Doen jullie het nog wel? [geen tijd meer voor seks]

Als ouder ben je de hele dag druk met verzorgen. Werk je ook nog? Dan komt daar die eeuwige werkdruk nog bij. Al met al is het een vermoeiende tijd. Wanneer je ’s avonds eindelijk je bed inrolt wil je alleen nog maar slapen. In seks heb je even geen zin…

Relatie zonder seks

Misschien heeft seks in jouw relatie nooit een grote rol gespeeld. Dan zal je weinig problemen hebben met het feit dat je er als jonge ouder helemaal geen puf voor hebt. Toch is het bij veel stellen zo dat de frequentie in de tijd dat de kinderen jong zijn flink afneemt. Wanneer seks voordat je kinderen kreeg altijd een wezenlijk onderdeel van de relatie was, kan het best lastig zijn om te accepteren dat het er nu niet van komt. Vooral wanneer één van beide partners de seks meer mist dan de andere partner. Dit kan zelfs leiden tot relatieproblemen.

Zin maken

Hoe ga je nu om met die verschillende behoeften? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet kwijtraakt door jullie drukke levens? De beste methode blijkt: gewoon zin maken. Dat kun je op allerlei manieren doen. Van het aanschaffen van een vibrator, om het in bed wat spannender te maken, tot het uit logeren doen van de kinderen. Het kan lastig zijn om je hersenen even stil te zetten, om even niet meer te denken aan de schooltassen die nog ingepakt moeten worden, de presentatie die je morgen op het werk moet houden, of aan het feit dat je alweer te laat naar bed gaat. De volgende tips kunnen je helpen bij het loslaten van al die gedachten.

1. Zet seks in je agenda

Lukt het niet meer om spontaan seks te hebben? Doe dan net zoals je doet met al die andere afspraken in je leven: zet het in je agenda. Plan een avondje uit in met je partner. Regel met je ouders dat de kinderen een nachtje bij hen kunnen logeren. Zeg andere afspraken op die avond af. Dus nee, ga niet bij de buren op bezoek, of met vrienden het café in. Dit is tijd voor jullie tweeën! Op deze manier maak je er een ontspannen avond van. Niets moet, alles mag. En dan zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat jullie als jullie naar bed gaan, niet direct in slaap vallen ?

2. Laat de sleur los

Als je als partners al wat langer bij elkaar bent, is de kans groot dat je precies weet wat je moet doen om de ander te bevredigen. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Hoewel de seks heel bevredigend kan zijn, kan het ook naar de andere kant uitslaan: je verzandt in de vaste routine en bent binnen 10 minuten klaar. Alles om toch nog maar zoveel mogelijk slaap te kunnen krijgen! Vinden jullie deze routine beiden niet erg? Dan is het natuurlijk helemaal geen probleem dat jullie dit zo doen. Maar door samen af en toe iets nieuws uit te proberen, verdiep je de relatie. Zijn jullie niet zo avontuurlijk in bed? Dan hoef je het echt niet direct groot aan te pakken. Het aanschaffen van een leuk seksspeeltje zoals een vibrator, waarmee jullie samen kunnen verkennen of het echt zo leuk is, kan al een wereld van verschil maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

stel in het stro

3. Praat over je seksleven

Misschien denk jij dat je partner het ook wel prima vindt dat de seks op een lager pitje staat. Of misschien voel je jezelf juist heel gefrustreerd, omdat je het gevoel hebt niet meer echt door je partner gezien te worden. Zorg ervoor dat dit bespreekbaar blijft. Ga in gesprek, zodat je weet hoe je partner er in staat. Misschien blijkt hij of zij juist grote problemen te hebben met het feit dat jullie seksleven is ingedut. Dan kun je samen zoeken naar oplossingen. Sommige mensen gaan dergelijke onderwerpen liever uit de weg, omdat ze geen slapende honden willen wakker maken. Ze zijn bang dat er ruzie komt, op het moment dat partners verschillend blijken te denken. Begrijpelijk, maar het is meestal toch echt beter om het te bespreken dan om het dood te zwijgen. Zo houd je de band tussen jullie beiden goed en weet je hoe de ander er over denkt.

4. Wees creatief

Een zwangerschap en bevalling laten hun sporen na op en in het lichaam van een vrouw. Het kan lastig zijn om die veranderingen te accepteren, zeker wanneer ze invloed hebben op het dagelijks leven. Ook op je seksleven kan het z’n weerslag hebben. Misschien voel je je na de bevalling minder aantrekkelijk, door striae of een slappe huid. Het kan zijn dat geslachtsgemeenschap na de bevalling voor kortere of langere tijd pijn doet. Tijdens de zwangerschap kan die dikke buik bij seks flink in de weg zitten. Ook het idee dat in die buik een baby zit, kan het libido soms verlagen. In alle gevallen geldt: wees creatief. Voor sommige stellen is knuffelen en strelen al voldoende bevredigend. Daarnaast kan bevrediging op verschillende manieren bereikt worden. Het belangrijkste in zo’n situatie is voorkomen dat je over elkaars grenzen gaat. Heb je pijn tijdens het vrijen? Dan is het aan te raden om hulp te zoeken. Praat erover met de huisarts, of met een gynaecoloog of seksuoloog. Er kunnen allerlei lichamelijke en psychische oorzaken voor zijn. Het belangrijkste is: seks hoort geen pijn te doen. Dus blijf er niet mee rondlopen!

Reageer op artikel:
Doen jullie het nog wel? [geen tijd meer voor seks]
Sluiten