Conceptiekalender

De menstruatiecyclus bij een vrouw duurt gemiddeld 28 dagen. In het midden van die periode ben je vruchtbaar. Om het juiste moment van bevruchting te bepalen, kun je je cyclus het beste onderverdelen in drie periodes. Het begin van de eerste periode valt samen met de eerste dag van de menstruatie.

De follikelperiode
Tijdens deze periode vóór de eisprong, van de 1ste tot de 14e dag van de cyclus, rijpen een aantal follikels: één ervan wordt een eicel. Deze rijping gaat gepaard met een sterke afscheiding van oestrogenen.

De eisprong
De ovulatie vindt plaats in het midden van de cyclus, tussen de 13e en de 16e dag. Meestal is het dag 14. De eicel wordt rijp en komt vrij in de baarmoeder. Het eitje heeft een levensduur van 12 tot 24 uur. De spermatozoïden overleven 3 tot 5 dagen in de baarmoederhals. De ideale periode voor de conceptie is dus drie tot vijf dagen voor de eisprong.

De progesteronfase
De periode voor de menstruatie duurt 12 tot 14 dagen. Het follikel scheidt een aanzienlijke hoeveelheid progesteron af. Het gecombineerd effect van de oestrogenen en de progesteron zorgt voor een verdere verdikking van het baarmoederslijmvlies, dat zich opmaakt om het bevrucht eitje te ontvangen. Als het eitje niet is bevrucht, vermindert het aantal hormonen. De eicel lost op in de baarmoeder en een deel van het baarmoederslijmvlies wordt afgescheiden. Hiermee beginnen de maandstonden en een nieuwe menstruatiecyclus. Er zijn drie manieren om de dag van de eisprong te berekenen. Een kort overzicht:
• voor vrouwen met een regelmatige cyclus volstaat een kleine berekening. De eisprong vindt plaats in het midden van de cyclus of 14 dagen na het begin van de maandstonden;
• met de temperatuurmethode gaat het erom – zoals de naam suggereert – iedere dag de evolutie van uw ochtendtemperatuur te meten. De progesteron doet de temperatuur met 5 tiende tot 6 tiende van een graad stijgen na de ovulatie;
• het kan ook eenvoudiger: tegenwoordig zijn er ovulatietests op de markt.
Voor een bevruchting zijn de dagen vóór de ovulatie of de dag van de ovulatie zelf dus cruciaal.

Reageer op artikel:
Conceptiekalender
Sluiten