Aromatherapie

Aromatherapie tijdens zwangerschap en voor de baby. Kinderen worden geboren met een geweldige reukzin. Een pasgeboren baby zal zijn moeder, na een paar dagen, al aan de reuk herkennen. Hij heeft dan al geleerd voedsel, welbehagen, warmte en geborgenheid te associëren met een bepaalde geur, n.l. die van zijn eigen moeder. 

De meeste kinderen vinden citrusgeuren het prettigst, maar je merkt zelf snel genoeg welke voorkeur je kind heeft voor welke geur. Juist daarom is het voor kinderen heerlijk om aromatherapie te gebruiken. Maar het gebruik van producten met etherische olie is ook in de zwangerschap heel geschikt.De populairste olie tijdens een zwangerschap is ongetwijfeld lavendel-olie.

Je kunt deze olie verstuiven als je je misselijk voelt tijdens de eerste maanden. Ook een massage met melisse-olie kan wonderen verrichten. Melisse-olie is namelijk bij zwangerschapmisselijkheid, overgeven en dergelijke één van de doeltreffendste oliën. De laatste tijd is er nogal wat negatieve publiciteit geweest over het gebruik hiervan in de zwangerschap. Er zijn inderdaad een aantal oliën die je tijdens de zwangerschap beter kunt vermijden omdat ze een menstruatie-opwekkende eigenschap hebben en mogelijk een abortus tot gevolg kunnen hebben.

Daarom is het ook altijd het best om dit in overleg met een aromatherapeut te doen of kant en klare producten te kopen die op jouw toestand zijn gemaakt.

Hoe kun je aromatherapie toepassen?

Moeder

 • Verdampen – een beetje water met een paar druppels olie in een aromalampje (een soort kuipje met een waxinelichtje eronder) en de heerlijke geuren zullen je omringen en ontspannen. Vooral tijdens slapeloze perioden en weeën kan dit erg aangenaam zijn.
 • In bad – een badmengsel met etherische olie kan verschillende uitwerkingen hebben al naar gelang welke olie je hebt genomen. Tijdens en na de zwangerschap kan de huid heel gevoelig zijn. De oliën verzorgen je huid goed.
 • Massage – massage wordt in de zwangerschap vaak afgeraden, en dit is niet terecht. Massage kan zelfs heel heilzaam zijn tijdens die periode van 9 maanden. Het is gunstig om het lichaam voor te bereiden en vaak ook heilzaam voor de baby. Wel wordt aangeraden weinig druk te gebruiken en de onderbuik de eerste 3 maanden niet te masseren. Neem NOOIT olie in tijdens de zwangerschap.
 • Verzorgingsproducten – Hier vind je verzorgingsproducten die je kan gebruiken.

Bij de baby

 • Verdampen – bij onrust, verkoudheid en nog veel meer kleine kwaaltjes kan olie worden verdampt en zijn helende werking doen.
 • Baden – een speciaal melange kan de babyhuid heerlijk verzorgen, voor een droge, vette of eczeemhuid er is voor ieder wat dat aansluit. Denk er wel om dat de baby door de olie glad kan zijn, dus voorzichtigheid is geboden.
 • Massage – Dit is heerlijk ontspannend voor de baby en ook erg goed voor het contact tussen ouder en kind. Er zijn speciale cursussen te volgen (vraag ernaar op het consultatiebureau) maar ook boekjes verkrijgbaar.
 • Verzorgingsproducten – Hier vind je verzorgingsproducten die speciaal voor baby’s zijn samengesteld. Deze producten kun je dus prima gebruiken voor bijvoorbeeld een babymassage.

Meer weten over aromatherapie?

 • www.geurland.nl
 • www.chi.nl
 • www.volatile.nl 

Reageer op artikel:
Aromatherapie
Sluiten