Petra
Petra Gezondheid baby 28 Oct 2011

Baby’s slaapgedrag

Net als bij ons volwassenen, slaapt de niet elke baby evenveel. Normaal gesproken ontwikkelt een baby vanzelf een slaap-waakritme. Jij bent hier vrij snel op ingespeeld vanwege de speciale band die alleen jij als ouder hebt met je kind. Het slaap-waakritme van je kindje kan omdat je baby nu eenmaal constant in ontwikkeling zijn plotseling weer veranderen.

Slapen in de baarmoeder
Voor de geboorte slaapt je baby bijna de gehele dag. In de zesde maand van de zwangerschap ontwikkelt het kindje een slaap-waakritme. Veel baby’s zijn ’s nachts erg levendig en beweeglijk in de buik en slapen als hun moeder overdag druk in de weer is. Aan het eind van de zwangerschap opent de baby de ogen als hij of zij wakker is. Daardoor krijgt het kindje ook iets mee van het daglicht, maar een echt dag-nachtritme is er nog niet.

Slaap vlak na de geboorte
Na de bevalling slaapt je baby vaak veel en uren achtereen. De geboorte is voor je zoon of dochter zeer inspannend geweest. De hoeveelheid slaap die je kind per etmaal nodig heeft, varieert van twaalf tot achttien uur, verdeeld over verschillende slaapperiodes. Baby’s nemen de eerste tijd natuurlijkerwijs het precieze aantal uren slaap waaraan ze behoefte hebben.

Nachtvoeding en nachtrust
De eerste maanden worden zuigelingen overdag en ‘s nachts gemiddeld om de twee tot drie uur wakker omdat ze honger hebben. Meestal stopt de vraag naar nachtvoeding na twee à drie maanden. De nachtvoeding onderbreekt de nachtrust niet al teveel als je jouw kindje bij je in bed of in een stoel in de slaapkamer voedt. Praat liever niet hardop tegen je kindje en laat de slaapkamer en babykamer zo donker mogelijk.

Slaap bij baby’s tot zes maanden
Tussen drie en zes maanden oud gaat je baby dieper slapen. Hij of zij schrikt niet meer zo snel wakker van geluiden. Rond de zes maanden slapen baby’s gemiddeld twee keer twee uur overdag en gedurende de hele nacht. Een baby die niet kan slapen en huilt, kun je beter snel troosten. Hoe langer je zoon of dochter ligt te huilen, hoe moeilijker hij of zij weer inslaapt.

Aai even over het hoofdje, praat zachtjes tegen je kindje of neurie, zodat je baby jouw aanwezigheid voelt. Of pak de kleine even op en zing zachtjes voor hem of haar. Het eerste half jaar hoef je echt niet bang te zijn dat je op deze manier je zoon of dochter zou verwennen. Juist door snel op het huilen te reageren, voelt je baby zich veilig en geborgen en valt snel en rustig weer in slaap.

Slapende baby’s vanaf negen maanden
Met negen maanden slapen baby’s meestal nog twee keer overdag. Dit stadium brengt veel veranderingen in hun leven. Je kindje ontdekt nieuwe dingen, leert zitten en kruipen. De opwinding en frustratie die dit soms geeft, kan het slaap-waakritme beïnvloeden. Zo kan het wat langer duren voor je baby inslaapt.

Baby’s en slaapproblemen
Erg vervelend als je baby niet goed slaapt. Uit een recente studie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis blijkt dat regelmaat, voorspelbaarheid en een zeer rustige omgeving een positief effect hebben bij huilbaby’s.

 • Breng structuur aan in het dagritme van je kind. Doe alle handelingen constant in dezelfde volgorde: slapen, voeden, knuffelen, alleen zijn in de box en weer slapen. Het advies is om je baby direct te voeden na het wakker worden.
 • Plan verder niet meer dan één uitstapje per dag samen met je baby (boodschappen doen, op visite of wandelen).
 • Vermijd een teveel aan prikkels. Zet radio en TV niet te vaak aan, beperk gebruik van de wipstoel en Maxi-Cosi en zorg voor niet teveel bezoek op tijden waarop je baby slaapt.
 • Speelgoed op batterijen kan ook te druk zijn, net als een babygym of –trapeze.
 • Gun je baby de rust om de wereld op zijn/haar eigen manier te ontdekken.

Slaapomgeving baby’s
Als je baby aan slapen toe is, geeft hij of zij signalen af zoals gapen, rode wangen, bleek worden, in de oogjes wrijven, frummelen aan een oortje, van jou wegkijken en drukker worden. Op zo’n moment kun je jouw baby het beste wakker in zijn of haar bedje leggen.

Zo leert je baby zelf om in slaap te vallen. Vijf tot twintig minuten jengelen of huilen voordat je kindje in slaapt valt lijkt misschien veel, maar is normaal. Gun je kind de tijd om zelf in slaap te vallen, dan slaapt hij of zij het beste en rust goed uit. Als je kind in slaap wordt geholpen, schrikt je baby vaak al snel wakker door zachte geluiden of kleine bewegingen.

 • Plaats het wiegje of bedje van je kind op een vaste en rustige plek.
 • Laat je kind niet in de box slapen. Zo maak je onderscheid tussen een slaapplek en speelplek.
 • Een goed, strak opgemaakt bedje slaapt het lekkerst.
 • Leg je kind op de rug en stop hem of haar goed in waardoor hij of zij niet teveel kan bewegen wat rust en veiligheid geeft.
 • Een zachte knuffel in bed maakt het extra vertrouwd.
 • Als je kindje onrustig is, hang dan liever geen mobiel boven het bed.
 • Met een vertrouwd ritueel zoals het altijd afspelen van een muziekdoosje als je de babykamer uitgaat, verzacht je de overgang van samen naar alleen.
 • Het advies van regelmaat, voorspelbaarheid en een zeer rustige omgeving kun je van jongs af aan bij iedere baby toepassen. Als je kindje toch veel slaapproblemen blijft houden en extreem vaak huilt, kun je altijd terecht bij het consultatiebureau. 

Reageer op artikel:
Baby’s slaapgedrag
Sluiten