Petra
Petra Lifestyle 27 Nov 2020

Bijles geven vanuit huis: dit moet je weten

Thuiswerken is voor zover mogelijk de standaard op het moment. Althans, voor mensen die zo gelukkig zijn dat ze ondanks de coronacrisis hun baan en inkomen hebben kunnen behouden. Toch zijn er ook mensen die het moeilijker hebben om aan hun inkomen te komen momenteel. Steeds meer mensen zoeken naar manieren om in deze tijd van huis uit geld te kunnen verdienen. Dat kan op verschillende manieren, maar als je ergens veel van weet, zou je kunnen overwegen om bijles te gaan geven. Denk jij na over bijles geven van huis uit? We bespreken een aantal zaken die je moet weten en overwegen voordat je start.

Je klanten vinden je niet zomaar, daar moet je wat voor doen

Het is natuurlijk niet zo dat als je besluit bijles te gaan geven, je meteen overladen wordt met leerlingen die bijles van jou willen. Voldoende mensen moet ervan op de hoogte zijn dat jij bijles geeft om er een noemenswaardig inkomen aan over te kunnen houden. Dat betekent dat je actief moet gaan communiceren over jouw diensten. Daarvoor kun je ten eerste je eigen netwerk inzetten. Daarnaast moet je op scholen flyers ophangen (wel altijd even vragen of dat mag, natuurlijk). Op de advertentieborden die vaak bij supermarkten hangen kun je ook een oproep achterlaten. Verder kun je, als je bereid bent er wat geld in te steken, ook adverteren op Facebook. Je kunt dan een adverteren binnen een specifiek gebied en voor een specifiek publiek. Zo krijgen leerlingen en hun ouders hopelijk jouw advertentie te zien op hun tijdlijn. Het is altijd verstandig om een eenvoudige website te hebben met informatie over jezelf en jouw diensten. Daarmee kun je ook adverteren op Google. Je betaalt dan om weergegeven te worden wanneer mensen een zoekterm waar jij op gevonden wilt worden invoeren.

Je kunt je aansluiten bij bijleswebsites om aan klanten te komen

Een andere manier om jouw diensten als bijlesleraar aan de man te brengen, is door je aanmelden op een bijleswebsite. Daar bestaan er verschillende van, zoals Bijleshuis, Bijlesdocent, Bijlesnetwerk, Beste Bijles en Bijlesweb. Dat is een laagdrempelige manier om aan klanten te komen, omdat dit voor mensen die op zoek zijn naar een bijlesleraar ook de makkelijkste manier is om er een te vinden. Uiteraard is het wel zo dat je hier niet je eigen tarieven kunt hanteren en een deel van de winst niet voor jou is, maar voor de bemiddelaar. Wat je natuurlijk wel zou kunnen overwegen, is om te beginnen via zo’n bijleswebsite en daarna klanten proberen te verleiden om om de website heen een deal te sluiten. Dan kan het voor mogelijk nog iets goedkoper uitvallen en houd jij er zelf wel meer aan over.

Momenteel niet meer dan vier gasten per dag thuis ontvangen

De coronamaatregelen gelden natuurlijk net zo goed wanneer jij bijles geeft vanuit huis. Als jij fysieke bijlessen gaat geven, waarbij jouw leerling bij jou langskomt, is ten eerste natuurlijk de anderhalve meter van belang. Maar als je meerdere leerlingen op één dag ontvangt, denk er dan wel aan dat je momenteel niet meer dan vier gasten op één dag mag ontvangen. Dat betekent niet alleen dat je maximaal vier leerlingen per dag kunt ontvangen, maar ook dat dat gevolgen heeft voor andere bezoekjes aan huis. Natuurlijk is de kans niet groot dat iemand voor jouw deur staat te turven, maar als er de hele dag mensen aan de deur komen gaat dat wel een keer opvallen. Bovendien hebben we met z’n allen gezamenlijk te verantwoordelijkheid om het coronavirus te verdringen.

Bijles geven kan in sommige gevallen ook best online

Bijles geven vanuit huis

Een perfecte manier om dat maximum van vier per dag te omzeilen en ook niet krampachtig rekening te hoeven houden met de anderhalve meter, is door online bijles te geven. Dat kan bijvoorbeeld gewoon via WhatsApp videobellen, maar ook via Skype of Microsoft Teams. Het zal bij lang niet ieder vak handig zijn, maar er zijn wel degelijk bijlessen die met een kleine aanpassing ook prima online gegeven kunnen worden. Ga daarom eens na in hoeverre jij dit mogelijk acht voor het vak waar jij bijles over wilt gaan geven en probeer inventief te zijn. Dat kan wel betekenen dat je misschien wat lesmateriaal moet voorbereiden om te gebruiken, maar je doet het om geld te kunnen verdienen en mogelijk kun je dat lesmateriaal hergebruiken bij een andere toekomstige bijlesleerling.

De Belastingdienst is ook graag op de hoogte van je inkomsten

De Belastingdienst wil natuurlijk graag op de hoogte zijn van ieder beetje inkomen dat jij genereert. Bij een baan in loondienst worden ze daar automatisch van op de hoogte gesteld. Maar hoe zit het dan met het geld dat je verdient met je bijlessen? Het liefst betaal je daar natuurlijk geen belasting over, maar dat is illegaal. Moet je dan een bedrijf oprichten om legaal te kunnen verdienen aan het geven van bijles? Nee, je kunt bij je aangifte inkomstenbelasting je inkomsten opgeven als ‘overige inkomsten’. Je betaalt er dan daarna pas belasting over. Ben je echter van plan om op grote schaal bijles te gaan geven, dan is het wel beter om een bedrijf te starten. Je kunt dan profiteren van belastingvoordelen voor de (startende) kleine ondernemer. Het is wel zo dat je aangifte inkomstenbelasting daar een stukje ingewikkelder door wordt en je moet ieder kwartaal je aangifte omzetbelasting indienen. Dat betekent dat je ook btw moet heffen over je diensten.

Hopelijk hebben deze zaken je niet op andere gedachten gebracht, maar doe je er je voordeel mee. Veel leerlingen zitten immers te springen om goede hulp bij het halen van hun vakken, dus je bent zeker nodig. Ben je toch tot de conclusie gekomen dat deze manier van geld verdienen niet voor jou is? Klik dan op de link voor meer thuiswerk tips.

Reageer op artikel:
Bijles geven vanuit huis: dit moet je weten
Sluiten