Bertine’s Column – Wat doe je na een positieve test

Na een positieve test doe je wat elk logisch nadenkend mens (dat nog nooit eerder zwanger is geweest) zou doen. Je belt de eerstvolgende werkdag de huisarts. Natuurlijk doe je dit op de – door die huisarts – ingesproken tijdstippen op het antwoordapparaat. 

Om kwart voor acht sta ik stand-by met mijn mobiel in de aanslag en een grote beker thee. Misselijk door zwangerschap, spanning of slaapgebrek probeer ik een bak Cruesli weg te werken.

De tijd gaat zo enorm langzaam dat ik om tien voor acht besluit het er op te wagen. Ik bel de huisarts en brabbel de door hem opgenomen boodschap inmiddels uit mijn hoofd mee. Kennelijk is het echt de bedoeling dat ik tot klokslag acht uur duimendraai om me vervolgens in de Russische Roulette van het telefonisch spreekuur te storten.

En ja hoor! In gesprek. Gelukkig wel een andere boodschap. Eén die ik nog niet uit mijn hoofd ken, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Bij de zesde poging krijg ik de assistente aan de telefoon. Dan kom ik erachter dat ik helemaal niet heb nagedacht over wat ik ga zeggen. Het blijft even stil aan mijn kant. “Ja, goedemorgen. Ik heb zaterdag een zwangerschapstest gedaan en die was positief … drie keer.”

Ik wacht op het verlossende verzoek een afspraak te maken. Dat verzoek blijft achterwege en ik hoor een aarzelend: “Ah … en is het welkom?” Een volledig legitieme vraag natuurlijk. Ik zou inderdaad ook kunnen bellen voor een abortus. Daar wil je toch zeker van zijn voordat je als assistente een bepaalde emotie of houding aanneemt. “Ja, het is zeker welkom,” geef ik als antwoord op de vraag.

Weer valt er een stilte. “Dan kunt u gewoon meteen de verloskundige bellen. Een afspraak met de huisarts is niet nodig.” Hoe had ik dat moeten weten? Ik heb dit niet eerder bij de hand gehad en de zwangeren die ik spreek, hebben me dit ook nooit verteld. Verbouwereerd bedank ik de assistente voor haar tijd en roer nog eens door mijn slap geworden Cruesli. Ik vertrek met bestemming Internet om me te oriënteren op de wereld van de verloskundigen.

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.