Aankomen tijdens de zwangerschap

Aankomen tijdens de zwangerschap en niet in staat zijn dit extra gewicht na de zwangerschap weer kwijt te raken is een van de grootste zorgen bij de ondervraagde vrouwen. Sommige vrouwen gaven zelfs aan zich zorgen te maken over het feit dat zij na de bevalling mogelijk echt gigantisch zouden zijn. Velen probeerden al voor de zwangerschap een stuk af te vallen. De meeste druk om af te vallen legden zij echter zichzelf op. Het blijkt toch ook nog steeds zo te zijn dat veel vrouwen zich te zwaar voelen terwijl dat in de praktijk wel mee blijkt te vallen. Bijna 67% ging op dieet voor de zwangerschap begonnen was.

Wat we eerder al even aangaven was het afvallen tijdens de zwangerschap. Helaas blijkt ongeveer 10-11% van jullie het nodig te vinden tijdens de zwangerschap af te vallen. Afvallen tijdens de zwangerschap kan echter zeer kwalijke gevolgen voor je kindje hebben. Ongeveer de helft van de ondervraagden viel spontaan af tijdens de zwangerschap. Dit is een redelijk bekend fenomeen bij vrouwen die last van overgewicht hebben.

Gelukkig hoeven jullie het allemaal niet alleen te doen. Er wordt heel wat steun gegeven door partners, familie en vrienden. Voor de meesten bleken de partners en familie de spreekwoordelijke rots in de branding. Meer dan 88% voelde de liefde die uitgestraald werd en koesterde alle steun. “Mijn partner zei: Joh, er is nu lekker meer om van te houden” is een opmerking die we vaak hoorden. Ook hoorden we een aantal keer “Mijn partner houdt onvoorwaardelijk van me.” Wat ook opvallend is is dat sommige vrouwen aangaven dat zij tijdens de zwangerschap niet behandeld werden als een te zwaar persoon maar als een zwanger persoon. Veel dames kregen zelfs opeens complimentjes dat zij er zo goed uit zagen.

Ook blijken de zorgverleners goed om te gaan met de materie. Veel vrouwen voelden zich goed gesteund en voorgelicht door hun zorgverleners. De zorgverleners kwamen met respectvolle suggesties en de dames werden meer dan netjes behandeld. De meeste zorgverleners zijn positief opbouwend en zeker niet neerbuigend tegen hun patiënten.

Helaas blijkt toch circa 15% ook slechte ervaringen te hebben. Sommigen kregen op niet-vriendelijke toon te horen dat zij toch echt veel te zwaar waren en drastisch af moesten vallen. Hierbij werden minder respectvolle termen gebruikt. Eén opmerking die bij ons bleef hangen was dat een zwangere vrouw geen medicatie tegen ochtendziekte kreeg omdat ze daar minder actief van zou worden en ze was als zo DIK.

Het is duidelijk dat ondanks de positieve cijfers er nog steeds ruimte voor verbetering is. Meer dan 80% van de te zware vrouwen vindt dat de media de problemen niet positief genoeg benaderd.

 

Reageer op artikel:
Aankomen tijdens de zwangerschap
Sluiten