Petra
Petra Gezondheid baby 6 Sep 2016

De zesde ziekte: symptomen bij baby en tijdens zwangerschap

De zesde ziekte hoort thuis in het rijtje van kinderziekten, waar bijvoorbeeld ook de waterpokken, de bof en de vijfde ziekte in terug te vinden zijn. Voor al deze kinderziekten geldt dat je, als je de ziekte eenmaal hebt gehad, voortaan immuun bent. Dat betekent dus dat je (bijna) geen kans hebt dezelfde ziekte nogmaals te krijgen. Uit dat rijtje kinderziektes is de zesde ziekte echter wel een van de minder bekende ziekten. Daarom vertellen we je graag meer over de risico’s en symptomen van de zesde ziekte.

De symptomen van de 6e ziekte

Hoewel de zesde ziekte niet zo’n bekende kinderziekte is, is het wel de meeste voorkomende ziekte met uitslag bij kinderen onder de drie jaar. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus of humane herpes virus type 6 (vandaar de naam ‘zesde ziekte’). Dit virus wordt waarschijnlijk overgedragen via de lucht, bijvoorbeeld wanneer iemand hoest. Zo’n 7 tot 17 dagen nadat het virus het lichaam is binnengedrongen, openbaren zich de eerste symptomen. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, gaat de Rijksvoorlichtingsdienst ervan uit dat de meerderheid van alle driejarigen deze ziekte al hebben gehad. De 6e ziekte is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Het ziekteproces start met een periode van koorts gedurende van zo’n 3 tot 5 dagen. De koorts kan snel stijgen, met temperaturen tot boven de 40 graden. Daarom is het belangrijk om deze dagen je kindje extra goed in de gaten te houden. Te hoge koorts kan namelijk stuipen veroorzaken.
  • Na een aantal dagen trekt de koorts weg en lijkt je kindje weer op te knappen. Een dag of twee na het verdwijnen van de koorts ontstaat er echter uitslag die bestaat uit kleine, rode vlekjes. Meestal verschijnen ze eerst op de romp en de nek, en later op armen en benen. De uitslag jeukt niet en verdwijnt meestal binnen een paar dagen.
  • Omdat het lichaam er natuurlijk zelf alles aan doet om het virus te bestrijden, zijn de lymfeklieren in de hals en achter de oren gedurende deze periode vaak opgezet.

Is de zesde ziekte besmettelijk?

Net als alle andere kinderziekten is ook de zesde ziekte besmettelijk. Besmettingsgevaar is er vanaf het moment dat het virus in het lichaam aanwezig is. Deze periode start dus al voordat je kindje er echt ziek van wordt. Ook voor volwassenen die de zesde ziekte nog niet hebben gehad is er besmettingsgevaar. Omdat de meeste volwassenen in hun jeugd de ziekte al hebben gehad, is de kans op besmetting zeer klein. Alleen wanneer het immuunsysteem zeer ernstig verzwakt is, kan men toch ziek worden. Ook voor zwangeren geldt dat de zesde ziekte normaal gesproken niet gevaarlijk is. Wanneer je kindje de 6de ziekte heeft, maar zich niet erg ziek voelt, mag hij of zij in principe gewoon naar de kinderopvang of naar school. Het is wel aan te raden om de leiding of de juf over de situatie te informeren.

zesde ziekte symptomen

Heeft mijn baby de vijfde ziekte of de zesde ziekte?

Naast de zesde ziekte, komt ook de vijfde ziekte voor in het rijtje met kinderziekten. Ook bij de vijfde ziekte is er sprake van koorts en uitslag. Bij die ziekte verschijnen de eerste vlekjes echter in het gezicht, waarna de uitslag zich verder uitbreid over het hele lichaam. In tegenstelling tot bij de 6de ziekte, is er bij de vijfde ziekte ook vaak sprake van jeuk. Het grootste verschil tussen beide ziekten is echter het risico op complicaties. Waar de zesde ziekte vrij onschuldig is, brengt de vijfde ziekte wel degelijk risico’s mee, vooral voor zwangere vrouwen. Wanneer je zwanger bent en nog geen antistoffen hebt tegen deze ziekte, kan de ziekte in de eerste periode van je zwangerschap gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Daarom is het wanneer je last hebt van koorts en uitslag verstandig om altijd de huisarts te raadplegen. Door middel van bloedonderzoek kan beoordeeld worden van welke ziekte er sprake is.

Reageer op artikel:
De zesde ziekte: symptomen bij baby en tijdens zwangerschap
Sluiten