Petra
Petra Bevalling 24 Nov 2018

7x zo kan een bevalling er uitzien

Voor mijn eerste bevalling was ik best zenuwachtig. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en hoorde om me heen alleen maar horrorverhalen. Hierdoor namen de zenuwen nog wat verder toe. En ja, uiteindelijk was de bevalling best heftig. Maar lang niet zo pittig als dat ik van tevoren gedacht had. Tegenwoordig is het nog makkelijker om al die horrorverhalen te ontzenuwen. Er zijn online namelijk volop filmpjes van allerlei soorten bevallingen te vinden. Hoewel ik er niet aan moet denken mijn eigen bevallingen online terug te zien, ben ik de vrouwen dankbaar die dat wel durven. Het kan andere vrouwen namelijk heel wat zenuwen schelen! Twijfel je nog welke manier van bevallen het beste bij jou past? Ook dan zijn onderstaande video’s heel nuttig!

1. Thuis bevallen op natuurlijke wijze

Het grote voordeel van thuis bevallen is dat je lekker in je eigen omgeving bent, eventueel zelfs met je hele gezin om je heen. Je kunt daardoor doen en laten wat je wilt. Een belangrijk nadeel is dat medische apparatuur niet dichtbij is. Wanneer je halverwege de bevalling bedenkt dat je graag pijnstilling wilt heb je ook pech. Dat zit er thuis helaas niet in!

2. Buiten bevallen

Het Nederlandse weer is er meestal niet zo geschikt voor en de gemiddelde Nederlandse tuin ook niet, maar het kan wel: bevallen in de tuin. Deze mensen kozen voor een bevalling in bad, ín de tuin. Heerlijk op een warme zomerdag, in de schaduw. Maar eerlijk gezegd zie ik het zelf toch niet zo zitten…

3. In bad bevallen

Wat ik nooit heb gedaan maar wat mij dan wel weer geweldig lijkt is bevallen in bad. Dat warme water schijnt een ontspannend effect te hebben, waardoor het makkelijker is om de weeën op te vangen. Daarnaast is de overgang voor je baby van buik naar buiten ook een stuk kleiner. In de buik zat je kleine in warm vruchtwater en nu komt hij of zij in water naar buiten. Da’s nog eens een warm welkom!

4. Bevallen na inleiden

Wanneer je baby niet vanzelf aanstalten maakt om naar buiten te komen, zal je bevalling ingeleid gaan worden. Dat inleiden kan verschillende redenen hebben. Wanneer je kindje al lang en breed over de uitgerekende datum is, is inleiden vaak de laatste optie. Maar ook eerder in de zwangerschap kan er worden besloten dat het beter is om je kindje geboren te laten worden. Bijvoorbeeld omdat er kans is op zwangerschapsvergiftiging, of omdat je te weinig vruchtwater hebt. Hoe zo’n ingeleide bevalling in z’n werk gaat kun je in deze video zien.

5. Ruggenprik tijdens de bevalling

Doen de weeën teveel pijn om ze nog goed op te kunnen vangen? Wanneer de bevalling nog niet te ver gevorderd is kan er een ruggenprik gezet worden. Deze prik zorgt ervoor dat je de pijn in je onderlichaam niet meer voelt. Voor de ruggenprik wordt een flink lange naald gebruikt, omdat je ruggenmerg bereikt moet worden. Gelukkig hoef je hier zelf niet naar te kijken…

6. Bevallen met een keizersnede

Soms is het vanwege medische redenen niet mogelijk om via de natuurlijke weg te bevallen. Een keizersnee is dan de enige optie. Het idee dat er in je gesneden gaat worden is voor veel vrouwen een beangstigende gedachte. In de praktijk blijk je hier weinig van te voelen en zal de arts ervoor zorgen dat je geen zicht hebt op je buik. Meestal is een ruggenprik voldoende voor deze operatie. In sommige gevallen vindt de operatie echter onder volledige narcose plaats. Bizar detail in dit filmpje van een keizersnede: de arts die de operatie uitvoert brengt z’n eigen kind ter wereld. Zijn vrouw ligt namelijk op de operatietafel!

7. Bevallen van een meerling

Wat is er nog spannender dan bevallen van een kind? Bevallen van meer kinderen! 🙂 Meerlingbevallingen vinden vanwege de extra risico’s altijd plaats in het ziekenhuis. Vaak gebeurt dit met een keizersnede, maar ook van natuurlijke bevallingen zijn beelden te vinden.

En hoe beval jij?

Op welke manier je ook bevalt: het blijft een bijzonder gebeurtenis! Al die pijn en krachtinspanning blijken uiteindelijk meer dan de moeite waard wanneer je eindelijk je kindje in je armen houdt. En, ook heel prettig: die pijn ben je daardoor zo weer vergeten!

Reageer op artikel:
7x zo kan een bevalling er uitzien
Sluiten