ADD en/of ADHD

Tot ongeveer 10 jaar geleden hoorde je er maar zelden iets over. Tegenwoordig is dat wel anders. ADD en/of ADHD zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Bijna elk kindje heeft wel één of meerdere klasgenootjes met ADD en/of ADHD. Maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in?

ADD
ADD oftewel voluit geschreven Attention Deficit Disorder. Kenmerkend voor mensen die last hebben van ADD is dat zij moeite hebben met zich concentreren. Vaak begint dit reeds in de jeugd. Deze kindjes zijn ontzettend snel afgeleid, zullen regelmatig dagdromen, kunnen niet goed plannen, vergeten van alles en raken met grote regelmaat van alles kwijt. Een kindje dat last heeft van ADD wil van alles, maar komt er vaak niet toe om iets volledig te realiseren.

ADHD
ADHD oftewel voluit geschreven Attention Deficit Hyperactive Disorder. Bij ADHD heeft een kindje, buiten de ADD-problematiek, ook nog eens last van hyperactief zijn en zijn deze kindjes ook heel vaak nog eens impulsief. Kenmerkend voor kindjes die last hebben van ADHD is het voortdurend onderbreken van conversaties, het niet kunnen concentreren, rusteloosheid en vergeetachtig zijn. Buiten de eerder genoemde zaken kan het kindje ook last hebben van oncontroleerbare woede-, angst- of huiluitbarstingen. Ook het moeite hebben met luisteren, niet stil kunnen zitten, nergens op kunnen wachten en heel veel zaken tegelijk ondernemen zijn veel voorkomende factoren bij ADHD-kindjes.

Vooroordelen
Niet alle kindjes met ADHD zullen een drukke indruk maken. De slimmere kindjes zullen bijvoorbeeld heel goed zijn in het leren zich te beheersen en hun problemen camoufleren. Zeker bij meisjes zal de vooral motorische onrust veel minder opvallen. Hierdoor zal het stellen van een adequate diagnose doorgaans bij jongetjes sneller gebeuren dan bij meisjes. Meisjes zullen de onrust meer van binnen voelen, uiteraard maakt dit het probleem niet minder erg.

Diagnose
Het stellen van de juiste diagnose kun je uiteraard niet zelf. Er zijn reeds vele wetenschappelijke studies gedaan op het gebied van ADD en/of ADHD. Het zijn beide stoornissen die niet meer genezen. Maar door een vroegtijdige diagnose, de huidige medicaties en een goede begeleiding kunnen de kindjes steeds beter met de symptomen omgaan. Het probleem kan ook in de loop der jaar sterk afnemen.

Als je het vermoeden hebt dat jouw kindje één van de bovengenoemde afwijkingen heeft, geef voor jezelf dan eens antwoord op de volgende vragen:

Merk je een groot verschil qua gedrag ten opzichte van leeftijdsgenootjes?
Kan het zijn dat een tijdelijke invleod van buitenaf het gedrag veroorzaakt?
Is het gedrag van je kindje dermate problematisch dat jullie relatie eronder lijdt?
Als je dit soort vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, ga dan eens naar de huisarts en raadpleeg eventueel een in ADD en/of ADHD gespecialiseerde kinderarts.

Overigens is het wel zo dat een echt sluitende diagnose pas op latere leeftijd gegeven kan worden. je mag hierbij denken aan leeftijden vanaf 5 à 6 jaar. Ook erfelijkheidsfactoren lijken een grotere rol te spelen dan men aanvankelijk dacht. Dus hierbij is het voor de ouders zaak om ook eens naar zichzelf “te kijken”.

De leefomgeving is zeer zeker van invloed dus zelfs al is er nog geen sluitende diagnose bedenk dan dat rust, regelmaat, structuur en duidelijkheid altijd goed is!

Reageer op artikel:
ADD en/of ADHD
Sluiten