Controversieel: ouders met extreme opvoedmethoden

Vraag jij jezelf weleens af of je je kind(eren) op de juiste manier opvoedt? Je bent echt niet de enige ouder die zichzelf die vraag stelt. Het is ook goed om daar af en toe bij stil te staan, eventueel samen met je partner. Dat begint al voor de geboorte: wil ik borstvoeding gaan geven, of toch flesvoeding? Ga ik katoenen luiers gebruiken, of toch wegwerpluiers? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer vragen er zullen komen. En steeds is vooral gezond verstand nodig om te beslissen wat goed is of wat niet. Sommige ouders nemen echter wel heel extreme beslissingen.

Borstvoeding voor een vijfjarige

Neem de Britse ouders Matt en Adele Allen. Ook zij stelden zichzelf de vraag hoe ze hun kinderen wilden opvoeden, maar hierin namen ze wel een paar uitzonderlijke beslissingen. Ze besloten namelijk hun kinderen op natuurlijk wijze groot te brengen. Voor hen betekent dat dat ze hun kinderen niet laten vaccineren, geen moderne medicijnen geven en niet insmeren met zonnebrandcrème. Heeft een van de kinderen een ontstoken oog? Dan spuit moeder Adele wat moedermelk in het oog, om de ontsteking te laten verdwijnen. Die moedermelk is er overigens in overvloed, want hun zoon van vijf drinkt dat nog steeds. Moeder Adele wil hier pas mee stoppen als haar zoon aangeeft dat niet meer te willen.

Een natuurlijke geboorte en les in de natuur

De bevallingen van hun kinderen is ook anders gegaan dan normaal. Bij een normale bevalling wordt direct na de geboorte de navelstreng doorgeknipt. Adele wilde dat niet hebben. Hierdoor liep zij de eerste dagen na de bevalling rond met de baby en een boodschappentas waarin de placenta zat. De placenta zat namelijk nog met de navelstreng vast aan het kindje. Om de stank van de placenta tegen te gaan strooide Adele zout en rozenblaadjes in de tas. Pas na een dag of zes liet de navelstreng los en kon de placenta weggegooid worden. Niet alleen de bevalling was anders dan wat we gewend zijn, maar ook wat betreft onderwijs gaat het er bij Adele en Matt anders aan toe. Hun kinderen mogen de hele dag buiten spelen in het bos en leren daar alles over planten en dieren. Voor Adele en Matt is het niet belangrijk dat kinderen al leren lezen. Volgens hen is het beter om daarmee te wachten totdat de kinderen zelf aangeven te willen leren lezen.

Extreme ouders

De levenswijze van Adele en Matt roept heel wat reacties op. Sommige mensen vergelijken het zelfs met kindermishandeling. Anderen vragen zich af wat deze ouders gaan doen als een van hun kinderen echt ziek wordt. Willen ze dan ook alleen maar natuurlijk medicijnen gebruiken, of gaan ze dan toch naar een ziekenhuis? De meeste ouders pakken de opvoeding gelukkig wat minder extreem aan, al zijn er ook in Nederland wel voorbeelden van ouders die het helemaal anders doen. Zo was er een paar jaar terug een moeder die zich voor de rechter moest verantwoorden vanwege de voeding van haar zoon. Zij at namelijk alleen ‘raw food’ (rauw voedsel) en gaf haar zoon ook alleen dit soort voedsel. Artsen twijfelden er echter aan of hij op deze manier wel voldoende voedingsstoffen binnen kreeg om gezond op te groeien.

Opvoeden met gezond verstand

Het mag wel duidelijk zijn dat de stijl van opvoeding afhangt van de ouders. Sommige opvoedstijlen lijken erg extreem. Toch moet ook een extreme manier van opvoeden geen probleem zijn, zolang het kind er niet onder lijdt. De vraag is of een extreme opvoeding zoals die van Adele en Matt goed is voor het kind. Stel dat zij hun kind echt geen moderne zorg willen geven, zelfs wanneer het ernstig ziek is? Het is te hopen dat ouders op zo’n moment twee keer nadenken voordat ze hun besluit nemen. Uiteindelijk wil iedere ouder toch het beste voor zijn of haar kind?

Reageer op artikel:
Controversieel: ouders met extreme opvoedmethoden
Sluiten