Petra
Petra Bevalling 10 Jul 2016

Confronterend: de waarheid over bevallen

Ken je dat? Van die foto’s op Facebook van moeders die net zijn bevallen en keurig in de make-up liggen te stralen in hun ziekenhuisbed? Met de haren netjes in model, geen zweetdruppel te zien, waardoor het lijkt als bevallen iets is dat je met twee vingers in de neus kunt doen? Ja, van die jaloersmakende foto’s waar je spontaan een minderwaardigheidsgevoel van krijgt. En aan de ene kant is het natuurlijk heel begrijpelijk dat je op je best op de foto wilt staan. Dus ook wanneer je net bent bevallen. Toch is het aan de nadere kant wel goed om ook eens te laten zien dat alles niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn is. Gelukkig zijn er daarom vrouwen zoals de Amerikaanse Amanda Bacon.

Moeder met een luier om

Amanda zette onlangs namelijk ook een foto op Facebook van net na haar bevalling. Waar je stralende moeder met schattig kindje met mini-Pampertje om zou verwachten, kregen de bezoekers van haar pagina een heel andere luier voorgeschoteld; de ‘luier’ van Amanda zelf. Na de bevalling is het namelijk heel normaal dat je nog een aantal dagen tot weken last hebt van bloedverlies. Niet voor niets zitten er in het kraampakket een paar pakken megagroot maandverband. Zeker de eerste dagen na de bevalling zijn deze nodig. In het ziekenhuis gebruiken ze hiervoor vaak een wegwerponderbroek van gaas, waarin de grote maandverbanden geplakt kunnen worden. Hoe dat eruit ziet is op de foto van Amanda heel duidelijk te zien. Zelfs zo duidelijk dat haar foto heel wat geschokte reacties te weeg heeft gebracht!

Het eerlijke en echte verhaal over bevallen

Toch was het niet direct Amanda’s bedoeling om te choqueren met de foto. Ze stoort zich er namelijk aan dat over de werkelijkheid van bevallen zo weinig gesproken wordt. Volgens haar is bevallen een prachtige gebeurtenis, maar moeten we niet vergeten dat het niet alleen maar prachtig is. Iedere kersverse moeder zal te maken krijgen met de minder leuke kanten van bevallen: pijn, bloedverlies, uitputting, aambeien en nog een hele rij andere kwaaltjes en problemen. Het is niet zo perfect als dat het lijkt op de gemiddelde Facebookfoto. Waarom praten we dan eigenlijk nooit over die minder leuke kanten? Hierdoor zou het zo maar kunnen zijn dat een jonge moeder denkt dat er wat mis is met haar, omdat het bij haar niet zo makkelijk gaat als bij andere moeders. Terwijl alle moeders met die minder leuke kanten te maken krijgen! Dat is wat Amanda Bacon met haar foto duidelijk wil maken, ook al zullen sommige mensen zich daar wat ongemakkelijk onder voelen. Een foto met een knipoog, maar met een duidelijke boodschap!

Bron: http://www.famme.nl/moeder-deelt-eerlijke-foto-om-het-leven-net-na-de-bevalling-te-laten-zien/

 

 

 

Reageer op artikel:
Confronterend: de waarheid over bevallen
Sluiten