7x Zo blijf je gezond als je kind ziek is

Bij het eerste kind dat griep krijgt denk ik: ‘O jee!’. Uit ervaring weet ik namelijk dat het niet lang meer zal duren voordat het volgende kind symptomen van griep laat zien. Voor je het weet ligt het hele gezin ziek op de bank! Heb je het idee dat je nu je moeder bent vaker ziek bent dan voordat je kinderen had? Dat is helemaal geen rare gedachte. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen die moeder zijn twee keer vaker last hebben van griep en andere besmettelijke ziekten. Daarom handig om te weten: 7 manieren om ervoor te zorgen dat jij gezond blijft als je kind ziek is.

1. Sta vaker aan het aanrecht

Jaja, natuurlijk weet je wel dat je je handen moet wassen, maar toch zeggen we het graag nog eens. Het helpt namelijk echt! Als je frequent je handen wast, neemt de kans dat je ziek wordt door de verkoudheid van je kind af met wel 30 tot 50 procent. Snel wassen telt niet; het is belangrijk dat je minimaal 20 seconden je handen schoon boent. Als extra bescherming kun je na het wassen een hydraterend hand desinfecterend middel gebruiken. In principe zal zeep veel soorten bacteriën en virussen van je handen verwijderen, maar het desinfecterend middel zal eventuele achtergebleven beestjes alsnog doden. Er zijn handige miniflesjes van dergelijke middelen te koop. Die kun je dus makkelijk meenemen in je (hand)tas. Het klinkt misschien wat obsessief, maar de meeste infecties worden verspreid via de handen. Het is dus de extra inspanning waard!

2. Geen kind in de keuken

Je kind zit te kleuren aan de tekentafel, of vermaakt zich met het slaan op potten en pannen. Toch zal je je kind nu hij zit te hoesten en proesten naar een andere plek dirigeren. De keuken is namelijk een van de ruimtes in huis met de meeste ziekteverwekkers. Bacteriën kunnen overleven op aanrechtblad en keukentafel, dus de ziekteverwekkers die je kind met zich meedraagt komen gemakkelijk op voedsel. Daardoor zullen meer gezinsleden ziek worden. Houd je zieke kind in ieder geval weg van de koelkast. De koelkastdeur gaat tientallen keren per dag open, waardoor het handvat van de koelkast een van de plekken is met de meeste ziekteverwekkers. Soms wordt het handvat ook nog gebruikt om vochtige theedoeken aan uit te hangen. De ideale omgeving voor bacteriën!

3. Gebruik heet water

Koud water gebruiken is de meest milieuvriendelijke optie. Maar wanneer je een ziek kind in huis hebt, is het gezonder om heet water te gebruiken. Warm water doodt namelijk meer ziekteverwekkers dan koud water. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun kleren heet wassen minder ziektedagen hebben op hun werk. Ook hun kinderen blijken minder vaak school te missen door ziekte. Is je kind ziek? Dan is het de moeite waard om alle was die daar tegen bestand is goed heet te wassen. Gebruik eventueel een bleekmiddel om nog meer ziekteverwekkers te doden. Kijk uit dat je tijdens het doen van de was je mond en neus niet aanraakt. Denk bijvoorbeeld maar aan het shirt dat je kind heeft gebruikt om z’n neus aan af te vegen; daar wil je zo min mogelijk mee in aanraking komen! Was je handen nadat je de was in de wasmachine hebt gedaan. Daarnaast kun je tussen twee wassen door de wasmachine nog eens een korte, hete beurt laten draaien om zo veel mogelijk ziekteverwekkers te verwijderen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje speelt met blokken

4. Knuffel wat minder

Het klinkt wat onrealistisch (en ook niet erg gezellig), maar probeer wat afstand te bewaren tussen jezelf en je kind. Virussen kunnen maar zo’n 75 centimeter reizen, dus het is echt niet nodig om je kind in quarantaine te plaatsen. Maar een beetje afstand bewaren kan dus wel een positief effect hebben. Sommige ouders gaan hierin zelfs zover dat ze andere manieren verzinnen om hun kind te troosten of gerust te stellen. In plaats van een knuffel geven ze met hun hand bijvoorbeeld een teken dat staat voor ‘knuffelen’, en kusjes blazen ze richting kind in plaats van dat ze een flinke pakkerd geven. In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat deze methode mij niet echt aanspreekt. Juist bij ziekte is mijn kind hangerig en is de behoeft aan knuffels groter. Het voelt heel tegennatuurlijk om die dan niet te geven. Kleine tussenweg: zoen je kind op z’n voorhoofd, in plaats van op neus of mond. Ook prima: laat je kind lekker in jouw bed liggen. Op de een of andere manier is er namelijk slechts een kans van 1 op 1000 dat de ziekteverwekkers zich via lakens verspreiden. Het is nog onduidelijk waardoor dit zo is, maar maak er gebruik van! Blijf dan alleen wel uit de buurt van de hoestjes en niesjes.

5. Samen delen is goed – maar nu niet!

Je leert je kinderen dagelijks om samen te delen, maar als je kind griep heeft of verkouden is moet die regel rigoureus worden ingetrokken. Virussen en bacteriën kunnen bijna overal een uur tot wel enkele dagen lang overleven. Laat je kinderen dus geen speelgoed, handdoeken of zelfs tube tandpasta delen als één van hen ziek is. De kans dat de rest ook wordt aangestoken is dan namelijk heel groot.

6. Desinfecterende middelen zijn je beste vriend

Je hebt waarschijnlijk heel wat schoonmaakmiddelen in je gootsteenkastje staan. Sommige zijn alleen effectiever dan andere als het gaat om het doden van ziekteverwekkers. Gebruik hiervoor middelen die in ieder geval ‘desinfecterend’ op het etiket hebben staan. Dit betekent namelijk dat het product de zware middelen in de strijd tegen ziekteverwekkers bevat. Denk aan ammonia of bleek. Gebruik het middel om de plekken schoon te boenen waar alle gezinsleden aanzitten: de telefoon, de spoelknop van het toilet, de afstandsbediening en alle deurklinken. Doe dit een aantal keer per dag zoals je kind ziek is.

7. Wacht even met speelgoed opruimen

Laat speelgoed even liggen, zelfs als het hele huis ermee bezaaid is. Ruim het op en maak het pas schoon wanneer je kind weer beter is. Anders blijf je namelijk aan de gang, omdat je kind het speelgoed iedere keer dat hij ermee speelt opnieuw besmet. Is je kind weer opgeknapt? Ga de ziekteverwekkers te lijf door het speelgoed zoveel mogelijk te ontsmetten met een sopje van water, zeep en schoonmaakazijn. Ja, dat is wat werk, maar het is de beste manier om zo snel mogelijk van die ziekmakende beestjes en virussen af te komen!

Reageer op artikel:
7x Zo blijf je gezond als je kind ziek is
Sluiten