Babynestje [mobiele rustplek voor je kindje]

Het babynestje is een van de nieuwere items op de babyuitzetlijst. De trend komt oorspronkelijk uit Scandinavië, maar wordt ook hier steeds populairder. Dat is geen wonder, want je kleine kan heerlijk wegkruipen in dit nestje. Fijn voor je baby én fijn voor jou!

Wat is een babynestje?

Stiekem lijkt het babynestje meer op een hondenmandje dan op een vogelnestje. Eigenlijk is het een soort plat, zacht kussentje (soms een mandje), maar dan met een opstaande rand. Echt vergelijkbaar met de rand van stoffen hondenmandjes. Het grote verschil is dat je deze rand met behulp van stelkoordje kan aanpassen aan je kindje. Dit touwtje zit verstopt in de rand. Wanneer je je baby in het mandje legt, trek je het koordje vervolgens zo ver aan dat de bovenste rand vlak boven het hoofd van je kindje zit en de onderrand (met het koordje) mooi om de voetjes sluit. Doordat je onderaan het koordje aantrekt, ontstaat er een soort druppelvorm waar je baby precies in past.

Het idee achter het nestje

Je kindje was 9 maanden lang gewend aan de baarmoeder. Warm, donker, met aan het eind van de ruimte weinig ruimte, maar altijd comfortabel en veilig. De overgang van de baarmoeder naar die grote, lichte buitenwereld is dan natuurlijk enorm. Het kan voor je kindje lastig zijn om daaraan te wennen. Het babynestje bootst dat comfortabele krappe en warme van de baarmoeder na. Hierdoor voelen veel kindjes zich rustiger en veiliger, waardoor ook het slapen makkelijker gaat. Geen wonder dus dat dit nestje snel aan populariteit wint!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby in babynestje

Gebruik van het babynestje

Het babynestje kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer 6 maanden is. Dan is hij of zij inmiddels zo groot, dat de band om het nestje niet ruim genoeg meer is. Groot voordeel van het nestje is dat het zo handzaam is en daardoor makkelijk overal mee naartoe is te nemen. Alternatieven zoals een campingbedje of reiswieg nemen veel meer ruimte in, dus dat maakt een groot verschil. Om je baby er in te kunnen leggen zet je het nestje eenvoudigweg neer op een vlakke, stevige ondergrond. Het handigst is dat natuurlijk op een plek waar niet snel ongelukken gebeuren. In principe kan je het nest gewoon op de grond of de bank zetten, maar met oudere kinderen of huisdieren is dat niet altijd veilig. Leg het nestje in plaats daarvan in de box of in een ledikant wanneer je kindje een middagdutje doet.

Veiligheid voor alles!

Er zijn ouders die hun kindje standaard in het ouderlijk bed leggen, in het babynestje. Ook gebruiken sommige ouders het nestje als vast onderdeel van wieg of ledikant. Begrijpelijk, want vaak slaapt het kindje er beter door. Toch worden deze situaties afgeraden door VeiligheidNL. Volgens hen maakt de opstaande rand het nestje potentieel gevaarlijk. Wanneer je baby leert omrollen, kan het met zijn neusje tegen de rand rollen. Door het zachte materiaal wordt het lastig ademhalen, met verstikkingsgevaar tot gevolg. Om die reden vindt VeiligheidNL het nestje prima als hulpmiddel om je kindje lekker te rusten of een kort middagdutje te doen wanneer jij erbij bent om een oogje in het zeil te houden, maar wordt het gebruik als bed afgeraden.

Alternatieven babynestje

Veel baby’s hebben de eerste periode na de geboorte moeite met in- en doorslapen. Dit is natuurlijk niet volledig te voorkomen, want je baby moet nu eenmaal om de zoveel tijd gevoed worden. Sommige baby’s raken echter oververmoeid doordat ze slecht slapen. Door die oververmoeidheid wordt het slapen alleen maar slechter. Een babynestje kan in zo’n situatie een uitkomst zijn, omdat het je kindje een geborgen gevoel kan geven tijdens middagslaapjes. Ben je ook op zoek naar een oplossing voor de nachten? Dan kan inbakeren een optie zijn. Hierbij wordt je baby in een stevige doek gevouwen, waardoor er zowel bij de armpjes als de beentjes weinig bewegingsruimte meer zit. Hoewel dit voor een volwassene klinkt als een benauwende situatie, vinden veel jonge baby’s het juist heel prettig. Wil je je kindje ‘s nachts dicht bij je hebben? Dan kan een co-sleeper in plaats van een babynestje een goede en veilige optie zijn. Zo’n co-sleeper hangt naast je bed, waardoor je ‘s nachts niet eens je bed uit hoeft wanneer je kindje huilt. Vooral wanneer je borstvoeding geeft kan dit een ideale oplossing zijn!

Babynestje kopen

Er zijn veel verschillende merken die babynestjes in het assortiment hebben. Veel Scandinavische merken hebben een ‘cozy nest’, maar ook bij winkels als Prenatal en Babypark kun je ze vinden. Er is daarbij heel wat variatie in kleuren en materialen. Een paar zaken om op te letten bij aanschaf:

  • Het gebruikte materiaal kan flink verschillen. Het liefst wil je ademende materialen, want daarmee voorkom je dat je kindje het snel warm krijgt en gaat zweten. Vermijd daarom synthetische stoffen en ga op zoek naar mooie exemplaren met katoen.
  • De meeste cozy nests zijn 30 centimeter breed en 70 centimeter lang, maar er zijn ook grotere nestjes, waarin je kindje past totdat hij of zij een jaar of 3 is. Houd er rekening mee dat die grotere nestjes meteen een stuk minder handzaam zijn. Daarnaast is het de vraag of je kindje wel zo lang behoeft zal hebben aan het nestje;
  • Check of de hoes van het nestje afneembaar is. Dat is handig, omdat je de losse hoes makkelijk in de wasmachine stopt als die vies is. Het kan trouwens wel even wat gepruts opleveren om het hoesje los te halen, omdat je daarvoor eerst het stelkoordje moet losmaken.
  • Er is ontzettend veel keus op het gebied van printjes en kleuren. Neem dus even de tijd om jouw ideale babynestje te vinden 😉
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Babynestje [mobiele rustplek voor je kindje]
Sluiten