Petra
Petra Blog 21 Dec 2011

Borstvoeding versterkt band moeder met baby niet

Borstvoeding is niet beter dan flesvoeding als het gaat om de relatie tussen de moeder en haar baby. In de westerse wereld geven bijna alle moeders maar een paar maanden borstvoeding en in die tijd is de pasgeborene nog niet gevoelig voor sensaties van buitenaf.

Met die bevinding levert onderzoeker Jarno Jansen van de Radboud Universiteit in Nijmegen een bijdrage aan de voortdurende discussie tussen voor- en tegenstanders van borstvoeding. Jansen, die dinsdag promoveert op een onderzoek naar het stressniveau van baby’s, heeft gekeken of jonge baby’s zich behaaglijker voelen als ze op een betrokken manier met de borst zijn gevoed, maar kon geen verschil ontdekken met ‘flessenbaby’s’.

Cortisol
Volgens Jansen heeft ‘sensitief moedergedrag’ in de eerste maanden hoe dan ook weinig invloed op het pasgeboren kind. Hij stelde dat vast door het cortisolniveau in het speeksel van baby’s te meten. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stress.

Baby’s tot zes maanden produceren volgens Jansen alleen cortisol als reactie op pijn of fysieke stress, die ontstaat bij bijvoorbeeld honger, kou of een inenting.
Psychologische ervaringen zoals welbevinden hebben geen invloed op het cortisolniveau. De vermeende warme band tussen moeder en kind die zou ontstaan door borstvoeding te geven, bestaat dan ook niet, zo stelt de promovendus. 

Reageer op artikel:
Borstvoeding versterkt band moeder met baby niet
Sluiten