5 cadeautips voor een 2-jarige

Wordt je kindje 2 jaar? Tijd om uit te pakken! Met deze cadeautips zal het geen moeite kosten om wat leuks voor je kleine te vinden.

Wat je 2-jarige allemaal kan

Een 2-jarige kan meer dan je denkt!Ouders zien vaak op tegen het moment dat hun schattige baby transformeert in een schreeuwende, eigenwijze peuter. Dat je peuter eigenwijs wordt is stiekem wel begrijpelijk. Meestal beginnen ouders met het corrigeren van gedrag als het kind tussen de 12 en 18 maanden oud is. Plotseling komt je lieve kind niet meer met alles weg en dat is natuurlijk best frustrerend. Er is ook goed nieuws over deze leeftijd: het is nog steeds makkelijk om iets uit te zoeken voor de tweede verjaardag van je peuter. Een peuter is namelijk nog druk met het onder de knie krijgen van lopen, rennen, het vasthouden van een krijtje om te kunnen tekenen, het uitbreiden van de woordenschat en het leren grammaticaal goede zinnen te maken. Doordat je peuter nu nog eigenlijk in alles wel geïnteresseerd is, is het als het gaat om speelgoed al snel goed. Je kind vraagt nog niet om specifieke dingen. Het enige dat hij of zij wil is spelen en hoe groter de diversiteit aan speelgoed, hoe makkelijker dat gaat.

Cadeautip 1: Gespen en knopen

In het komende jaar zal je peuter meer kracht in de handen ontwikkelen en ook de coördinatie krijgen om zichzelf ’s morgens zelf aan te kleden. Overweeg daarom speelgoed dat mogelijkheden biedt om te oefenen op de fijne motoriek. Denk bijvoorbeeld aan knopen, gespen, ritsen, en veters. Er zijn veel verschillende soorten aankleedpoppen verkrijgbaar, van zowel zachte als harde materialen. Dat de fijne motoriek steeds beter wordt, merk je ook bij het eten en drinken. Opeens weet je kindje hoe de vork vastgehouden moet worden en hoe je uit een gewoon kopje kunt drinken zonder te knoeien. Het is leuk om deze vaardigheden te kunnen oefenen met een handzaam speelgoedserviesje. Je kind kan dan alle poppen en knuffels uitnodigen voor de thee!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje met knuffel

Cadeautip 2: Bouwen en construeren

Simpele rechthoekige houten blokken zijn de perfecte basis om te leren bouwen en construeren. Stapelen, bouwen, omgooien, opnieuw bouwen en ga zo maar door! Blokkentorens zijn in het begin vaak klein (gemaakt van maximaal 2 of 3 blokken), maar als de fijne motoriek beter wordt, worden de torens ook steeds hoger. Kies voor letterblokken, omdat deze een dubbel doel dienen: ze zijn prima van vorm om mee te bouwen én het helpt je kind om kennis te maken met het alfabet. Peuters zijn gefascineerd door alles wat rolt en alles wat magnetisch. Een houten spoor met trein kan daarom een geweldig cadeau zijn. In eerste instantie zal er nog niet zoveel interesse zijn in het bouwen van een spoortje, omdat dit nog best lastig is. Maar je 2-jarige kan al prima met de trein over het spoortje rijden. En binnen een jaar of 2 zal de motoriek zo goed zijn, dat ook dat leggen van een spoortje geen probleem meer is. Je kind kan hier dus echt jarenlang plezier van hebben! Schaf je een spoorset aan? Ga dan niet meteen voor de grootste, met veel onderdelen. Daar kan je kind nu namelijk nog weinig mee. Je kunt beter beginnen met een kleine set en deze later steeds verder uitbouwen.

Cadeautip 3: Lopen en rennen

Weet je nog? Een jaar geleden wachtte je nog op het moment dat je kindje eindelijk zou gaan lopen: nu heb je moeite om je peuter nog bij te houden! Tweejarigen vinden het geweldig om achter dingen aan te rennen. Ren naar de bal, pak hem op en breng ‘m terug naar jou! Dat balspel is geweldig voor de fijne motoriek, het opbouwen van de spieren en van uithoudingsvermogen. Maar ook voor coördinatie en balans. Wanneer kinderen twee jaar oud zijn, moeten ze in principe stabiel kunnen navigeren door hun omgeving. Rennen helpt peuters om hun lichaam goed te leren kennen. Spelletjes zoals tikkertje leren je kind daarnaast om zijn beurt af te wachten. Dit is een belangrijke vaardigheid op het gebied van sociale ontwikkeling. Ballen zijn dus een geweldig cadeau, vooral als je een collectie kunt vinden van verschillende formaten en materialen, omdat ieder type bal weer andere uitdagingen biedt.

Cadeautip 4: Duwen en trappen

Op deze leeftijd kunnen kinderen nog niet trappen op een fiets. Je kunt nu dus beter op zoek gaan naar een kwalitatief goede driewieler, liefst met duwstang. Door je kind vooruit te duwen op de driewieler leert hij of zij om de voeten te bewegen en goed overeind te blijven zitten. Dit zijn vaardigheden die hij onder de knie moet hebben om in staat te zijn om zelf te trappen. Ook een loopfiets kan een goede aanschaf zijn voor een 2-jarige. Een loopfiets leert je kind om op twee wielen te fietsen, zonder dat er afleiding is van trappers. Als je kind leert om te balanceren op de fiets, zonder met de voeten op de grond te komen, zal het niet moeilijk meer zijn om de overstap naar een gewone fiets te maken. Op het gebied van driewielers en loopfietsen is er veel mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verschillende materialen waarvan een loopfiets gemaakt kan zijn. Je hebt houten exemplaren, maar ook fietsen van plastic of hout. Sommige hebben een verstelbaar zadel, terwijl andere loopfietsen maar één maat hebben. Als je langer plezier wil hebben van de fiets is het handig om te kijken naar fietsen die je kunt aanpassen aan de lengte van je kind.

Cadeautip 5: Kunst maken en toneel spelen

Peuters leren langzamerhand om krijtjes en stiften goed vast te houden, zodat tekenen steeds makkelijker gaat. Vingerverf is ideaal voor deze leeftijdscategorie. Misschien denk je dat je kindje er nog te jong voor is, maar een museumbezoek kan een ideaal verjaardagscadeau zijn voor een tweejarige. Sterker nog: je kind laten kennismaken met kunst is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een creatief brein. Een alternatief voor een museum kan een boek zijn met kleurrijke platen of tekeningen. Ook voel- en kijkboeken zijn geweldig. Zo kan je kind kennismaken met verschillende texturen. Voor een 2-jarige telt het resultaat van het knutselen overigens nog niet echt mee. Het plezier zit in het maakproces. Lijst een mooi kunstwerkje van je kind in en hang het aan de muur. Het zal je kind een gevoel van trots en zelfvertrouwen geven: ‘Kijk, zelf gemaakt!’

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
5 cadeautips voor een 2-jarige
Sluiten