Petra
Petra Reviews 30 Nov 2018

Altijd een gezonde maaltijd! [Review met WIN-actie!]

Geen tijd om te koken? Dan is het verleidelijk om snel langs de patatboer te rijden, of een blik kant-en-klare soep open te trekken. Daar wordt ik alleen helemaal niet blij van. Je wilt je kinderen toch het liefst een gezonde maaltijd voorzetten? Onlangs kreeg ik het boek ‘The Plan Prep Plate Method – Simple Dinners for Busy Families’ in handen. Met behulp van deze methode leer je op een rustig moment de maaltijden voor te bereiden voor de drukke avondspits. Zo kun je zonder stress altijd snel, lekker én gezond eten. Kijk, daar word ik wel blij van!

Wat is ‘The Plan Prep Plate Method’?

De basis van deze kookmethode is heel simpel. De bedenkster van de methode, Bojana Snijders-Nikodijevic (bekend van MasterChef), combineert haar ervaring van werkende moeder die elke dag voor haar gezin kookt met die van een professionele kok tot een simpele methode die thuis koken transformeert. Bojana denkt niet in maaltijden, maar in vijf losse onderdelen: koolhydraten (pasta, aardappels, granen etc.), groenten (maar liefst 21), proteïnen (vis, vlees, plantaardig zoals tofu en tempeh), sauzen en toppings. Met deze vijf elementen kun je eindeloos variëren, van ovenschotels en pasta’s tot soups, curries en hartige taarten. Ben je bang dat je daar te weinig inspiratie voor hebt? Geen probleem, in het boek vind je meer dan genoeg inspirerende recepten en tips en tricks om de maaltijden afwisselend te houden. Het boek geeft precies aan welke [elementen] geschikt zijn voor vegetarisch/veganistisch koken en passend zijn voor familieleden met allergieën.

De onderdelen van de methode komen na elkaar aan bod:
1. Plan: Bedenk wanneer je de aankomende week geen tijd hebt om te koken en hoeveel maaltijden je daarom vast moet bereiden. Kies wat je wilt bereiden en doe inkopen.
2. Prep: Zoek een rustig moment om alle maaltijdelementen te bereiden. Na het bereiden laat je de elementen afkoelen en stop je ze in bakjes in de koelkast.
3. Plate: Etenstijd? Dan pak je uit de koelkast de bakjes die je nodig hebt, warmt binnen een paar minuten alles op (zo doen ze het ook in een restaurant) en jullie kunnen aan tafel!

Aan de slag!

In het boek wordt duidelijk uitgelegd hoe de methode werkt en door alle heerlijke recepten jeukten mijn handen om aan de slag te gaan. Een goede voorbereiding is echter wel noodzakelijk. Zo is het handig om voldoende opbergbakjes en potjes te hebben om de maaltijden in te bewaren. Verder tipt Bojana bijvoorbeeld ook dat een goed keukenmes bijna onmisbaar is en dat je veel tijd kunt besparen door de juiste snijtechnieken te gebruiken. Kleine bekentenis: ik snijd bijna alles met een aardappelschilmesje… Gelukkig staat dat de bereiding van de elementen verder niet in de weg. Ook een digitale weegschaal had ik al lang niet meer in huis. Door Bojana’s methode raakte ik er echter van overtuigd dat je door wegen sneller kan koken, dus dat probleem is inmiddels verholpen. En toen besloot ik op een stralende zondagmiddag maar gewoon aan het werk te gaan en, om niet te ingewikkeld te beginnen, vast 2 maaltijden voor de rest van de week te gaan voorbereiden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

plan prep plate method

De methode in de praktijk

Het bereiden kostte iets meer tijd dan ik gehoopt had. Maar, eerlijk is eerlijk: Bojana waarschuwt hier ook voor in het boek. Efficiënt werken vergt oefening. Ook aan het precieze afwegen moet ik nog wennen. Zo merkte ik pas halverwege het bereiden van de eerste elementen dat de weegschaal op milliliter in plaats van gram stond afgesteld… Een goede voorbereiding en een paar uur hard werken levert gelukkig een prima resultaat op. Dat heb ik de afgelopen week direct in de praktijk kunnen testen. Op woensdagavond kwam ik om 18.00 thuis en om 19.00 uur moest de oudste alweer naar gitaarles. Deze drukte leverde deze keer echter geen enkele stress op: ik pakte een paar bakjes uit de koelkast, warmde de boel op en binnen een paar minuten stond er een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel!

Methode door een kookliefhebber

Uit alles blijkt Bojana’s passie voor koken en goed eten. Ze besteedt veel aandacht aan het juiste gebruik van zout en andere kruiden. Daarnaast kunnen de elementen naar eigen inzicht gecombineerd worden. Zo kun je de verschillende voorbereide sauzen afwisselen wanneer je opeens toch zin hebt in iets anders. Denk je bij opgewarmd eten aan een flauwe, lauwe maaltijd? Daar hoef je bij deze kookmethode geen moment voor te vrezen. Ik durf zelfs wel te beweren dat de eerder bereide kip nóg smaakvoller was na een paar dagen in de koelkast. Daarnaast kun je het eten ook nog eens op vele manieren kruiden. In het boek vind je talrijke voorbeelden van kruiden voor smaken uit specifieke landen, zoals Spanje, Griekenland en India. Je maakt het eten dus zo internationaal als je zelf wilt!

Kookmethode in het Engels

Momenteel is het boek ‘The Plan Prep Plate Method – Simple Dinners for Busy Families’ alleen nog maar verkrijgbaar in het Engels. Het is de bedoeling dat er op termijn ook een Nederlandse druk komt én een e-book. Bang dat je Engels niet goed genoeg is om het boek te gebruiken? Ik zou me daar niet direct zorgen over maken. De teksten zijn duidelijk geschreven en de recepten zijn kort en bondig. Met een redelijke kennis van de Engelse taal (en eventueel een woordenboekje) kan praktisch iedereen met dit boek uit de voeten.

Is het boek een aanrader?

Ze zeggen dat de liefde van de man door de maag gaat. Stiekem denk ik dat dat bij vrouwen net zo is. Ik ben gek op comfort food zoals gekarameliseerde worteltjes en geroosterde bietjes. Bojana’s basis voor quiche is bij ons nu al een succesnummer, waar ik heerlijk alle groenterestjes uit de koelkast in kwijt kan. De Plan Prep Plate methode is voor iedereen die van eten houdt, maar niet altijd tijd heeft om te koken. Daarnaast is het boek ook nog eens prachtig vormgegeven. Wat mij betreft is het een geweldig verjaardags- of kerstcadeautje voor iedere drukbezette ouder die toch graag een gezonde maaltijd op tafel zet. Van dit boek zal je jarenlang plezier hebben. Een aanrader dus!
Kookboek ‘The Plan Prep Plate Method – Simple Dinners for Busy Families’ is exclusief verkrijgbaar op Bojana’s website www.planprepandplate.com en ze is heel toegankelijk en antwoordt graag de vragen van haar lezers.

Nog mooier: wij mogen een (gesigneerd!) exemplaar van ‘The Plan Prep Plate Method’ weggeven. Wil je kans maken? Laat ons weten waarom jij dit boek ontzettend goed kan gebruiken. Wie weet ligt het dan binnenkort bij jou in de brievenbus.

Reageer op artikel:
Altijd een gezonde maaltijd! [Review met WIN-actie!]
Sluiten