Alleenstaande moeder: waar heb je recht op?

Als alleenstaande moeder is het soms best lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Misschien heb je een baan, misschien krijg je alleen maar uitkering. Maar hoe het ook zij, met twee partners is de financiële situatie meestal een stuk beter. Toch heb je als alleenstaande moeder best veel rechten in Nederland. Gelukkig!

1. Kinderbijslag

De kinderbijslag is voor de ouder bij wie het kind woont. Het is dus belangrijk dat hij in de GBA geregistreerd staat op jouw adres. Dan kun jij aantonen dat jij degene bent die het recht heeft op de kinderbijslag.

2. Kinderalimentatie

In Nederland hebben beide ouders van een kind plichten. Zelfs als je niet getrouwd bent geweest met de vader van je kind, heb je in veel gevallen recht op kinderalimentatie. Zeker als zijn inkomen hoger is dan het jouwe. Laat je hierover goed voorlichten en spreek een vast maandelijks bedrag af. Eventueel kan dit via de rechter geregeld worden. Doorgaans verdient de vrouw minder dan de man en dan heb je dus recht op alimentatie.

3. Leningen

Soms is het nodig om tijdelijk wat geld te lenen. Bijvoorbeeld als je ineens een onverwachte uitgave hebt die je snel moet betalen. Als je inkomen hebt kun je vaak geld lenen van de bank. Maar als je rond moet komen van bijstand en toeslagen, kun je meestal geen geld lenen bij de bank. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om tijdelijk geld te lenen zonder inkomen. Let er wel op dat geld lenen ook altijd geld kost.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

spaarpot koe met geld

4. Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bedrag dat alle ouders kunnen krijgen als ze te weinig inkomen hebben. De belastingdienst regelt dit meestal automatisch. Heb je de Nederlandse identiteit of heb je een geldige verblijfsvergunning? En verdien je beneden het modale inkomen? Dan heb je vaak recht op het kindgebonden budget.

5. Toeslagen

Heb je een laag inkomen, dan kun je recht hebben op verschillende toeslagen. Zo zijn er de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook recht op kinderopvangtoeslag als jouw kind naar een gastouder, opvang of peuterspeelzaal gaat.

6. Combinatiekorting

Er is een speciale heffingskorting voor ouders die rondkomen van maar één inkomen. Zij mogen een bepaald deel van hun inkomstenbelasting aftrekken. Zo hoeven ze minder te betalen. Dat geldt alleen beneden een bepaalde inkomensgrens en er blijft altijd een vast minimumbedrag over dat je moet betalen.

Belangrijk: deze aftrek heet officieel de combinatiekorting. Je vindt ook veel informatie over ‘alleenstaande ouderkorting’, maar deze is afgeschaft. Dat is dus niet hetzelfde!

Als alleenstaande moeder heb je het niet altijd makkelijk. Je bent in je eentje verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind(eren). Maar gelukkig kan de overheid je wel helpen om de kosten rond te krijgen. Als je zelf een goed verdienende baan hebt, is het extra geld niet nodig. Heb je het wel nodig omdat je te weinig inkomen hebt, dan zijn er verschillende regelingen waarvoor je in aanmerking kunt komen. En lukt dat ook niet, dan is er als laatste vangnet nog de bijstand. Het is geen vetpot, maar als het moet kun je er met de extra toeslagen net van rondkomen.

Reageer op artikel:
Alleenstaande moeder: waar heb je recht op?
Sluiten