Anouk’s columns – Keizersnede, een heel ander verhaal

Ik had een plan! Een heel geboorteplan… een goed plan..! Alles rozengeur en maneschijn, van fitnessbal tot bevallen met een spiegel erbij, zodat ik alles kon zien, wierook, relax-cd…
Echter… dat liep dus anders.

Als eerste kwam ik bijna per direct in een weeënstorm, al na 5 minuten nadat mijn vliezen gebroken waren. Ik had de fitnessbal al klaar liggen. Ik heb hem woest aan de kant geschopt en vervolgens is hij later bij de Kringloop terecht gekomen. Ik had keurig zwangerschapsgymnastiek gevolgd, waar ik me ineens spontaan niks meer van kon herinneren. Gelukkig mijn man wel. Hij is er maar één keer bij geweest en goed voor ons beide werd toen ook doorgesproken wat te doen bij rugweeën. En die had ik eveneens. Mijn hemel wat had ik die eveneens!

Ik weet me nog te herinneren dat ik op de salontafel zat, uit te puffen tussen de luttele seconden die mij gegund waren, en ik op wilde staan toen de volgende buik- en rugweeën alweer zijn intrede deden. Ik stond in een halve zit-sta houding en kon niks anders dag gillen “Dit trek ik niet meer!” Ik was toen nog geen uur bezig met weeën.

De rest van deze minder fijne, zacht uitgedrukt, ervaring zal ik maar achterwege laten. Het werd een keizersnede. Dat was even slikken! Dit had ik niet gepland. Dit was niet de bedoeling. Dit had ik niet afgesproken. Maar ja, ik had weinig te willen en te vinden, ik lag in het ziekenhuis, met een baby die eruit moest en dit kon niet via de normale weg. Het stagneerde op 5 cm ontsluiting. Ik kreeg koorts en wegens het gevaar voor mijn kindje werd dus besloten om het niet verder te proberen. Ik werd klaargemaakt voor de keizersnede.
Ik was nog nooit geopereerd, dus klappertandend van angst en spanning lag ik in de OK. Met mijn lieve man aan mijn zijde, gekleed in een belachelijk blauw pakje met een nog belachelijkere muts op zijn hoofd. Later hebben we hierom gelachen…

En toen gebeurde het, mijn wolk werd ´geboren´. Om 20.14 uur. Alles was helemaal goed, alles zat erop en eraan. Wat een mooi moment! En dan, dan maakt de keizersnede eigenlijk niet zoveel meer uit. Mijn plan is toch gelukt: ik heb een zoontje! 

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.