Diabetes bij kinderen [symptomen, oorzaak, behandeling]
Diabetes komt helaas vaak voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het is onder kinderen zelfs de meest voorkomende chronische ziekte na astma.
Bij volwassen komt diabetes type 2 het meeste voor, bij kinderen is juist bijna altijd sprake van type 1. Naar schatting zijn er in Nederland 6000 diabetes type 1 patiënten onder de 18 jaar.
Diabetes type 2 komt weinig voor bij kinderen, maar er zit helaas wel een stijgende lijn in.
In dit artikel lees je:
- Wat diabetes is
- Wat het verschil is tussen de twee types
- Hoe je diabetes bij je kind herkent
- Wat de gevolgen van diabetes zijn
- Hoe het behandeld wordt
Wat is diabetes?
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer onder controle houden. Dit komt doordat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt. Ook reageert het lichaam soms niet meer goed op de insuline die wel nog wordt aangemaakt.
Insuline zorgt er normaal gesproken voor dat de suiker uit je bloed je cellen in kan. Als dit niet gebeurt, blijft de bloedsuikerspiegel hoog. Dit kan vervelende en zelfs erg gevaarlijke gevolgen hebben.
Wat is het verschil tussen type 1 en type 2?
De bekendste soorten diabetes zijn type 1 en type 2. Ze hebben grote overeenkomsten, maar ook grote verschillen.
Type 1
Type 1 is verreweg het meest voorkomende type onder kinderen. Het wordt daarom ook wel jeugddiabetes genoemd.
Bij dit type maakt het afweersysteem de cellen kapot die insuline aanmaken. Het is dus een auto-immuunziekte. Er is geen duidelijke verklaring voor waarom het immuunsysteem dit doet. Het gevolg is dat het lichaam geen insuline meer kan aanmaken.
Doordat er geen insuline meer aangemaakt wordt, moeten kinderen met type 1 meerdere keren per dag insuline spuiten of een insulinepomp dragen.
Type 2
Bij diabetes type 2 wordt er te weinig insuline aangemaakt en reageert je lichaam niet meer goed op insuline. Doordat je lichaam er niet meer goed op reageert, heb je juist meer insuline nodig om toch de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen.
Erfelijkheid en ouderdom vergroten het risico op dit type diabetes. Daarnaast spelen ongezonde eetgewoontes, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging een grote rol.
Dit type komt weinig voor onder kinderen. Doordat overgewicht onder kinderen toeneemt, stijgt echter ook het aantal diabetes type 2 patiënten onder de 18 jaar.
Wat zijn de symptomen van diabetes?
Je kan diabetes bij je kind herkennen aan de volgende symptomen:
Je kind heeft veel dorst;
Hij/zij moet vaak plassen;
Is snel moe en voelt zich zwak en/of duizelig;
Je kind klaagt over buikpijn en/of pijn op de borst;
Hij/zij klaagt over wazig zien;
Je kind is gevoelig voor oogontstekingen;
Gewichtsverlies zonder duidelijke reden;
Je kind groeit niet goed;
Je kind heeft moeite met ademhalen;
De adem ruikt naar aceton;
Schrammen en wondjes genezen traag;
De huid onder de oksels en/of in de nek van je kind is donkerder
Twijfel je of je kind diabetes heeft? Laat dit dan testen bij de huisarts.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Wat zijn de gevolgen van diabetes?
Diabetes heeft gevolgen voor het dagelijks leven. De bloedsuikerspiegel van je kind moet iedere dag in de gaten worden gehouden en indien nodig moet er insuline worden toegediend. Dat kan een of twee keer per dag zijn, maar ook vaker.
Op tijd insuline toedienen is erg belangrijk. Een te hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor het lichaam en kan leiden tot flauwvallen en zelfs tot een coma.
Ook een te lage bloedsuikerspiegel kan voorkomen. In dat geval is het belangrijk om je kind snel iets zoets te laten eten of drinken. Bij een te lage bloedsuikerspiegel bestaat ook het risico dat je kind flauwvalt.
Diabetes vergroot daarnaast je kinds risico op verschillende gezondheidsproblemen, zeker als de diabetes niet adequaat wordt behandeld. Er is bijvoorbeeld een grotere kans op een hoge bloeddruk, hartziektes, oogproblemen en zenuwschade.
Hoe wordt diabetes behandeld?
Diabetes type 1 is helaas niet te genezen. Het is wel goed onder controle te houden door insuline te spuiten met een pen of een pomp.
Type 2 kan wel goed behandeld worden door een gezond dieet, lichaamsbeweging en indien nodig het verliezen van overgewicht. Hiermee kan je kind zelfs volledig van diabetes type 2 genezen. Het is vooral belangrijk om weinig suiker en andere simpele koolhydraten te eten. Hier vind je handige lijsten met voedingsmiddelen die geen, weinig of juist veel koolhydraten bevatten.
Daarnaast wordt ook bij type 2 insuline gespoten zolang dat nodig is en is er medicatie die ervoor zorgt dat het lichaam weer beter op insuline reageert.
Koolhydraten tellen
Kinderen verbruiken veel energie, waardoor koolhydraten heel belangrijk zijn. Het is dus niet goed om koolhydraten te vermijden, maar het is wel belangrijk om de juiste koolhydraten binnen te krijgen. Start de dag daarom met een stevig ontbijt. Houd daarnaast de hoeveelheid koolhydraten bij die je kind gedurende de dag binnenkrijgt. Je kunt hiervoor een schriftje gebruiken waarin je alles opschrijft. Op een gegeven moment heb je dan een naslagwerk voor de dingen die je kind veel eet en hoef je niet meer alles na te rekenen. Dat maakt het dus een stuk makkelijker. Als je kind wat ouder is is het ook belangrijk dat hij of zij zelf bijhoudt wat het eet. Je bent er dan nu eenmaal niet altijd meer bij. Hoe sneller je kind dit zelf leert, hoe beter dus. Vervelend, maar noodzakelijk!
In het kort
Diabetes type 1 is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen. Type 2 komt weinig voor onder de 18 jaar. Als je een of meerdere symptomen van diabetes herkent bij je kind, is het belangrijk om dit te laten testen bij de huisarts. Diabetes kan ernstige gevolgen hebben, maar deze kunnen grotendeels voorkomen worden door diabetes goed te behandelen. Bijvoorbeeld door insuline te spuiten of door middel van veranderingen in je kinds eetpatroon.