Dit leert je kind op de basisschool
Kleine kindjes worden groot! Het moment dat je kind naar de basisschool gaat, komt razendsnel dichterbij. Maar wat gaat je kind nu precies leren, in die (gemiddeld) acht jaar op de basisschool? Het is handig om daar even bij stil te staan, zodat je weet wat je kan verwachten.
Hoe kies je de juiste basisschool?
Het kan best lastig zijn om te kiezen naar welke basisschool jouw kind gaat. Zeker wanneer het je oudste kind is, en je nog weinig ervaring hebt. Handig om te doen:
- Bedenk hoe ver je wilt reizen voor de basisschool van je keuze. Houd er rekening mee dat je kind er de komende acht jaar bijna dagelijks naar toe moet. Het is dus makkelijk wanneer de school op loop- of fietsafstand is;
- Informeer eens bij andere ouders in de buurt, die al wel schoolgaande kinderen hebben. Hoe hebben zij de keus gemaakt en bevalt het?
- Er valt veel te kiezen! Wil je je kind naar een openbare basisschool, of naar een christelijke? En kies je regulier onderwijs, of bijvoorbeeld voor Montessori, vrije school of jenaplan? Denk hier goed over na en vraag eventueel een kennismakingsgesprek aan op de scholen die je interessant lijken.
- Belangrijk: meld je kind op tijd aan! In sommige plaatsen en voor sommige scholen zijn tegenwoordig wachtlijsten. Dat betekent dat je kind niet terecht kan op de basisschool van jullie keuze, of dat je kind niet direct naar school kan gaan na zijn vierde verjaardag.
Verschillende scholen, dezelfde leerdoelen
Welke school je ook kiest, één ding is hetzelfde: de kerndoelen van de scholen. Deze kerndoelen worden namelijk voorgeschreven door het Ministerie van Onderwijs en alle basisscholen moeten zich daaraan houden. Dat is voor jou als ouder vast een prettig idee: wat voor onderwijs je ook kiest, uiteindelijk moet je kind zich die kerndoelen eigen hebben gemaakt. Hoe hij of zij dat voor elkaar krijgt is grotendeels aan de scholen zelf. Een montessorischool zal dat anders aanpakken dan een vrije school of school met regulier onderwijs. Welk onderwijs je ook kiest: je weet zeker dat je kind klaargestoomd wordt voor het voortgezet onderwijs.
Verplichte vakken op de basisschool
Er zijn een aantal vakken die op iedere basisschool gegeven moet worden. De scholen zijn wel vrij om zelf een keuze te maken in welke lesmethode bij ieder vak wordt gebruikt. De verplichte vakken zijn:
- Nederlands (waaronder woordenschat, spelling en technisch lezen)
- Engels
- Rekenen
- Kunst (waaronder tekenen, knutselen en muziek)
- Algemene oriënterende vakken, zoals geschiedenis, biologie, aardrijkskunde, verkeer en staatsinrichting)
- Bewegingsonderwijs (dus bijvoorbeeld gym)
- Wetenschap en techniek. Dit kan in allerlei vormen worden aangeboden, bijvoorbeeld door een aantal lesdagen te organiseren in het voorgezet technisch onderwijs)
- Ook lessen in seksualiteit en seksuele diversiteit zijn verplicht. Doel van de lessen is om de kinderen te leren respect te hebben voor iedere geaardheid. Ook weerbaarheid is een belangrijk doel. Een bekend voorbeeld van een lesweek gericht op deze onderwerpen is ‘de week van de lentekriebels’.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dit leert je kind van jaar tot jaar
Hoewel de invulling van de lessen dus door de basisschool zelf uitgekozen kan worden, zijn er wel grote lijnen te ontdekken die voor iedere basisschool gelden. Zo zijn er bepaalde zaken die in een bepaald leerjaar geleerd worden.
Lesstof groep 1
Je kind mag naar school vanaf zijn vierde verjaardag. Vaak wordt ervoor gekozen om het kind al vlak voor de vierde verjaardag een paar dagdelen mee te laten draaien. Zo kan het wennen aan de nieuwe situatie. Ook de rest van dit jaar staat in het teken van wennen. Leren gaat spelenderwijs, er is veel ruimte om samen te spelen en te ontdekken.
Lesstof groep 2
De oudere kleuters leren al veel dingen spelenderwijs. Zo leren ze al letters herkennen en te schrijven. Ook eenvoudige rekensommen worden geoefend. Hierbij wordt er vaak van ze gevraagd om samen te werken, maar ze moeten ook leren om zelfstandig taakjes te kunnen doen.
Lesstof groep 3
Voor sommige kinderen is de overgang van de kleutergroep naar groep 3 erg groot. Opeens moet het kind bijna de hele dag op een stoel zitten en luisteren naar de juf. Er is dan ook heel wat te doen in dit schooljaar. Alle letters moeten geleerd worden. Ook moeten de kinderen leren schrijven. En ook rekenen wordt belangrijk. Zo leert je kind in deze klas optellen en aftrekken met getallen tot 20, de getallenlijn en ruimtelijk inzicht.
Lesstof groep 4
Lezen gaat al steeds beter! Langere zinnen zijn nu geen probleem meer. Ook spelling, woordenschat en de regels van de grammatica krijgen dit schooljaar veel aandacht. Belangrijk bij rekenen: de tafels van 1 tot en met 10.
Lesstof groep 5
Ook dit jaar wordt er veel aandacht besteed aan lezen. De focus ligt op het leren van de spellingsregels. Daarnaast komt er een vak bij: aardrijkskunde, en dan met name topografie. Waar ligt Nederland en hoe ziet de wereld eruit?
Lesstof groep 6
In groep 6 wordt topografie nog verder uitgebreid. Je kind leert alles over provincies, steden en waterwegen in Nederland. Begrijpend lezen wordt dit jaar ook steeds belangrijker. Je kind zal in groep 6 redelijk tot goed kunnen lezen, maar begrijpt hij of zij ook precies wat er staat? Er staat een spreekbeurt of boekbespreking op het programma, om hiermee te kunnen oefenen.
Lesstof groep 7
In de klas wordt vaak geoefend met het maken van huiswerk. Je kind moet leren om dit zelfstandig aan te pakken en op tijd te beginnen met leren. Taal, waaronder spelling en woordenschat, blijft een belangrijk onderwerp. Op het gebied van topografie moet alles over Europa geleerd worden.
Lesstof groep 8
Je kind moet aan het begin van dit schooljaar eigenlijk alle lesstof voor de basisschool al aangereikt hebben gekregen. Groep 8 staat in het teken van het uitdiepen van de lesstof en het sneller leren werken. Tijdens topografie komt de hele wereld aan bod. Daarnaast zal er ook weer geoefend worden met huiswerk maken. Vaak wordt gevraagd om een agenda aan te schaffen, zodat je kind al echt kan oefenen voor de middelbare school.