Petra
Petra Gezondheid baby 7 Oct 2011

Diarree

De darm is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Met het spijsverteringsstelsel worden alle organen bedoeld die samen zorgen voor de voedselvertering. De darm bestaat uit twee delen: de dunne en de dikke darm. In de dunne darm worden belangrijke verteringssappen aan het voedsel toegevoegd. Hierdoor verteert het voedsel waarna voedingsstoffen aan het bloed worden afgegeven.

De rest, een dunne, onverteerbare massa stroomt de dikke darm in. De dikke darm onttrekt water en zouten aan de brij. Wat overblijft is de ontlasting. Deze wordt door het samentrekken van de dikke darm voortgeduwd naar het laatste deel van de darm: de endeldarm. Als deze vol is, krijg je ‘aandrang’, het signaal om naar het toilet te gaan. De dikke darm trekt zich één tot enkele keren per dag krachtig samen, meestal ongeveer een kwartier na de maaltijd.

Normale ontlasting
Het is een fabeltje dat kinderen elke dag naar de wc moeten om te poepen. Sommige kinderen poepen wel drie keer per dag, terwijl anderen dat slechts drie keer per week doen. Dit is allemaal ‘normaal’. De ontlasting van uw kind kan dus best eens wisselen. Ontlasting is bruin van kleur, maar kan ook rood zijn na het eten van bietjes of groen door spinazie. Ook dan is er niets aan de hand. Normale ontlasting is vrij soepel en heeft de vorm van een drol. Als de ontlasting te veel water bevat, wordt hij dun of brijachtig. U hoeft zich geen zorgen te maken wanneer uw kind een paar dagen dunne ontlasting heeft.

Diarree
Bij zuigelingen en jonge kinderen komt diarree veel voor. We spreken van diarree als een kind enkele keren per dag dunne tot waterdunne ontlasting produceert. Soms gaat dit gepaard met buikpijn, koorts en afvallen. Het grootste risico van diarree bij kinderen is echter uitdroging.

Wat zijn de klachten?

 • waterdunne poep
 • vaak naar de wc moeten
 • moeite om de ontlasting op te houden
 • een andere kleur en geur van de ontlasting
 • algemeen ziektegevoel
 • koorts
 • buikkrampen
 • misselijkheid en braken

Als uw kind meerdere keren per dag vegen of zelfs stukjes ontlasting in het ondergoed heeft, is het niet gek dat veel mensen ook aan diarree denken. Het tegenovergestelde is echter vaak het geval. Deze verschijnselen zijn het directe gevolg van verstopping. Ophoping van een grote hoeveelheid ontlasting in het laatste stukje van de darm leidt tot het ongemerkt weglekken van dunne ontlasting, langs de harde ontlasting, in het ondergoed. Dit heet daarom ook wel overloopdiarree.

Wat zijn de oorzaken?

Diarree kan verschillende oorzaken hebben:

Een plotselinge darminfectie (gastro-enteritis)

 • Meestal ontstaat diarree door besmetting met bacteriën, virussen of parasieten. In rauw vlees, zoals kip en varkensvlees, zitten bacteriën waarvan mensen ziek kunnen worden. Vooral met barbecuen kan het misgaan. Het vlees wordt vaak lange tijd blootgesteld aan hoge temperaturen, waardoor de schadelijke bacteriën in aantal toenemen. Als het vlees vervolgens niet goed doorbakken wordt, worden niet alle bacteriën gedood. Het gevolg van de gezellige barbecue is dan een darminfectie met buikpijn en diarree. Een kind kan ook een darminfectie oplopen door het inslikken van besmet water tijdens het zwemmen. In het buitenland hebben kinderen meer kans op diarree. Vreemd en sterk gekruid eten, warmte en andere bacteriën dan thuis kunnen de darmen makkelijk van streek maken.

Voedselintolerantie of -allergie

 • Echte voedselallergieën komen niet zo vaak voor, maar er zijn kinderen die niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunnen. Lactose-intolerantie is een bekend voorbeeld. Daarbij zorgen melk en melkproducten voor darmklachten, buikkrampen en buikpijn. Dit komt doordat de dunne darm het in melk en melkproducten voorkomend melksuiker, niet kan verteren. Hierdoor komt de melksuiker (lactose) onveranderd in de dikke darm terecht, waar de daar aanwezige darmbacteriën het gaan ‘vergisten’. Het gevolg is dan een groenige, schuimende en zurig ruikende diarree.
 • Coeliakie (glutenintolerantie) komt ook regelmatig bij kinderen voor. De dunne darm kan dan geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, haver, gerst en spelt.
 • Een stof die ook diarree kan veroorzaken als een kind er veel van binnenkrijgt, is de zoetstof sorbitol. Sorbitol zit in suikervrije producten zoals kauwgom en light-frisdranken.
 • Soms heeft een kind ook zomaar eens diarree als reactie op een voedingsmiddel. Dit heeft niets te betekenen en gaat gewoon weer over.

Een prikkelbare darm

 • Sommige kinderen hebben bij vlagen last van een prikkelbare darm. Dit betekent dat de dikke darm krampachtig samentrekt, wat de stoelgang kan verstoren. Het ene moment heeft het kind diarree en het andere moment verstopping. De oorzaak is niet bekend. Wel kunnen spanning, verdriet, te weinig beweging en vezelarme voeding een rol spelen.
   

Reageer op artikel:
Diarree
Sluiten