Petra
Petra Wonen 10 Mar 2021

Dit kost een babykamer en -uitzet

Kinderen krijgen draait om liefde, niet om geld. Maar toch is het als je zwanger wil worden, goed om na te denken over de kosten die met een kind gemoeid zijn. Een kind zorgt namelijk niet alleen voor de grootste verandering in je persoonlijke leven, maar heeft ook financieel een behoorlijke impact. Wil je zonder geldzorgen of stress kunnen genieten van de zwangerschap en de periode na de geboorte? Hieronder lees je meer over de kosten die komen kijken bij het krijgen van een kind.

Grote veranderingen in inkomens- en uitgavenpatroon

Volgens het Nibud zorgen vooral structurele veranderingen in inkomens- en bestedingspatronen voor de grootste kosten. Hierbij moet je denken aan minder inkomen omdat een of beide ouders minder gaan werken, de kosten voor de kinderopvang, een hoger energie- en waterverbruik en meer boodschappen. Gemiddeld hebben ouders totdat hun kind achttien jaar is geworden, er ongeveer 80.000 euro aan kosten aan gehad. Op basis van berekeningen van het CBS kan gesteld worden dat aan twee kinderen in een tweeoudergezin, er ongeveer 25 procent van het inkomen aan uitgegeven wordt.

De kosten voor een uitzet en babykamer

De kosten voor een uitzet en babykamer

En zelfs voordat een kind maar ter wereld is gekomen, zijn er gemiddeld al duizenden euro’s aan gespendeerd. Het is natuurlijk hartstikke leuk om de babykamer in te richten en de babyuitzet bij elkaar te sprokkelen, maar deze eenmalige kosten kunnen behoorlijk oplopen. Dit is vooral zo bij mensen die voor het eerst ouder worden, en nog niets van een eerder kind hebben dat ze kunnen hergebruiken. Bovendien zijn zij juist degenen die in de val worden gelokt door verkopers in winkels, die inspelen op het gevoel dat ouders voor hun kind alleen het beste van het beste moeten hebben. Daarnaast hebben deze ouders ook nog geen eerdere ervaring opgedaan, waardoor ze vaak dingen kopen die ze achteraf toch helemaal niet nodig bleken te hebben.

Maar aan welke bedragen moet je nu eigenlijk denken bij de kosten voor de babyuitzet en -kamer. Het Nibud gaat uit van ongeveer 670 euro voor kleding, verzorging en de babykamer. Tel hier ook de kosten bij op voor zaken als een kinderwagen, box, autostoeltje, luiertas en buikdrager en je gaat al hard richting de 2000 euro. En dit zijn dan ook alleen nog maar de kosten voor het eerste jaar. Je kunt overigens als je wil er nog veel meer aan kwijt zijn, maar het kan ook voor minder. Door veel in de aanbieding te kopen, niet perse de duurste merken te kiezen en tweedehands spullen te kopen, kun je al gauw honderden euro’s besparen.

Doorlopend krediet: altijd geld achter de hand

Is de spaargeld op na de eerste grote eenmalige uitgaven? Houd er rekening mee dat je er nog niet bent. Baby’s groeien gedurende het eerste jaar gemiddeld 25 centimeter. Er zijn dus heel wat nieuwe verzorgingsproducten, luiers en kleertjes nodig. Bovendien kies je er mogelijk ook snel voor over te stappen van een wiegje op een ledikantje. Voor al deze kosten kan het handig zijn een doorlopend krediet af te sluiten. Zo heb je een appeltje voor de dorst voor onverwachte kosten. Bedragen die zijn afgelost kun je weer opnieuw opnemen, zo heb je altijd nieuwe financiële middelen. Benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘Hoeveel kan ik lenen?’? Bij Becam bereken je het gemakkelijk zelf, en kun je direct meerdere aanbieders van doorlopend kredieten vergelijken.

Reageer op artikel:
Dit kost een babykamer en -uitzet
Sluiten