Petra
Petra Babynamen 29 Jun 2016

Bizar: ouders vernoemen dochter naar Brexit

Jaarlijks zijn er namen die in de mode zijn. De Sociale Verzekeringsbank houdt dit zelfs bij op basis van de geboorteaangiftes bij de gemeenten. In het eerste kwartaal van 2016 zag de top 3 van jongensnamen er bijvoorbeeld zo uit:

  1. Sem
  2. Max
  3. Noah

En de populairste meisjesnamen waren:

  1. Sophie
  2. Julia
  3. Emma

Zulke lijstjes zijn leuk om te bekijken. Zo waren in 1990 de populairste namen nog Keven, Johannes en Jeroen. Er kan in zoveel jaar dus veel veranderen!

Opvallen met vreemde namen

Er zijn echter ook ouders die ver weg blijven van zulke lijstjes en juist op zoek gaan naar een zo bijzonder mogelijk naam. Wat dacht je van Jahmairo, Dox of Jezzebelle? Met zo’n naam weet je wel bijna zeker dat je kind op zal vallen, al was het alleen maar doordat steeds de vraag gesteld zal worden hoe de naam nou precies uitgesproken moet worden. Toch kan het altijd nog extremer. Er zijn namelijk ook ouders die zich laten inspireren door de actualiteit en de naam van hun pasgeborene gewoon uit de krant halen. Daarbij komt het voor dat het arme kleintje opgescheept wordt met de vreemdste namen. In Mexico gaat dit soms zelfs zo ver, dat er in verschillende staten al wetgeving bestaat die de vreemdste combinaties verbiedt.

Brexit als inspiratiebron

Op 24 juni, de dag van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie, werd er in het Mexicaanse Tabasco een schattig, klein meisje geboren. Haar ouders waren het al snel eens over haar naam. Geïnspireerd door het referendum kreeg de kleine de naam Breksit… De vraag is of het kindje over een paar jaar zelf erg blij zal zijn met zo’n naam. Dat het trouwens nog wel erger kan bewezen de Israëlische ouders van een meisje dat in 2011 werd geboren. Deze ouders waren geïnspireerd geraakt door Facebook en daarom kreeg hun kindje de naam ‘Like’. Het meisje zelf zal daar hoogstwaarschijnlijk geen duimpje voor geven, maar helaas hebben pasgeborenen weinig inbreng als het gaat om hun naam.

Opvallend leuk of opvallend lelijk?

Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat je als ouders je kind wil laten opvallen. Dat je wilt laten zien hoe leuk en uniek je kindje is. De vraag is echter of de naam het beste middel is om een kind te laten opvallen. In Frankrijk verbood de rechtbank in 2015 ouders om hun kind de naam Nutella (Ja, naar die chocopasta…) te geven. Dat is op zich best te begrijpen. Het is vaak al lastig om als ouders samen uit te komen op een naam waar beide blij mee zijn. Dan is het ook wel prettig dat het kind er later zelf ook blij mee kan zijn. Of vind jij dat ouders gewoon het volste recht hebben om hun kind te noemen zoals zij willen, ook als dit Nutella of Brexit is?

 

Reageer op artikel:
Bizar: ouders vernoemen dochter naar Brexit
Sluiten