Diarree tijdens zwangerschap [3 Oorzaken & Behandeling]

Diarree tijdens de zwangerschap? Het is heel logisch dat je hier tijdens je zwangerschap wel eens last van hebt en vliegensvlug een toilet moet zoeken. Dit komt namelijk doordat je baarmoeder niet alleen op je blaas, maar ook op je darmen gaat drukken. Je baarmoeder is tijdens de zwangerschap aan het uitrekken, omdat er een kindje in groeit. De druk op je blaas en darmen neemt alsmaar toe en daardoor komt het met name aan het einde van de zwangerschap voor, dat je diarree krijgt. Daarnaast krijg je hier ook in het begin last van. Door de veranderingen in je lichaam past je lichaam zich constant aan. Vaak krijg je dit in combinatie met krampen in de buik en vaak heb je dit ook in combinatie met overgeven.

Is dit gevaarlijk en wat kun je hier aan doen? Wij gaan het je uitleggen!

Diarree en zwanger

Diarree ontstaat vaak door een darminfectie. Tijdens je zwangerschap ben je hier meer vatbaar voor, omdat de toenemende druk op de darmen er voor zorgt dat ze gevoeliger worden. Je weerstand is ook nog eens een stuk slechter tijdens de zwangerschap, dus hierdoor zal je er minder goed tegen kunnen als iets bijvoorbeeld over datum was. Veel vrouwen hebben de neiging om diarree-remmers te nemen als ze last hebben van diarree, maar wij raden je dit af.

Het is natuurlijk heel vervelend dat je hier last van hebt, maar je kunt beter veel drinken zodat je alles makkelijker kwijt bent dan een remmer nemen. Diarree-remmers zorgen er namelijk voor dat de ontlasting langer in de darmen blijft en indikt. Bij een infectie met een virus of een parasiet kun je je lichaam gewoon het beste zijn werk laten doen. Het lichaam is namelijk in staat om de infectie zelf te bestrijden en dat doet het dus door middel van diarree.

Diarree voor bij de zwangerschap, wanneer komt het voor?

Wanneer je last hebt van een acute diarree bij je zwangerschap of van een aanval dan is dat natuurlijk lastig. Diarree komt het vaakst voor aan het begin van de zwangerschap. Vaak is dit ook een aanhoudende diarree en zal het pas na enkele dagen weg gaan. Vaak heb je dan niet alleen last van diarree, maar bijvoorbeeld ook van braken en buikkrampen. Dit zijn namelijk een van de beginnende symptomen van de zwangerschap. Diarree kan alleen gevaarlijk zijn wanneer dit blijft aanhouden. Wanneer je merkt dat je na 3 dagen nog steeds last hebt, dan raden we je aan om direct contact op te nemen met een specialist. Daarnaast raden we je ook aan om direct contact op te nemen wanneer je koorts of bloedverlies hebt. Dit kan namelijk op iets anders wijzen dan alleen een onschuldige diarree.

Het is ook belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden tijdens je zwangerschap. Genoeg water drinken en het voldoende eten van fruit en groenten kan ervoor zorgen dat je hier geen last van krijgt. Zorg er dus voor dat je goed voor jezelf zorgt. Je zorgt nu namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kleine!

Diarree tijdens zwangerschap behandeling

Je kunt je lichaam echter wel helpen om de infectie te bestrijden. Zorg ervoor dat je genoeg (2 à 3 liter) water drinkt, omdat je veel vocht verliest. Probeer ook zo veel mogelijk vezelrijk voedsel te eten, zoals volkoren brood, groente en fruit. Vroeger zei men dat je vezelrijk voedsel juist moest ontwijken, maar dit is een fabeltje. Vezelrijk voedsel zorgt er juist voor dat vocht beter wordt opgenomen en dikt de ontlasting in. Grote hoeveelheden vruchtensap kun je beter wel vermijden, want dit is lastig voor het lichaam om te verteren.

Als je al 2 dagen last hebt van diarree kun je ORS gebruiken. ORS wordt gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten weer aan te vullen. De darmen hebben suikers en zouten nodig om voldoende vocht op te nemen en door de diarree ben je veel suikers en zouten kwijtgeraakt. ORS is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, de drogist en de apotheek en is tijdens de zwangerschap gewoon veilig om te gebruiken.

Diarree tijdens zwangerschap – Medicatie

Wanneer je last hebt, en dat ga je ook zeker hebben, dan is het belangrijk om genoeg te drinken. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogde kans op uitdroging. Wanneer dit het geval is kan dit ervoor zorgen dat er complicaties optreden tijdens je zwangerschap. Je wilt natuurlijk niet dat je jezelf of je kleine in gevaar brengt. Daarnaast is het belangrijk om medicatie in te nemen, maar het is daarbij ook belangrijk om navraag te doen welke medicijnen je voor de diarree mag innemen. Zwangere vrouwen kunnen namelijk kwetsbaar zijn voor bepaalde medicijnen. Wij raden je dan ook aan om geen medicijnen te drinken totdat je navraag hebt gedaan bij je huisarts of je verloskundige. Bij je huisarts moet je dus aangeven dat je zwanger bent voordat je medicijnen aanvraagt!

Wanneer naar de dokter bij diarree als je zwanger bent?

Heb je al meer dan 3 dagen last van diarree of zijn er ook andere klachten bijgekomen? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Wanneer je ook koorts hebt (38,5 ℃ of meer) of bloedverlies hebt bij de diarree, moet je ook contact op nemen met je huisarts of verloskundige.

Diarree is niet gevaarlijk en je hoeft je dus ook geen zorgen te maken, maar let er wel op dat je geen andere klachten krijgt. Zorg er ook goed voor dat je genoeg water blijft drinken om uitdroging tegen te gaan. Uitdroging komt namelijk al snel voor bij zwangere vrouwen en bejaarden. Het is daarom belangrijk om genoeg te drinken. Wanneer je dit niet doet kan het leiden tot complicaties tijdens je zwangerschap. Dat wil je natuurlijk niet hebben!

Diarree aan het einde van je zwangerschap (bijvoorbeeld met 39 weken) kan ook een indicatie zijn dat de bevalling op gang komt. Houdt je lijf dan goed in de gaten, om andere symptomen beter op te kunnen merken.

Reageer op artikel:
Diarree tijdens zwangerschap [3 Oorzaken & Behandeling]
Sluiten