De zolder verbouwen tot babykamer, hieraan moet een zolder voldoen
Is er een kleintje op komst? Dan is het tijd voor het inrichten van de babykamer! De meeste aanstaande ouders hebben geen extra ruimte in de woning voor een babykamer, en halen de rommelkamer leeg, gebruiken de werkkamer of de logeerkamer.
Maar wat als je deze kamers ook niet in huis hebt? Dan gebruik je de zolder als babykamer!
De zolder wordt vaak gebruikt als opslag voor de kerstspullen en seizoenskleding, en is de plaats waar je meubelen neerzet die je niet meer in de kamer wilt hebben, maar waarvan je ook nog geen afscheid wilt nemen. Die ruimte is heel goed (deels) te gebruiken als babykamer.
Voordat je de zolder inricht als babykamer moet de ruimte aan een aantal eisen voldoen. Welke dat zijn? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Isolatie
Niet iedere zolder is (goed) geïsoleerd. Isoleren is dus één van de eerste dingen die je doet. Dat kan de hele zolder zijn, of een deel, bijvoorbeeld als je een grote zolder hebt. Het deel dat je wilt gebruiken als babykamer timmer je af, de rest van de zolder gebruik je bijvoorbeeld voor opslag, of betrek je later bij de babykamer als je kind groter wordt en van een babykamer naar een kinderkamer en vervolgens tienerkamer gaat. Heeft de zolder een hoog plafond dat uitloopt in een punt? Dan kun je overwegen een lager plafond te timmeren, zodat je minder hoeft te verwarmen. Heeft de zolder een schuin dak? Timmer dan een deel af zodat je rechte wanden hebt, met daarachter knieschotten voor extra opbergruimte.
Voldoende licht en lucht
De meeste zolders hebben geen raam, of een klein raam waardoor nauwelijks daglicht komt. Overweeg een extra groot raam te plaatsen, of bijvoorbeeld een dakkapel als je een kleine zolder hebt en meer ruimte wilt voor de babykamer. Niet alleen heb je dan meer licht, je hebt ook meer mogelijkheid om de ruimte goed te ventileren.
Verduistering
In het verlengde van extra daglicht op zolder ligt de noodzaak te verduisteren. Baby’s hebben in de eerste maanden nog geen slaapritme. Bij het opbouwen van dit ritme helpt duisternis. Kies dus een goed gordijn dakraam, zoals een verduisterend rolgordijn. Op die manier kan je kindje ook midden op de dag in het donker slapen. Heeft de babykamer een ‘matching style’ met de rest van het interieur in huis? Kijk dan naar de raamdecoratie per ruimte en kies een verduisterende variant van de raambekleding die jullie in het hele huis hebben.
Elektra punten
Waar zitten de stroomaansluitingen, zijn deze veilig en zijn het er genoeg? Laat dit nakijken door een elektricien als je twijfelt. Deze kan eventueel ook extra stroompunten aanleggen, zodat er voldoende plekken zijn waar je lampen en bijvoorbeeld een verwarmingselement kan aansluiten.
Goede verwarming
De meeste zolders hebben geen verwarming. Een fijne temperatuur in de babykamer is natuurlijk wel belangrijk. Kijk goed naar de mogelijkheden van de ruimte voordat je een manier van verwarmen uitkiest. Voor een stabiele temperatuur in de babykamer is centrale verwarming meestal de beste keuze.