De zesde ziekte

kitty3_1.jpg
Vorige week kreeg Julian ineens flinke koorts, 39.7 graden. Dan schrik je toch even (of komt dat omdat Julian eigenlijk nog nooit ziek is geweest…). Aan het einde van de middag hing ons anders zo levenslustige ventje met rode wangetjes op mijn schoot, om daar vervolgens ook in slaap te vallen. Een zware nacht volgde en om 2.30 besloten we om hem alsnog een zetpil te geven. 

De koorts zakte meteen, maar het nare dromen bleef. Wat voelde ik me verschrikkelijk, was ik maar ziek in plaats van hem! Gelukkig dronk hij wel goed, toch een zorg minder. De volgende dag ging het eigenlijk heel goed, tot het einde van de middag. Net als de vorige dag kreeg hij ineens weer hoge koorts en viel hij uiteindelijk op mijn man zijn schoot in slaap. Meteen maar een zetpil gegeven voordat we hem op bed deden en gelukkig sliep hij die nacht redelijk goed. Vanaf toen ging het eigenlijk weer beter en net toen we dachten dat hij er weer helemaal bovenop was, kreeg hij overal uitslag. Voor de zekerheid toch maar even de huisartsenpost gebeld, waar hun conclusie al snel gevormd was: het klassieke voorbeeld van de zesde ziekte. Niks ernstigs, goed laten drinken en de uitslag moet met 1 a 2 dagen weer weg zijn. Julian leek er verder geen last van te hebben gelukkig. In zijn romper, met zijn slaapzak open achter zich aan slepend, stapte hij weer fier de kamer rond. Ons kleine, grappige prinsje!
Als Julian op bed ligt kan ik het toch niet laten om op internet te gaan zoeken naar de zesde ziekte, wat is het nou precies?

De zesde ziekte, Exanthema subitum, Roseola infantum, driedaagse koorts… Een kinderziekte, die alleen voorkomt bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Check.
Het kind heeft plotselinge hoge koorts. Check. Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Ehh… niet gecheckt? Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur snel. Check. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, later ook op de romp. Telt alleen op de romp ook? Check! De vlekjes jeuken niet en de uitslag verdwijnt binnen een tot twee dagen. Check. 

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus type 6, een virus dat verwant is aan de verwekker van de koortslip en genitale herpes. Jakkes! In tegenstelling tot deze andere virussen geeft de verwekker van de zesde ziekte geen terugkerende problematiek. Oef, gelukkig! Ik schrok al. Een koortswerend middel zoals paracetamol is meestal voldoende. Toch juist gehandeld… De ziekte gaat binnen enkele dagen vanzelf over. Ja, gelukkig was dat ook bij ons het geval!
Een redelijk onschuldige ziekte dus, al met al. Maar ik ben blij dat Julian weer de oude is. Geen koorts meer, geen vlekjes. Hij heeft weer praatjes voor tien, is lekker druk en ondernemend. Zo kennen we hem weer!

Lees hier de voorgaande columns van Kitty.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.