Petra
Petra Opvoeding 19 Jul 2019

7x zo wordt je kind sneller zindelijk!

Bijna iedere jonge ouder kent die gewoonte: even aan de billen van je kind ruiken om te weten of de luier al verschoont moet worden. Mensen die geen kinderen hebben kijken er vaak raar van op, maar als jonge ouder schaam je je nergens meer voor ? Er komt gelukkig een moment waarop je niet meer aan billen hoeft te ruiken, omdat je kindje oud genoeg is om zonder luier rond te lopen. Deze 7 tips om je kind te ondersteunen bij het zindelijk worden kunnen heel nuttig zijn!

1. Maak er iets magisch van!

Ja, in onze kindertijd waren potjes nog saaie gebruiksvoorwerpen, met hooguit een leuke sticker op de buitenkant. Tegenwoordig kunnen potjes magische dingen zijn, waar de geweldigste geluiden uit komen als je kindje erin plast. Je hebt potten met een muziekje, dat begint op het moment dat je kindje erin plast. Er zijn daarnaast ook speciale stickers te koop, die je in het potje kunt plakken. In eerste instantie is dit gewoon een witte sticker, maar als je kindje erop plast verschijnen daar de mooiste afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, rode brandweerauto, of een kleurige vlinder. Zo wordt plassen zonder luier opeens wel heel erg leuk!

2. Geduld is een schone zaak

Natuurlijk wil je het liefst dat je kindje zo snel mogelijk zindelijk is. Ongeduldig zijn heeft daar alleen geen positieve invloed op. Zou jij nog kunnen plassen wanneer er iemand naast je staat te drammen dat er toch echt wat in de pot moet komen? Waarschijnlijk niet. Datzelfde geldt voor jouw kindje. Je kunt blijven melden dat je kind nu toch echt te oud is voor een luier, dat er nu toch echt wat in dat potje moet komen, of dat je kind naar de wc moet gaan als hij nodig moet. Maar al dat gezeur zal er echt niet voor zorgen dat je kindje sneller zindelijk is. Sterker nog; waarschijnlijk is voor hem of haar de lol er al snel vanaf, en wordt dat potjesgedoe eerder iets om tegenop te zien, dan om naar uit te kijken. En dat wil je juist voorkomen!

3. Naaktlopen kan helpen!

De zomer is een ideaal moment om de zindelijkheidstraining te starten. Tijdens die warme dagen kun je je kindje namelijk gemakkelijk even rond laten lopen in z’n blootje. Op de een of andere manier is het voor veel kinderen makkelijker om zindelijk te worden zonder kleren aan. Misschien komt dit doordat ze zich tijdens deze ‘naakte periodes’ makkelijker herinneren dat ze geen luier om hebben. Hierdoor is de kans groter dat ze op tijd naar de wc gaan om hun behoefte te doen. Wil je starten buiten de zomerperiode? Probeer het dan bijvoorbeeld door je kind korte tijd voordat het in bad gaat vast uit te kleden, zodat hij of zij even kan rondlopen zonder luier. Houd wel rekening met ongelukjes!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

peuter met ouders in het bos

4. Timing is belangrijk!

Onze oudste zoon was net 1,5 jaar oud, toen hij besloot dat de luier wel af mocht. Dat ging niet gelijk goed, maar de interesse was er zeker! Toen onze tweede dezelfde leeftijd had, leek het me dan ook niet meer dan logisch dat het tijd werd om te beginnen met zindelijkheidstraining. Dat mislukte totaal, want zoonlief vond die luier prima en wilde het graag zo houden. Hij vond het potje en de wc maar niks, zelfs een beetje eng. Na een paar dagen proberen besloot ik er maar mee op te houden. Een aantal maanden later begon hij zelf over naar de wc gaan. Toen was zindelijk worden opeens helemaal geen probleem meer! Ieder kind zit anders in elkaar en zal op een ander moment zindelijk worden. Heb je het idee dat je niet verder komt? Dan kan het zomaar zo zijn dat de timing gewoon niet goed is.

5. Geef voldoende complimenten

Positief blijven is belangrijk in de opvoeding, zeker wanneer het over zindelijk worden gaat. Wanneer je kind dit gaat associëren met stress, problemen en gezeur, zal zindelijk worden geen pretje zijn. Probeer niet te veel te letten op de momenten dat het niet goed gaat. Jammer dan, die plas op de bank. Geef aan dat je kind op tijd naar de wc moet gaan, maak de bank schoon en besteed er verder geen aandacht aan. Is je kind de volgende keer op tijd bij de wc? Prijs ‘m dan de hemel in en neem even de tijd om het resultaat samen te bewonderen. Die positieve aandacht zal ervoor zorgen dat je kindje graag naar de wc gaat.

6. Houd regelmaat

Kinderen zijn gebaat bij regelmaat, ook als het gaat om zindelijk worden. Voor deze methode zal je een paar dagen moeten uittrekken, maar de kans is groot dat je dan snel kan genieten van het resultaat. Laat je kind rondlopen zonder luier en ga de hele dag door standaard iedere 20 of 30 minuten naar de wc. Handig is het om dit met een kookwekker of op je telefoon bij te houden, zodat je echt regelmatig met je kind de wc opzoekt. Op deze manier verklein je de kans op ongelukjes en vergroot je de kans dat daar zomaar opeens een plas in de wc of het potje terecht komt. En als dat succes eenmaal is bereikt, kun je beginnen met het complimenteren van je kind. Wedden dat het volgende plasje een stuk makkelijker gaat?

7. Over de angst heen

Een van onze kinderen was al vrij snel zindelijk als het om plassen ging, maar poepen was een ander verhaal. Op de een of andere manier was het een beangstigend idee om die grote boodschap zomaar in de wc te laten ploffen. Als volwassene weet je dat er niets zal gebeuren en zal je de neiging hebben om die angst van je kind te negeren. Gevolg: frustratie omdat je kind niet doet wat jij wil. Beter is het om door te vragen naar de angsten van je kind. Wat is er precies zo eng waardoor je kleine niet op de wc of in het potje durft te plassen of te poepen? Een vriendin van me kwam er op deze manier achter dat haar zoontje bang was dat de grote boodschap eenzaam zou zijn na het doorspoelen van de wc. Dat wilde hij die drol niet aandoen… Toen mijn vriendin wist wat het probleem was, kon ze daarop inspelen door uit te leggen dat die grote boodschap juist heel veel ‘vriendjes’ zou tegenkomen na het doorspoelen. Gevolg: zoonlief poepte zonder morren op de wc, om de boodschap daarna een vrolijk ‘goede reis!’ na te roepen. Resultaat bereikt ?

Reageer op artikel:
7x zo wordt je kind sneller zindelijk!
Sluiten