Bloedneus tijdens zwangerschap

Je hebt er vast al kennis mee gemaakt en het is eigenlijk iets wat je niet kunt stoppen. Dan heb ik het in eerste instantie niet over de bloedneuzen waar ik meer over ga uitleggen, maar over de kwaaltjes die je nu aan het ervaren bent. In week 1 van je zwangerschap heb je last van het ene kwaaltje en de andere week weer van een andere. Een bloedneus tijdens je zwangerschap is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij vrouwen. Eigenlijk krijgt iedere vrouw hier wel mee te maken. Je bloedvaten zijn nu namelijk dunner en slapper en dat komt door je zwangerschap.

Een keer een bloedneus hebben kan natuurlijk geen kwaad. Maar het moet natuurlijk niet gebruikelijk zijn dat je tijdens je zwangerschap een paar keer per dag last hebt van een bloedneus. Het is belangrijk om dit probleem op te lossen. Dit zorgt ook voor rust bij jou. Maar wat is nu precies de oorzaak van deze bloedneuzen? Kan je hier iets tegen doen? Hieronder gaan we hier dieper op in en leggen we je uit wat je er precies tegen kan doen.

Bloedneus en zwanger

Wist je dat je tijdens je zwangerschap 1 liter meer bloed in het lichaam hebt dan normaal? Dit is nodig om de zwangerschap goed te laten verlopen. Helaas heeft dit ook nadelige gevolgen. Niet alleen een bloedneus kan een gevolg zijn van dit extra bloed, maar ook hartkloppingen tijdens je zwangerschap. Doordat er meer bloed in je lichaam stroomt is het ook van belang dat je lichaam dit aan kan. Helaas worden je bloedvaten dunner en slapper tijdens je zwangerschap door hormonen.

Dankzij al deze zaken kan je sneller een bloedneus krijgen en helaas ervaart bijna elke vrouw een bloedneus tijdens de zwangerschap. Een andere oorzaak is dat je slijmvliezen beter doorbloed zijn. Hierdoor kan je ook een bloedneus krijgen.

Voorkomen van een bloedneus

Een bloedneus is in principe niet schadelijk en ook niet gevaarlijk voor je zwangerschap. Wel kan het natuurlijk heel irritant voor je zijn, vooral als je telkens last hebt van een bloedneus. Dat is gewoon niet fijn. Een bloedneus kan je niet echt voorkomen, maar je kan wel wat maatregelen nemen om de kans te verkleinen. Zo kan je bijvoorbeeld wat extra vitamine C innemen. Vitamine C versterkt namelijk je vaatwanden. Het versterken van de vaatwanden kan ervoor zorgen dat je minder bloedneuzen krijgt. Natuurlijk is dit geen zekerheid, maar je kan het natuurlijk proberen.

Wil de bloedneus niet ophouden?

Soms is het zo lastig om een bloedneus te stoppen. Als je de tips hebt gevolgd, namelijk je hoofd lichtjes naar voren buigen en je neus dichtknijpen onder het neusbeen voor 10 minuten en je bloedneus wilt nog steeds niet stoppen dan is het verstandig om bijvoorbeeld ook een koud washandje in je nek te leggen. Dit kan er ook voor zorgen dat je bloedneus eindelijk stopt. Wanneer je merkt dat je dagelijks meerdere keren een bloedneus hebt is het verstandig om naar de dokter te gaan. Wel even vermelden dat je zwanger bent natuurlijk!

Wanneer naar de dokter?

Er zijn situaties bekend dat de bloedneuzen gewoon echt niet willen stoppen, ondanks de verschillende tips die je hebt kunnen lezen. Sommige vrouwen (en ook bij mannen is dit het geval) hebben adertjes in de neus die helaas makkelijk openspringen. De enige manier om dit te stoppen is door deze weg te laten stippen of door iets anders te krijgen van de huisarts om dit probleem op te lossen. Wanneer je merkt dat je telkens een bloedneus hebt en deze echt niet weg wilt gaan dan is het aangeraden om naar de huisarts te gaan voor een oplossing.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Bloedneus tijdens zwangerschap
Sluiten