Petra
Petra Algemeen 28 Nov 2019

De voor- en nadelen van de anticonceptiepil

Een zwangerschap is fantastisch, maar er zijn momenten dat je liever niet zwanger wilt worden. De anticonceptiepil kan in zo’n geval een uitkomst zijn. Maar wanneer je de anticonceptiepil slikt, heeft dat niet alleen effect op die delen van je lijf die een baby kunnen maken. Deze medicatie bevat namelijk hormonen die overal in je lijf effect kunnen hebben. Sommige van die effecten zijn goed, andere zijn wat minder ideaal tot zelfs levensgevaarlijk! Daarbij komt dat iedere vrouw anders reageert op de pil. Het is goed om, voordat je de anticonceptiepil gaat gebruiken, de mogelijke voor- en nadelen met je huisarts te bespreken. Vermeld ook altijd welke medicatie je eventueel verder nog gebruikt. Zo voorkom je dat er een vervelende wisselwerking tussen medicijnen optreedt. We zetten mogelijke voor- en nadelen van de combinatiepil voor je op een rij.

De geschiedenis van de pil

Orale anticonceptie bestaat inmiddels zo’n vijftig jaar. In die halve eeuw zijn er heel wat verbeteringen in doorgevoerd. Zo zijn de hoeveelheid hormonen per pil verminderd en worden er tegenwoordig andere vormen van het hormoon progesteron gebruikt. Dat maakt dat de pil steeds veiliger wordt en belangrijke voordelen biedt.

Vermindering van acne

Alle vrouwen produceren een beetje testosteron. Gelukkig te weinig om de baard van in de keel te krijgen, maar voldoende om je talgproductie te beïnvloeden. Er komt meer talg, waardoor de poriën verstopt raken en er acne kan ontstaan. Er zijn gelukkig bepaalde soorten anticonceptiepillen die acne kunnen verminderen. Deze pillen bevatten het norgestimaat, een soort huidvriendelijk progesteron. Het hormoon progesteron kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid testosteron vermindert en daarmee ook de puistjes verdwijnen.

Minder PMS

De pil zorgt ervoor dat je minder last heb van hormoonschommelingen. Dat betekent dat je ook minder last kan hebben van stemmingswisselingen en dan vooral die die worden veroorzaakt door PMS (premenstrueel syndroom). Dit komt door de pil ervoor zorgt dat er in je lichaam een constante hoeveelheid oestrogeen en progesteron zitten. Er zijn zelfs combinatiepillen die de frequentie van symptomen van PMS kunnen verminderen. Zo kunnen klachten zoals vocht vasthouden, buikkramp en gevoelige borsten minder worden of zelfs verdwijnen.

Minder zware menstruatie

Iedere cyclus wordt het baarmoederslijmvlies dikker, zodat het voor een bevruchte eicel makkelijker is om zich in de baarmoeder te nestelen. Vindt er geen bevruchting plaats? Dan wordt je ongesteld. Het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Orale anticonceptie voorkomt dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Hierdoor wordt de menstruatie minder zwaar en vaak ook minder pijnlijk. Ook goed nieuws: sommige pillen hebben geen stopweek, waardoor je ook niet ongesteld wordt. Bij deze soort pillen kan het wel voorkomen dat je af en toe last hebt van spotting; licht bloedverlies.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

strip anticonceptiepil

Minder migraine

Richting het eind van je maandelijkse cyclus, neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lijf opeens flink af. Zo wordt je menstruatie op gang gebracht – en krijg je last van hoofdpijn. Omdat de meeste vrouwen door het gebruik van de pil een kortere menstruatie hebben, hebben ze hierdoor vaak ook minder lang last van hoofdpijn. Blijft de menstruele migraine een probleem? Overleg dan met je arts over een pil met een verlengde cyclus.

Een betere gezondheid

De pil vermindert de kans op eierstokkanker flink. Het lijkt er zelfs op dat hoe langer je de pil slikt, hoe groter dat effect is. Uit onderzoek bleek dat de kans op deze vorm van kanker zo’n 10 procent kleiner is na een jaar pilgebruik en wel 50 procent na vijf jaar gebruik. Ook lijkt de pil de kans op baarmoederhalskanker, ontsteking van de eileiders en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen te verkleinen.

Nadelen anticonceptiepil

Helaas kan de anticonceptiepil in sommige gevallen ook vervelende bijeffecten hebben. We zetten een paar belangrijke op een rij.

Minder zin in seks

Testosteron heeft een positief effect op het libido. De hormonen in de anticonceptiepil hebben daar op twee manieren een negatieve invloed op. De eerste manier is het stillen van de eierstokken, waardoor deze geen testosteron meer produceren. En ten tweede laten ze de lever een bepaalde proteïne produceren: SHBG (sekshormoon bindend globuline). Dit hormoon hecht zich aan sekshormonen, waaronder testosteron. Toch lijken niet alle vrouwen hierdoor een verminderde zin in seks te ervaren. En zelfs als de pil invloed heeft op je libido, zijn er nog heel veel andere factoren die ook invloed hebben. Heb je het idee dat je wel veel last hebt van verminderde zin in seks? Vraag je arts dan om een ander soort anticonceptiepil.

Meer kans op bloedpropjes

Ieder jaar krijgen 7 op de 10.000 vrouwen last van bloedpropjes. Anticonceptie maakt de kans hierop drie keer groter. Maar door een zwangerschap of bevalling wordt dit risico wel 5 tot 10 keer groter. Zolang je geen hartklachten, een hoge bloeddruk of suikerziekte hebt, en niet rookt, lijkt er weinig extra risico te zijn. Het is wel goed om de signalen van een bloedprop te kunnen herkennen. Zo kan je last krijgen van pijn op de borst of een gezwollen been. Slik in dat geval de pil niet door en laat je arts naar je klachten kijken.

Tussentijdse bloedingen

Tussentijdse bloedingen, ook wel spotting genoemd, kunnen vervelend zijn, maar zijn niet ernstig. Vooral wanneer je een lichte pil gebruikt kun je hier last van hebben, soms in combinatie met wat pijn in de buik. Waarschijnlijk komt dit doordat de hormonen het baarmoederslijmvlies dunner maken. Hierdoor is de kans op scheurtjes in het slijmvlies groter. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je de pil gebruikt, hoe kleiner de kans op tussentijdse bloedingen is.

Minder moedermelk door anticonceptiepil

Geef je borstvoeding? Blijf dan uit de buurt van pillen die oestrogeen bevatten. Deze pillen kunnen je melkproductie namelijk met wel vijf procent verminderen. Kies een minipil, die weinig hormonen bevat en daardoor minder invloed hebben op de melkproductie. Belangrijk bij de minipil is wel dat je de pil dagelijks rond hetzelfde tijdstip inneemt, omdat deze iets minder effectief is dan de combinatiepil.

Een slecht humeur

Voor sommige vrouwen brengt de anticonceptiepil een verbetering in het humeur, terwijl andere vrouwen juist last krijgen van slechte buien. Pilgebruikers hebben twee keer meer kans op een depressie dan vrouwen die de pil niet slikken. Heb je depressieve klachten? Dan kan het de moeite waard zijn om over te stappen op een andere pil. Dit zou zomaar de oplossing kunnen zijn!

Reageer op artikel:
De voor- en nadelen van de anticonceptiepil
Sluiten