De begrafenis van Xarah

Vandaag een jaar geleden gingen wij jou begraven Xaar,ik weet het nog goed, het was net zo,n mooie dag als vandaag………….net zo zonnig, veel mensen hadden gewoon nog zomer jassen aan……….

12 oktober 1999
Het is nog erg vroeg als ik opsta, om 6 uur zit ik al naast je bedje, daar lig jij dan, nog even………….. Strakjes gaan wij jou begraven Xaar, ik pak je koude handjes en kus ze.Ik zie dat je nageltjes wat donker gaan verkleuren, het is goed dat wij jou gaan begraven nu.Ik kijk naar je en vertel je dat ik zo verdrietig ben, maar dat we mooie muziek hebben uitgezocht voor jou en dat mama Janneke een hele mooie dienst heeft voorbereid.We hebben veel mensen uitgenodigd, straks zullen we zien of ze ook komen……… Sheila heeft heel veel zonnebloemen gekocht, die staan straks voorin de kerk, alle kinderen mogen straks een zonnebloem nemen en die dan op jou kist neer leggen, straks……………straks maar nu nog niet, nu wil ik nog even naar je kijken, voor de laaste keer samen………..Ik hoor Rens en Merel wakker worden, ze komen je kamer binnen, dag Xarah zegt Rens en hij geeft jou heel zacht een kusje. Karin is ook wakker nu en zij gaat Rens en Merel aankleden, Ton zorgt voor Nina en ik ben nog even met jou alleen……. dan ga ik me ook maar douchen en aankleden…..Ik heb van Karin een mooie nieuwe trui gehad, speciaal voor deze dag.Papa trekt zijn trouwkleding aan.Rens en Merel heeb ook hele mooie kleren aan, Nina draagt haar sterrenpak……..allemaal mooi aangekleed voor jou Xaar. Langzaamaan loopt het huis vol, allemaal mensen die straks met ons meegaan. Cees heeft gisteren de auto gebracht, een mooie donkergrijze chevrolet, ik ga zo zelf rijden, naar de kerk………………. Nicole is er nu ook, zij gaat voor Nina zorgen vandaag, ik neem Nina nog een keer mee naar boven, naar jou. Je lieve zus kijkt naar je, heel lang, heel apart voor een meisje van 8 maanden, ze raakt je aan met haar graaivingertjes. Op haar manier neemt ze afscheid van jou Xaar… En dan is het tijd om te gaan…….

Wij nemen jou mee in de maxicosi, we vouwen de deken over je heen, mama rijdt voorop en heel veel mensen volgen……… Het is een heel klein stukje naar de kerk, als wij aankomen is het daar al overvol……………mama zet de auto gewoon voor de deur……………. We stappen uit en gaan naar binnen……….de kosteres en mama Janneke nemen ons mee naar een kamertje, in dat kamertje geven wij jou voor het laatst een kus. We nemen jou nu uit de maxicosi, mijn oma die in een rolstoel vanuit het ziekenhuis heeft mogen komen, kan jou nu ook nog even zien. Dan neem ik jou in mijn armen mee de kerk in……………..voorin de kerk staat de kist, we lopen langzaam, op de achtergrond klinkt de stem van Julian Cope…….crying babies sleepless nights………….., jou zal ik nooit meer horen huilen Xarah. Het pad is veel te kort, we zijn al voorin de kerk………..en dan leg ik jou samen met papa in de kist……….het past allemaal maar net……jou knuffels moeten ook nog mee……………..We kijken nog een keer en sluiten dan de kist.  Mama Janneke opent nu de dienst, de kerk zit overvol….er staan veel mensen in het gangpad…… en achter in de hal….. overal zijn bloemen en tranen………Voor me zie ik Lars zitten hij doet de muziek…… zijn altijd lachende gezicht is een strak masker…….Mama Janneke heet iedereen welkom… Rens steekt de Paaskaars aan, met zijn allen zingen we een lied: Alles wordt nieuw……… en al die tijd ben ik totaal verdooft, voel ik niets………………. Er volgt een mooi gebed en daarna draaien we Holy Mother van Eric Clapton. Vervolgens leest Janneke uit Mattheus 19 de versen 13 -15 en de brief over de liefde uit 1Corinthe 13. Daarna draaien we Graffiti Bridge van Prince……………….en eindelijk komen bij mij ook tranen. Janneke preekt een mooie preek lees ik later…………tijdens de dienst hoor ik niets, helemaal niets, na de preek draaien we de Circle of Life uit de Leeuwenkoning……..dit is voor veel mensen meer dan ze kunnen hebben, ik hoor veel gesnik………..

We zingen nog :Eens als de bazuinen klinken. Dan zijn er sprekers en stuk of 5, 10 ik weet het niet precies, ik ben dat deel een beetje kwijt………… Dan is de dienst voorbij en moeten we weer gaan, papa en ik tillen de kist ………. best zwaar hoor en onhandig tillen. Alle mensen zingen……. sail away sweet sister, sail across the see……….. en op die zee van stemmen gaan wij met jou in ons midden naar buiten, waar de zon ons vriendelijk toelacht alsof ie wil zeggen………hang on, het komt wel weer goed!! De rit naar het kerkhof duurt niet lang……..daar aangekomen tillen papa en ik jou kistje naar het grafje……………we zetten je daar neer, ik kijk achterom en zie ontzettend veel mensen achter ons aankomen (later hoor ik dat er ongeveer 500 mensen waren, waarvan er 200 kinderen zijn). Janneke spreekt nog wat en Merel zingt een liedje…………. dan leggen alle kinderen bloemen neer bij jou Xaar.Ik loop inmiddels met papa naar de ontvangstruimte, Onze Cd die wij voor jou gemaakt hebben staat al op, het gebak staat klaar, zo ook de cola en de chips………… een beetje raar misschien,maar dit is het enige feest wat wij ooit voor jou hebben kunnen geven, daar hoorden taartjes en chips bij…….. en cola voor de kinderen……………….. Onnoemelijk veel mensen komen ons een hand geven en zeggen vast heel mooie dingen, ik hoor ze niet en wil naar huis. weg van al dit gedoe…………..slapen………..5 dagen heb ik niet aan slaap gedacht en nu ben ik zo moe……..zo moe. Joris en Jeannette gaan mee naar huis…….. ze zorgen voor eten en voor de kids…. dat is wel prettig………………. en dan is deze dag voorbij en is het de bedoeling dat we weer “normaal” gaan doen……..wat dat ook moge zijn………………………………….

Jij slaat nooit jou vleugels meer uit!!!

Elly mama van Xarah

Geef me kalmte te aanvaarden wat ik niet kan veranderen
Moed om te veranderen wat ik kan veranderen en
Wijsheid het onderscheid tussen beide te maken
 

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.