De eerste kinderfiets kopen; hier let je op!

Wanneer geef je je kindje zijn eerste kinderfiets? Misschien had je al een toffe loopfiets in huis waar je kind goed mee overweg kan, maar uiteindelijk ontgroeien kinderen de loopfiets en is het toe aan een kinderfiets. Een echte kinderfiets, met trappers! Maar wanneer is je kindje precies toe aan zijn eerste echte fiets? En waar moet je op letten als je een kinderfiets aanschaft? Wij zochten het voor je uit!

De eerste kinderfiets; wanneer?

Het antwoord is cliché en kort door de bocht. En bij het lezen ervan denk je wellicht: nu weet ik nog niks. Al is het antwoord cliché, zo is het wel. Als je kindje eraan toe is dan zal het leren fietsen. Het ene kind zal 2,5 jaar zijn als het aan fietsen toe is, terwijl het andere kind er op zijn 5e nog niet aan toe is. Elk kind is anders en elk kind maakt zijn eigen ontwikkeling door. De meeste kinderen zijn tussen de 3 en 4 jaar als ze hun eerste kinderfiets krijgen en willen leren fietsen.

Je zult ook merken dat kinderen sneller leren fietsen als ze een loopfietsje gewend zijn. Met een loopfietsje leren kinderen goed balanceren en daar hebben ze profijt van als ze gaan oefenen op een echte kinderfiets.

Fiets met zijwieltjes op zonder zijwieltjes?

Als je de eerste kinderfiets koopt dan denk je meteen aan een kinderfiets met zijwieltjes. Je kunt ze compleet en al kopen, maar je kunt de zijwieltjes ook los aanschaffen. Let dan wel op het framemaat, want niet elk type zijwieltjes past op elke kinderfiets.

Als je kindje goed uit de voeten kan met een loopfiets en daar goed zijn balans op heeft gevonden, dan kun er ook voor kiezen om de zijwieltjes weg te laten en je kind direct te leren fietsen zonder zijwieltjes. Toch kan het een handig idee zijn om zijwieltjes achter de hand te hebben, zodat je deze meteen kunt bevestigen mocht je kind er onverhoopt toch nog niet aan toe zijn om te leren fietsen.

Maat van de fiets

Maat van de fiets

Bij kleine kinderen heb je vaak de neiging om producten op de groei te kopen, zodat ze er extra lang mee kunnen doen. Dat is bij een fiets niet verstandig. Voor de meeste kinderen is een 12 inch fiets een goede maat om mee te starten. Op een 12 inch kinderfiets kunnen de meeste kinderen zelf op- en afstappen en kunnen ze hun voetjes goed plat bij de grond zetten. Voor kinderen die leren fietsen geeft dat een gevoel van veiligheid. Merk je dat je kindje te groot is geworden voor een 12 inch fiets? Dan kun je overstappen naar een grotere maat. Kijk voor de juiste maat van een fietsje vooral naar de lengte van je kind en niet naar de leeftijd.

Eerste kinderfiets kopen; tips

Als je een kinderfiets wilt aanschaffen dan is het belangrijk om de juiste maat kinderfiets te kiezen. Daarnaast zijn er nog een aantal aspecten waar je op moet letten als je een nieuwe fiets koopt.

  • Gewicht van de fiets: Koop een fietsje dat licht van gewicht is. Een fiets is al zwaar genoeg voor je kindje.
  • Verstelbaar zadel en stuur: Een kind groeit hard, heel hard. Denk je nog maar net in bezit te zijn van de eerste kinderfiets, of je kind is alweer toe aan de volgende fiets. Een verstelbaar stuur en zadel is wel zo prettig zodat de fiets nog eventjes mee kan groeien met het kind.
  • Goede zichtbaarheid: Een klein kindje op een klein kinderfietsje is minder zichtbaar voor het overige verkeer dan een volwassene op een grote fiets. Automobilisten kunnen een kind al snel onbewust over het hoofd zien. Goede zichtbaarheid is van belang. Denk bijvoorbeeld aan reflectoren of een fel gekleurd vlaggetje op de bagagedrager.
  • Spaakbescherming: Let erop dat alle bewegende delen van een fiets goed zijn afgeschermd. Om de ketting hoort een kettingkast te zitten en jasbeschermers bij de wielen.
  • Terugtraprem of handrem: De meeste kinderfietsen zijn voorzien van een terugtraprem. Dat is voor kinderen het meest betrouwbaar. Daarnaast zijn er ook kinderfietsen die zowel over een terugtraprem als een handrem beschikken. De handrem is dan bedoeld om te leren hoe je ermee moet remmen.

Extra accessoires en toebehoren

Extra accessoires en toebehoren maken een kinderfiets extra leuk. En toch, extra accessoires zoals een fietsmandje maken de fiets wel extra zwaar en leiden van het verkeer af. Daarom is het verstandig om zo min mogelijk accessoires aan de fiets toe te voegen.

Wat wel verstandig kan zijn is om je kind een fietshelm te laten dragen. Als je kind valt, dan is het hoofdje van je kind beschermd.

Reageer op artikel:
De eerste kinderfiets kopen; hier let je op!
Sluiten