Petra
Petra Baby 15 Jan 2019

Je baby – maand 6 [ontwikkeling, gewicht en meer]

Je kindje is al (bijna) een half jaar oud! Voor je het weet is je kindje geen baby meer, maar een peutertje. Dat zal je nu al gaan merken. Zo is het deze maand echt tijd om te starten met vast voedsel. Maar er gebeurt nog veel meer!

Plezier in bewegen – ontwikkeling maand 6

Rekken en strekken, dat doet je kindje nu graag. Ligt er iets moois net niet binnen bereik? Je kindje zal zich met behulp van handjes en voetjes proberen in de goeie richting te drukken. In eerste instantie zullen vooral de vingertjes en teentjes gebruikt worden, waardoor het effect eerst nog niet zo groot zal zijn. Maar berg je maar zo gauw hij door heeft dat het afzetten met voetje of handje veel krachtiger en daardoor effectiever is! Dat je kindje handiger wordt merk je ook in bed. Leg je je kindje ’s avonds netjes op z’n rug in bed, ’s morgens heeft hij of zij zich op de buik gerold en ligt hij, met het hoofd omhoog, al lekker om zich heen te kijken. Hoewel het veilig is om het ledikantje zo leeg mogelijk te houden, kan een knuffeltje in bed op zo’n moment voor goede afleiding zorgen.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Helpen met bewegen – maand 6

Zit er in jouw kindje nog niet zoveel beweging? Maak je niet direct zorgen, want ieder kindje ontwikkelt zich nu eenmaal op z’n eigen snelheid. Je kunt je kindje helpen in de ontwikkeling door het te stimuleren om zich om te rollen of af te zetten. Leg bijvoorbeeld eens een mooi speeltje neer – nét buiten bereik van je kind. Een betere stimulans om in beweging te komen is er niet! Let wel op dat je niets forceert. Het kan heel frustrerend zijn om ergens niet bij te kunnen, terwijl je toch je uiterste best doet. Is het duidelijk dat je kindje het niet leuk meer vindt, of zelfs boos wordt omdat hij ergens niet bij kan? Help hem dan en probeer het een andere keer opnieuw.

Speelgoed voor je baby – maand 6

Wat is er nou leuker dan om ergens op te slaan? Je kindje doet op deze leeftijd niets liever. Liefst met veel lawaai. Zorg voor iets leuks met veel knoppen om op te slaan, met lampjes die gaan branden en met een paar (ja, heel irritante) geluidjes. Je baby zal er blij mee zijn! Daarnaast zal je kleine oefenen met het vastpakken van dingen. Een balletje dat lekker in de hand ligt is nu een echte uitdaging. Omdat het grijpen en vasthouden steeds beter gaat, kunnen blokken nu ook erg leuk zijn. Bouw samen met je kindje een mooie toren – om die vervolgens samen om te gooien!

Voeding voor je baby – maand 6

Vanaf deze maand is het belangrijk dat je start met bijvoeding. Aan alleen melk heeft je baby niet langer voldoende. Ben je nog niet gestart met vaste voeding? Start dan deze maand rustig en begin bijvoorbeeld met een papfles met melk en rijstebloem. Is je kindje inmiddels al wat gewend? Dan kun je langzaam gaan uitbreiden met smaken en texturen. En daarbij hoeft echt niet al het voedsel gepureerd te zijn. Het is goed om je kindje de kauwspieren te laten oefenen, met bijvoorbeeld een stukje wortel of een soepstengel.

Eerst groente of eerst fruit?

Veel ouders beginnen met het geven van bijvoorbeeld een geprakte banaan. De zoete smaak van banaan zal zeker in de smaak vallen bij je kindje. Uit onderzoek blijkt echter dat je je kindje beter eerst aan minder zoete smaken kunt laten wennen. Omdat borstvoeding en babymelk vrij zoet van smaak is, kan het best lastig zijn om je kindje te laten wennen aan bijvoorbeeld broccoli of boontjes. Wanneer je met vast voedsel begint, is het daarom handig om te starten met groente. Denk bijvoorbeeld aan stukjes zachte pompoen of wortel. Deze groenten zijn vrij zoet, maar bevatten niet zoveel suikers als fruit. Als je kindje gewend is aan groente, zal het toevoegen van fruit aan het menu geen probleem zijn. Uiteindelijk kun je dan natuurlijk lekker gaan afwisselen. Lust je kindje bepaald voedsel niet direct? Geef niet op en houdt in je achterhoofd dat je iets gemiddeld zeven keer geproefd moet hebben voordat je het lekker gaat vinden. Gewoon doorzetten dus!

Voedingsschema voor je kindje – maand 6

In de periode dat je kindje went aan vaste voeding, zal hij of zij nog een keer of 4 per dag een fles- of borstvoeding nodig hebben. In de komende maand zal vaste voeding echter steeds belangrijker worden. Binnen een paar weken kan je kindje gewoon mee-eten met de drie dagelijkse hoofdmaaltijden en heeft het aan 3 keer flesvoeding of borstvoeding als aanvulling eerst voldoende. Uiteindelijk zal het schema er dan globaal als volgt uit zien:

8.00 Ontbijt met bordje pap van (moeder)melk en rijstebloem of fijne granen
9.30 Fruithapje
12.00 Lunch met 200 ml flesvoeding of borstvoeding, korstje brood/soepstengel
15.30 200 ml flesvoeding of borstvoeding als tussendoortje
17.30 Avondeten: groentehapje
19.30 200 ml flesvoeding of borstvoeding voor het slapen gaan

slaapschema maand 6

Het slaapritme van je kindje – maand 6

Je baby wordt overdag steeds wakkerder. Met een beetje geluk slaapt hij of zij ’s nachts lekker door (met een beetje pech nog niet ;)). In totaal slaapt je kleine zo’n 11 uur per nacht, meestal onderbroken door een paar wakkere momentjes. Overdag heeft je kindje opeens genoeg aan 2 langere slaapjes (van zo’n 1,5 uur) en een hazenslaapje tussendoor. Langzaamaan gaat hij of zij echt meedraaien met het gezin. En merk jij hopelijk dat je slaapgebrek wat minder wordt.

Angst voor vreemden

Willen jullie een keer een avondje uit? Zoek dan een oppas die je kindje al kent, want anders is de kans groot dat je kindje er niet blij mee zal zijn. Vanaf een maand of 6 kan hij of zij namelijk verschil maken tussen bekenden en vreemden. Hierdoor kan je kindje wat angstiger zijn dan je gewend was. Naar bed gebracht worden door een vreemde kan daardoor opeens heel beangstigend zijn. Natuurlijk is het heel goed dat je baby dit verschil leert te herkennen. Toch kan het af en toe ook onpraktisch zijn: bijvoorbeeld bij het vinden van een oppas!

Reageer op artikel:
Je baby – maand 6 [ontwikkeling, gewicht en meer]
Sluiten