Petra
Petra Opvoeding 1 Jul 2019

8 voorwerpen in huis waar je kind graag mee speelt [veilig of niet?]

Je peuter vindt het fantastisch om in kartonnen dozen te klimmen, op je autosleutels te bijten en in volle flessen te knijpen. Maar kan een van deze 8 huishoudelijke dingen ook potentieel gevaarlijk zijn?

Speelgoed met een keurmerk

Je hebt het speelgoed gekocht wat het beste is voor zijn ontwikkeling: gifvrij, fair trade en passend bij de leeftijd. Helaas blijft al dat speelgoed liggen, terwijl je peuter liever op de afstandsbediening van de tv kauwt. Het enige waardoor hij zich laat afleiden, is door de drinkbak van de hond. Niets leukers dan daar stiekem proberen uit te drinken! Natuurlijk vraag je je dan af of dat allemaal veilig is. Is het erg dat hij al die nieuwe dingen ontdekt en uitprobeert? We maakten een lijstje met favoriete huishoudelijke items, en vermelden daarbij of ze veilig als speelgoed kunnen dienen.

1. Sleutels

Ze glimmen en hebben de grootte van een stuk speelgoed. Ze maken ook nog eens een fantastisch geluid als je ermee rammelt en je kunt er fantastisch verstoppertje mee spelen. Verstop je in je jaszak en laat je moeder lekker zoeken! ? Helaas zijn sleutels gemaakt van messing, waarbij soms zelfs lood is toegevoegd. De kans dat er sporen van lood in de sleutels te vinden zijn is klein, maar er zullen in ieder geval stukjes metaal in zitten. Daarnaast worden de sleutels ook nog eens in vieze, vettige sleutelgaten gestopt. Logisch dus dat sleutels niet het beste babyspeelgoed zijn. Je wilt je kindje toch niet met de vieze sleutels in de mond zien? Vervang de echte sleutels voor een speelgoed sleutelbos. Net zo leuk en een stuk veiliger!

2. Afstandsbediening

Al die kleurrijke, zacht knopjes met flitsende lampjes als je erop drukt maken de afstandsbediening natuurlijk fantastisch speelmateriaal. Mooie bonus: je kunt tijdens het spelen zomaar wat aan en uit zetten! Helaas bestaat de afstandsbediening uit heel veel kleine onderdelen. Ook wordt er voor sommige afstandsbedieningen nog een batterij gebruikt ter grootte van een munt (Lithium-ion). Levensgevaarlijk als die ingeslikt wordt! Misschien denk je dat je kind niet zo makkelijk bij de batterij kan komen, omdat je dat zelf ook niet zo goed kan. Alleen zijn de vingers van je kind een stuk kleiner en deinst hij of zij er niet voor terug om lekker met de afstandsbediening op de grond of muur te slaan. Voor je het weet is die batterij er toch uit of vallen de knopjes eruit! De afstandsbediening is dus géén goed speelgoed. Ga op zoek naar een leuke speelgoedversie, of kies voor een speelgoed telefoon.

3. Lege dozen

Een gewone lege doos verandert in handen van je kind in een prachtig huisje of een tunnel. Met een beetje geluk vindt hij of zij ook nog wat oud verpakkingsmateriaal, zoals bubbelplastic of schuim. Dit laatste maakt die doos potentieel gevaarlijk. Een lege doos is in principe veilig speelmateriaal, maar zorg dat je in de buurt blijft als je kind er mee speelt. Zo weet je zeker dat je kind niets gevaarlijks in de mond steekt en kan hij of zij naar hartenlust huisje spelen.

4. Hondenspeeltjes

Heb je een hond of kat? Dan is de kans groot dat je ook honden- of kattenspeeltjes in huis hebt. Die kleurrijke speeltjes hebben een grote aantrekkingskracht op je peuter. Houd er rekening mee dat er op dit speelgoed veel bacteriën zitten, doordat je huisdier deze altijd in de mond neemt. Daarnaast kunnen de speeltjes ook gevaarlijke kleine onderdelen bevatten. Ook naar: je huisdier en je kind kunnen onderling ruzie krijgen wanneer ze met eenzelfde speeltje willen spelen. Het is dus aan te raden om de speeltjes voor je huisdier buiten bereik van je kind te houden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje met konijn

5. De vuilnisbak

De prullenbak lijkt op een gigantische doos vol speelgoed, altijd vol met flessen, folie, en andere lege verpakkingen die geweldig klinken en spannend zijn om te proeven. Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat er geen scherpe randen aan de weggegooide spullen zitten, en dat er geen breekbaar materiaal tussen zit. Maar dan is er altijd nog een probleem: al die bacteriën. Dus nee; de vuilnisbak bevat geen speelgoed voor een kind. Is je kindje toch nieuwsgierig naar al die mooie verpakkingen? Maak ze dan schoon voordat ze in de prullenbak verdwijnen en laat je kindje spelen met die schoongemaakte spullen.

6. Keukenspullen

Lepels, spatels, potten en pannen zijn echte klassiekers: wie heeft er vroeger nou niet flink op ze getrommeld? Experts adviseren om je kind aan te moedigen om te spelen met houten lepels, siliconen spatels en plastic bakjes. Maar niet ieder keukenitem is geschikt als speelgoed. Zo kun je je kind met deksels en pannen laten spelen. De kans is dan echter groot dat je peuter die hete pan op het fornuis ook aanziet voor speelgoed. Met alle gevolgen van dien… Voordat je peuter met die pannen mag spelen, zal hij of zij oud genoeg moeten zijn om het verschil te zien tussen een pan in de kast en een pan op het vuur. En dan is erop slaan natuurlijk heel leuk!

7. Tissues

Een tissue uit de doos trekken en dat er dan gewoon weer een volgende uit komt – steeds weer opnieuw, totdat de doos leeg is. Geen wonder dat je kind hier dol op is! Daarnaast zijn tissues zacht genoeg om in stukjes te scheuren en op te eten. Gelukkig is dat in dit geval niet gevaarlijk. Let er alleen wel op dat je kind niet al te vaak dit gedrag vertoont. Als hij of zij vaak niet-eetbare dingen probeert te eten, kan hier een onderliggend medisch probleem aan ten grondslag liggen. In al die andere gevallen is het spelen met, en het af en toe stukjes eten van, tissues ongevaarlijk. Laat je kind er dus vooral lekker mee spelen!

8. De vieze was

Niet echt een gebruiksvoorwerp, maar wel vindbaar in ieder huis: de stapel vieze was. Kleine bergen met kleren op de slaapkamervloer zijn fantastisch om in te springen, overheen te kruipen, jezelf er in te begraven of in te verstoppen. Houd er wel rekening mee dat vieze was vaak bacteriën uit lichaamssappen bevat. Toch hoef je hier niet direct zenuwachtig van te worden. Je kids blootstellen aan een beperkte hoeveelheid ziekteverwekkers en bacteriën, kan de weerstand van je kinderen verbeteren. Het is wel goed om hierin de balans te zoeken. Of je je kind wel of niet met de vieze was laat spelen is een keuze om die balans te vinden. Zolang er niet iets heel smerigs tussen al die was zit, kun je besluiten dat je kind er best mee mag spelen. Als je niet moet denken aan al die bacteriën die daarin kunnen huizen: doe het dan niet. Of stop ze lekker in bad nadat ze in die berg vieze was hebben gespeeld.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
8 voorwerpen in huis waar je kind graag mee speelt [veilig of niet?]
Sluiten