Dit leert je kind op de peuterspeelzaal

Als je kind ongeveer 2 jaar oud is, mag het naar de peuterspeelzaal. Misschien heb je nog helemaal geen zin om je kleintje naar ‘school’ te laten gaan en heb je hem of haar het liefst nog zo veel mogelijk thuis. Toch kan het best nuttig zijn om je kind naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Je kind leert daar namelijk allerlei vaardigheden die goed van pas zullen komen.

Wat is een peuterspeelzaal?

Eigenlijk is een peuterspeelzaal gewoon een soort school, maar dan echt gericht op peuters (2 tot 4 jaar oud). Het is bedoelt als voorbereiding op de basisschool, en daarom wordt de peuterspeelzaal ook wel ‘voorschool’ genoemd. Je kind mag er vanaf een leeftijd van 2 of 2,5 jaar een aantal ochtenden of middagen per week naartoe. Een groep op de peuterspeelzaal bestaat meestal uit ongeveer 15 kinderen. Deze groep wordt begeleidt door twee professionele leiders of leidsters. De meeste kinderen gaan twee dagdelen per week naar de peuterspeelzaal. Het leuke is dat je kindje daar andere kinderen ontmoet, die hij of zij later op de basisschool ook weer tegenkomt.

Waarom naar de peuterspeelzaal?

Dat je kindje al toekomstige klasgenootjes leert kennen op de peuterspeelzaal is natuurlijk mooi meegenomen. Er zijn nog meer voordelen aan het bezoeken van de peuterspeelzaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan zich namelijk sneller ontwikkelen op het gebied van taal en sociale vaardigheden. Overigens gelden dezelfde voordelen voor het kinderdagverblijf. Gaat je kind naar het kinderdagverblijf? Dan kun je dus overwegen om je kind niet naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Om je peuter ‘school’ al echt te laten ervaren kun je aan de andere kant best besluiten dat je je kindje toch ook naar de peuterspeelzaal laat gaan. Overigens moeten kinderdagverblijven en peuterspeelzalen sinds 1 januari 2018 aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en ontwikkeling.

Leren zoals op een echte school

Hoewel het leren op de peuterspeelzaal allemaal spelenderwijs gaat, werken veel peuterspeelzalen wel met een speciaal programma voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). De nadruk in de meeste van deze programma ligt op taal. Heeft je kindje een taalachterstand? Dan is de kans groot dat hij of zij een extra dagdeel naar de peuterspeelzaal mag. De begeleiders op een peuterspeelzaal met VVE zijn extra opgeleid om de taalontwikkeling te stimuleren. Andere onderdelen van het programma zijn vaak emotionele ontwikkeling en sociale vaardigheden. Het kan voor een 2-jarige nog lastig zijn om samen te spelen. Heeft z’n vriendje een mooier autootje in handen dan je peuter zelf? Dan kan er best eens ruzie ontstaan! Omdat je kindje op de peuterspeelzaal in een groep zit met veel anderen, leert hij of zij dus ook automatisch beter om te gaan met anderen. Net als op de basisschool krijg je als ouder op de peuterspeelzaal ook regelmatig een update van de begeleiding. Zo hoor je bijvoorbeeld hoe het gaat, met welke kindjes jouw kind graag speelt en of er specifieke aandachtspunten zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kindje op de peuterspeelzaal

Maar wat leert je kindje nu precies?

Taalontwikkeling, sociale vaardigheden, emotionele ontwikkeling; het zijn allemaal nog beste vage termen. Het kan best lastig zijn om hieruit te halen wat je kindje nu écht leert op de peuterspeelzaal. Een aantal kleine en grote dingen op een rijtje, die allemaal belangrijk zijn in de ontwikkeling van jouw kind:
• Op je beurt wachten. Wanneer je in de kring zit is het niet de bedoeling dat je ongevraagd je verhaal gaat vertellen. Er zijn meer kindjes die wat te melden hebben. Je kindje leert dus om op het signaal van de juf te wachten, voordat hij zijn verhaal doet;
• Voor zitten in de kring heb je nog veel meer vaardigheden nodig. Zo moet je rustig leren blijven te zitten, te luisteren naar verhalen van anderen en je mond durven open te doen terwijl iedereen naar je luistert. Best spannen allemaal!
• Leren delen. Alleen spelen met álle autootjes is misschien voor jezelf heel leuk, maar hierdoor kunnen al die andere kinderen niet spelen met die autootjes. Je kindje leert om dat in te zien, zodat delen makkelijker wordt;
• Spelen met water en zand, knutselen, bouwen met blokken… Net als thuis wordt er op de peuterspeelzaal veel gespeeld. Vaak gebeurd dit in de vorm van thema’s, zoals de seizoenen, of de boerderij. Aan de hand van het thema worden passende spelvormen en spellen bedacht, waarmee je kind spelenderwijs weer allerlei nieuwe dingen leert;
• Sommige kindjes zijn de eerste jaren van hun leven altijd lekker thuis geweest, bij mama of papa. Dan is naar de peuterspeelzaal gaan vaak extra spannend. Opeens kom je in een drukke groep terecht en gaat papa of mama weg. Een hele overgang, waar je kindje op de peuterspeelzaal goed mee kan oefenen!

Op tijd inschrijven

Heb je besloten dat je je kindje graag naar de peuterspeelzaal wilt laten gaan? Dan is bijtijds inschrijven aan te raden, omdat er in sommige gemeenten sprake is van wachtlijsten. Inschrijven kan meestal vanaf een leeftijd van 18 maanden. Hoeveel de peuterspeelzaal kost kan ook per gemeente verschillen. In veel gevallen heb je voor die uren peuterspeelzaal overigens recht op kinderopvangtoeslag. De overheid vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd de mogelijkheid hebben om naar (voor)school te gaan, daarom wordt geprobeerd de kosten laag te houden.

Wat ga jij nu doen?

En tja, dan is het moment opeens daar: je kleine gaat naar de peuterspeelzaal. Je brengt hem of haar binnen, geeft een kus, zwaait nog even voor het raam en weg ben je. En nu? Als ouder kan dit een flinke overgang zijn, zeker wanneer je kindje tot nu toe altijd thuis was. Niet alleen je kind, maar ook jijzelf zal dus even aan de situatie moeten wennen. Vind je het lastig? Bedenk dan welke klussen, of juist leuke dingen, je kunt doen in de tijd dat je kindje op de peuterspeelzaal zit. Door bezig te blijven heb je minder tijd om erover na te denken én zal je waarschijnlijk merken dat een paar uur voor jezelf stiekem ook best lekker kan zijn!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Dit leert je kind op de peuterspeelzaal
Sluiten