Petra
Petra Opvoeding 9 Dec 2011

Beledigen

Als je als ouder zijnde je kindje regelmatig belachelijk maakt of vernederd is de kans groot dat jouw ouders dit vroeger ook bij jou deden. Zeg jij vaak: “Wat mankeert jou?” of “Waarom doe jij nu nooit eens zoals andere kinderen?”, dan hoorde jij dit vroeger waarschijnlijk zelf ook. Je begrijpt vast dat dit soort opmerkingen niet echt goed voor het zelfvertrouwen zijn. Veel kindjes worden er boos of zelfs agressief van.

Ook iemand tot zondebok bombarderen is niet echt verstandig. Dingen zeggen als “Was jij maar niet zo onhandig, dan had je die mooie vaas vast niet gebroken” of sarcastische opmerkingen als “Zo, dat was echt een slimme actie hé” uitgesproken op een neerbuigende toon zijn slecht voor het zelfvertrouwen. Verbale “mishandeling” heeft meer invloed dan je zou denken. Dit kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen, minderwaardigheidscomplexen, agressief gedrag, moeite met vertrouwensbanden kweken en zelfs emotionele trauma’s veroorzaken.

Experts aan het woord
Wisten jullie dat de gemiddelde ouder ongeveer 18 kritische, negatieve opmerkingen maakt ten opzichte van 1 positieve? Benadruk het positieve om het negatieve te verminderen! Prijs liever je kindje met zijn positieve kanten dan dat je constant hamert op de negatieve zaken. Door het veelvuldig uiten van sarcastische opmerkingen, plagen en kritiek verlaag je het zelfvertrouwen van je kindje. Om een berisping effectief te laten zijn moet deze weloverwogen en in duidelijke bewoordingen gegeven worden en in een niet-emotionele bui. Als je kindje van vijf zijn kleinere broertje steeds in zijn zij zit te porren zeg je duidelijk “Stop met het porren van je broertje!” en niet “Waarom ben je toch zo’n pestkop!”

Reageer op artikel:
Beledigen
Sluiten