8x de leukste cadeaus als je kind 1 jaar wordt!

Wat gaat een jaar toch snel! Voor je het weet mag je kind de eerste verjaardag vieren. Hoewel hij of zij dit nog niet echt bewust meemaakt, kun je er best een klein feestje voor bouwen! Op zoek naar leuke cadeau ideeën? We zetten er een aantal voor je op een rij.

Cadeautip 1: Blokkendoos

Een blokkendoos waarin je kindje blokjes van diverse vormen in het bijpassende gat moet stoppen is een geweldig cadeau voor een kind van deze leeftijd. Het is nu nog een echt ‘trial-and-error’-spel, maar dat is helemaal niet erg. Het blijft leuk wanneer het dan eindelijk lukt om een blokje via het juiste gat in de doos te krijgen. Volgens experts is de blokkendoos een goede manier om de hand-oog coördinatie te oefenen. Daarnaast is het een manier om te leren begrijpen dat objecten met gelijke eigenschappen bij elkaar horen. Dus een rond blokje in een rond gat, een vierkant blok in een vierkant gat etc. Blokkendozen zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Een houten blokkendoos is meestal het stevigst. Mooi meegenomen: doordat de blokjes in de doos passen, leert je kind spelenderwijs ook nog opruimen!

Cadeautip 2: Stapelspeelgoed

Grappig om te zien: om de een of andere reden wordt je 1-jarige dolenthousiast wanneer het ene object in het andere object past. Bijkomend voordeel is dat stapelspeelgoed ook nog eens geweldig is voor de motorische ontwikkeling. Je kunt met stapelspeelgoed veel kanten op: zorg dat ze allemaal in elkaar passen, stapel ze op tot een hoge toren, gooi de toren omver, of schenk er water in voor nog meer leuke (zomer)spelletjes. Het is ook nog eens prima speelgoed om de creativiteit en verbeeldingskracht te oefenen. Ga op zoek naar handzaam stapelspeelgoed, liefst in felle kleuren. Het meeste stapelspeelgoed is van plastic, maar er zijn ook mooie, duurzame houten varianten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

loopauto voor baby

Cadeautip 3: Speelgoed om te duwen

Een loop- en duw auto of ander speelgoed om te duwen helpt wiebelende lopers een beetje stabieler te staan. Aangezien je kindje nog druk aan het oefenen is als het gaat om lopen en rennen, is een beetje ondersteuning best handig. Duwspeelgoed helpt je kind om te zien hoe leuk lopen kan zijn, terwijl de kans op vallen verkleint wordt. Voordeel van een auto waarin je zowel kan zitten als die je kan duwen, is dat je kind er langer plezier van zal hebben. Het speelgoed is al bruikbaar wanneer je kind nog niet zelfstandig kan lopen, want dan kan de auto als loopfiets gebruikt worden. En zo gauw je kind wat steviger op de benen staat, kan hij of zij proberen te duwen. Duwspeelgoed is verkrijgbaar in verschillende materialen. Plastic is vaak wat lichter, maar hout is natuurlijk duurzamer. Met een beetje geluk kunnen jongere broers of zusjes er later ook nog mee spelen.

Cadeautip 4: Samen muziek maken!

Met stip op nummer 1 van geliefde bezigheden van een 1-jarige: lawaai maken! Muziekinstrumenten zijn fantastische middelen om dinge als oorzaak en gevolg te leren kennen. Als ik op de xylofoon sla, dan komt er lawaai uit! Geen muziekinstrumenten bij de hand? Dan doen ook deksels, potten en pannen ook prima dienst. Leuke ideeën voor muziekcadeautjes zijn een xylofoon (hout, plastic of metaal), een trommel (djembé) en een speelgoedpiano. Ook (blok)fluiten doen het vaak goed bij 1-jarigen. Of jij daar ook zo blij mee bent is natuurlijk wel even de vraag…

Cadeautip 5: Spelen in bad

De meeste 1-jarigen zijn dol op badderen. Een tijdje geleden moest je je kindje daarbij nog ondersteunen, maar inmiddels kan je kindje stevig rechtop zitten. Dit maakt het badderen nog leuker, want het betekent dat je kindje echt kan spelen. Kinderen houden van speeltjes. Natuurlijk het standaard rubberen eendje, maar er zijn nog veel leukere badspeeltjes verkrijgbaar. Sommige van die speeltjes zetten je kindje tot actie aan, bijvoorbeeld omdat er door het gooien van water in het speeltje een molentje gaan draaien. Zulke speeltjes kunnen veel speelplezier brengen!

Cadeautip 6: Hameren maar!

Misschien heb je er zelf wel een gehad toen je klein was, en dat is helemaal niet gek! Speelgoed waarop je baby lekker kan slaan zijn een klassieker. Een simpel iets kan zomaar het favoriete spel van je kind worden. Mooie bijkomstigheid: een hamerspel is een handig middel om de fijne motoriek te ontwikkelen. Om het blokje door het gat te slaan, is het nu eenmaal belangrijk datje het blokje raakt. Het is dus best een precisiewerkje voor zo’n kleintje! Ook hamerspellen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, maar ook hier geldt dat hout over het algemeen het meest duurzame materiaal is. Kies voor een kleurrijke uitvoering, want je kindje is op deze leeftijd gek op al die kleuren.

Cadeautip 7: Bellen net als mama!

Waarschijnlijk doet je kleine jou al na als je aan het bellen bent. Misschien begrijpt hij of zij nog niet helemaal wat je aan het doen bent, maar jou imiteren gaat al prima. Grote kans dat je kind het erg leuk vindt om te ‘bellen’ met de afstandsbediening van de tv aan het oor. Maar waarom zou je hem dan voor zijn verjaardag geen eigen telefoon geven? Een speelgoedtelefoon is een geweldig middel om te oefenen met taal, door al die ‘gesprekken’ die je kind voert. Ook zijn de druktoetsen op zo’n speelgoedtelefoon een handig hulpmiddel om de fijne motoriek te ontwikkelen. Erg leuk zijn de telefoons die onder iedere toets een ander geluidje, lampje, of liedje hebben. Er zijn zelfs exemplaren met een schermpje met bewegend beeld. Zo blijft zo’n stuk speelgoed heel lang favoriet!

Cadeautip 8: Denk ook aan later

Ja, je kindje zal er nu nog niets van meekrijgen, maar toch is het een fantastisch cadeau voor een kinderverjaardag: het schenken van geld. Zet het geld opzij op een eigen rekening van je kind, zodat hij of zij het kan gebruiken tegen de tijd dat er een rijbewijs gehaald moet worden of collegegeld betaald. Hoe vroeger je begint met sparen, hoe groter het uiteindelijke bedrag zal zijn. Als je daar met de eerste verjaardag van je kind dus al mee begint, betekent dit dat je nog heel lang kan doorsparen. Je kind zal daar nu nog niet enthousiast van worden, maar over een jaar of 17 vast wel!

Laatste reactie
2 reacties totaal
Petra

Superleuk idee! Dacht zelf aan een bankrekening, maar zo’n spaarpot is veel tasbaarder :smiley:

Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
8x de leukste cadeaus als je kind 1 jaar wordt!
Sluiten