Zwanger of al moeder?

Er is vast een leuke reden dat je op deze website terecht bent gekomen. Misschien ben je er net achter dat je zwanger bent, of hoop je dat je binnenkort met een positieve zwangerschapstest in je handen staat. Het kan ook zijn dat je al een tijdje zwanger bent en erg benieuwd bent welke zwangerschapskwaaltjes je de komende periode kunt verwachten. Of je bent al zwanger geweest en heb je je kindje al in je armen. In dat geval loop je vast tegen allerlei nieuwe ervaringen aan. Dan is het fijn om af en toe even te kunnen lezen hoe andere ouders het ouderschap ervaren en hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken. Op ikenmama vind je handige info en ervaringsverhalen van andere ouders. Want je`staat er niet alleen voor!

Zwanger worden

Als je hebt besloten dat je graag zwanger wilt raken, wil je waarschijnlijk het liefst dat dat zo snel mogelijk gebeurt. Je hebt dat alleen helaas niet compleet zelf in de hand. Bij zwanger worden kun je te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen en vervolgens misschien met vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ivf. De meeste vrouwen raken op natuurlijke wijze zwanger, maar dit kan best even duren. En het kan erg lastig zijn om dat geduld op te brengen als je al een half jaar of een jaar aan het proberen bent! Het kan helpen om te weten wat je vruchtbare dagen zijn. Die hangen namelijk af van je menstruatiecyclus. Als je een regelmatige cyclus hebt, is het meestal niet moeilijk om vast te stellen wanneer je vruchtbare periode is. Je zal dan namelijk iedere cyclus weer rond dezelfde dag de ovulatie (eisprong) hebben. Bij een onregelmatige cyclus zijn er gelukkig hulpmiddelen om de vruchtbare dagen toch vast te kunnen stellen. Het opmeten van je lichaamstemperatuur voor langere tijd kan bijvoorbeeld inzicht geven. Maar ook een ovulatietest kan hiervoor ingezet worden.

Zwangerschap

En dan is het toch zover: je bent zwanger! weet je de uitgerekende datum al? Wat nu volgt is een spannende tijd van 40 weken, waarin je hopelijk ook de gelegenheid hebt om flink van je zwangerschap te genieten. Je kunt te maken krijgen met allerlei zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, buikpijn en oefenweeën. Maar je kan ook last krijgen van andere klachten, zoals cravings, momenten waarop je opeens ontstellende trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen. Of, nog erger, trek in die dingen die je niet kunt eten, zoals aarde! Je zal regelmatig op controle moeten bij je verloskundige of gynaecoloog. Tussendoor moet je allerlei lastige beslissingen nemen, zoals of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Of of je prenatale screening wil laten uitvoeren, of dat je dat toch achterwege laat. En heb je de babykamer al af? De inrichting van de babykamer is vaak hartstikke leuk, maar ook een flinke klus. Tip: laat een babyshower regelen. Een mooie kans om vast wat spullen voor je babyuitzet te verzamelen!

Bevalling

Het belangrijkste moment van de zwangerschap is natuurlijk de bevalling. Word je zenuwachtig als je denkt aan dat moment? Maak je maar geen zorgen, je bent echt niet de enige! Het kan de moeite waard zijn om een zwangerschapscursus te volgen. Tijdens zo’n cursus leer je bijvoorbeeld ademhalingstechniek om de weeën tijdens de bevalling weg te puffen. Vergeet je ziekenhuistas niet klaar te zetten! Want misschien wil je graag thuis bevallen, maar blijkt dit uiteindelijk niet te kunnen. Dan is het belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn!

Baby

Daar is je kleine dan! En nu? Zeker wanneer het je eerste kindje is, zal het even tijd kosten om aan elkaar te wennen. Hoe verschoon je nu precies een luier? En betekent dat huiltje nu dat hij honger heeft, of dat hij het koud heeft? Langzaamaan leren jij en je kindje met elkaar te communiceren, zelfs voordat je kindje leert praten! De eerste maanden na de bevalling is je baby nog een hulpeloos baby’tje, maar al snel gaat je kleine om zich heen kijken. De ontwikkeling gaat echt razendsnel! Hij of zij leert het hoofdje omhoog te houden, om zo de omgeving goed te kunnen bekijken. Je kleine wordt snel sterker; voor het weet zit hij of zij zelfstandig. Daarna gaat hij kruipen en ten slotte lopen. De ontwikkeling gaat razendsnel! Kijk op ikenmama om meer te leren over de stappen in de ontwikkeling en over de groei van je kindje.

Peuters & Kleuters

De babyfase ligt al snel achter je. Je kindje groeit uit tot een peuter. De eerste woordjes, de eerste stapjes, de eerste hapjes. In de eerste jaren van z’n leventje maakt je kindje heel wat mee! Als peuter begint je kindje echt een eigen willetje te krijgen. ‘Nee, ik wil niet naar bed! Nee, ik lust dat niet!’ en ga zo nog maar even door. Je bent gelukkig echt niet de enige ouder die hierdoor af en toe met de handen in het haar zit! Lees meer over de gezondheid van je peuter of kleuter, maar ook over allerlei leuke peuter- en kleuteractiviteiten en knutselideeën voor alle leeftijden.

Blog met persoonlijke verhalen

Ben je naast alle informatie ook op zoek naar ervaringen van andere ouders? Lees dan zeker eens de blogs van andere mama’s en papa’s. Deze blogpagina staat bomvol verhalen van andere ouders. Over de bevalling, over originele manieren om je partner te vertellen dat je zwanger bent, over de geboorte van een vijfling en ga zo maar door. Het zijn fijne verhalen om te lezen als je even een momentje ontspanning hebt voor jezelf!

Shops en reviews

Op zoek naar een nieuwe kinderwagen, een andere babyfoon of een handige buggy? Dan is het natuurlijk fijn om reviews te kunnen lezen over interessante producten. Op ikenmama vind je die over allerlei producten en shops. Daarbij is er ook regelmatig ruimte voor een leuke WIN-actie. Fijn, want kinderen kosten nu eenmaal best wat geld en dan zijn alle voordeeltjes en acties mooi meegenomen, toch?

Ikenmama-forum

Wil je niet alleen lezen, maar ook lekker kletsen? Dat kan prima op ons ikenmama-forum. Ben je zwanger? Deel je ervaringen dan met andere ouders die ook in deze fase zitten, via de ‘uitgerekend-in’- pagina. Daar kun je praten met moeders die in dezelfde maand zijn uitgerekend als jij. Dat maakt het uitwisselen van ervaringen wel heel makkelijk! Maar natuurlijk kun je ook op het forum terecht voor andere onderwerpen, zoals kinderziektes (wat voor uitslag heeft mijn kindje?) of vruchtbaarheidsproblemen. Praat en deel gezellig mee!