Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Bergen speelgoed!

Eindeloze bergen speelgoed op de vloer. Soms lijkt je woning wel een slagveld. Hoe krijg je je peuter zover dat hij zelf een keer iets opruimt? Je wil immers nu de basis leggen voor een behulpzaam kind later. Met kinderen kun je nu eenmaal niet die smetteloze woning houden zoals in de bladen. Dat is een feit. Maar het is een goede les om je kind al op jonge leeftijd te leren dat spullen niet vanzelf hun weg terugvinden naar de kast.

Het ene kind zal veel meer uit zichzelf initiatief tonen om spullen op te ruimen dan het andere. Dat is onder meer afhankelijk van het karakter van je kind en het opruimgedrag van ouders dat het kopieert. Er zijn tal van manieren om je peuter te leren op te ruimen.

Tips om kinderen te laten opruimen:

Mama en papa’s grote hulp
Opruimen kun je stimuleren door te benadrukken dat je peuter mama en papa daar enorm mee helpt. Kinderen vinden het prachtig om te helpen en verantwoordelijkheid te krijgen. Zoals bij alles wat je je kind hoopt aan te leren geldt ook hier: wees ruim met complimenten en beloon goed gedrag. Maar je moet ook geduld hebben. Zeker in het begin zal het opruimen langzaam gaan en zul je de neiging moeten onderdrukken om het even zelf te doen.

Een liedje
Spelenderwijs leren peuters het beste. Een veel gehoorde truc is om het met een liedje te doen. Doe het samen en benoem in het lied de dingen die je opgeruimd wil hebben. Om de beurt leggen jij en je peuter iets terug op zijn plek. De volgende keer als jij het opruimlied begint te zingen, weet je kind wat er staat te gebeuren. Binnen de kortste keren zet je kind zelf het lied in, want opruimen is leuk geworden.

Een wedstrijd
Opruimen kun je met je peuter ook oefenen door er een wedstrijdje van te maken. Hoe snel kan je kind al zijn speelgoed weer terug in de doos doen? Natuurlijk kun je dit belonen met wat lekkers, maar kijk uit: niet elk gewenst gedrag hoeft met snoep beloond. Een compliment zou moeten volstaan.

Speelgoedregels
In elk huis gelden regels. Dat leert een kind al op jonge leeftijd heel normaal te vinden. Ook ten aanzien van het opruimen van speelgoed kun je met een peuter al afspraken maken. Maar wees niet te streng. Peuters kunnen wel eens wat vergeten. Om op een positieve manier gewenst gedrag aan te leren, is het belangrijk om goed gedrag bevestigen en door middel van complimenten te stimuleren.

 

Reageer op artikel:
Bergen speelgoed!
Sluiten