7x waarom zwanger zijn in de zomer juist prettig is!

Hoera, je bent zwanger! Daarna ga je tellen: wanneer zal de uitgerekende datum zijn? En dan bedenk je: ‘O jee, ik zal hoogzwanger zijn tijdens de zomer!’. Grote kans dat je al voor je ziet hoe je daar zit, in de schaduw, met je opgezwollen voeten in een badje koud water, om toch een beetje koel te kunnen blijven. Toch zitten er echt niet alleen negatieve kanten aan zwanger zijn in de zomer. We zetten 7 positieve kanten op een rijtje.

1. Heerlijk buiten sporten

Wandelen en zwemmen zijn tijdens je zwangerschap je twee beste vrienden. Beide sporten zijn licht, zijn geweldig voor je hart en zijn ook nog eens een geweldige reden om naar buiten te gaan. Wandelen is een van de beste vormen van sport tijdens de zwangerschap, omdat je het gedurende de gehele zwangerschap kunt doen. Daarnaast wordt het gezien als gewicht dragende cardiotraining. Onderzoek heeft aangetoond dat deze soort oefeningen gezondheidsvoordelen biedt voor zowel moeder als kind. Zo zorgt het ervoor dat er meer zuurstof in je spieren en je weefsel komt, en daardoor ook bij de placenta van je baby. Hierdoor functioneert de placenta beter. Ga je wandelen? Let tijdens de zwangerschap extra op stevige, ondersteunende schoenen. Je moet nu namelijk niet alleen je eigen gewicht, maar ook dat van je kindje met je meedragen. Vergeet ook niet om een fles met water mee te nemen. Een goede hydratatie is tijdens je zwangerschap extra belangrijk.

Zwemmen

Zwemmen zorgt ervoor dat je het extra gewicht van je zwangerschap even niet meer hoeft te dragen, want dat wordt gedragen door het water. Ook zorgt het water ervoor dat je minder last hebt van opgezwollen handen en voeten, druk, of van de hitte. Als zelfs wandelen niet meer comfortabel voelt, is water jogging een perfect alternatief. Aerobics in het water is een favoriet van heel veel zwangere vrouwen, doordat je in het water heerlijk gewichtloos bent.

2. Er is volop vers fruit en groente

We weten allemaal wel hoe belangrijk de voedingsstoffen en vitaminen in groente en fruit zijn voor de gezondheid van moeder en kind. Vol met vitamines en belangrijke mineralen (denk aan de energiegever koolhydraat) en ook nog eens vol vezels. Fruit en groente zijn belangrijke bouwstenen op weg naar een gezonde baby. Als het zomer is, of in ieder geval warm weer, heb je vast de neiging om sneller koel (en gezond) voedsel te eten. Denk aan fruit en groente, verwerkt in hoofdgerechten zoals salades met zalm, mager rundvlees of kip. Ook leuk: in deze tijd van het jaar kun je prima je eigen (biologische) groente en kruiden verbouwen. Met een beetje geluk kan je dit zelfs wat geld besparen. Heb je een hele lading groente uit de tuin? Een eventueel overschot kun je koken (of blancheren) en daarna invriezen. Daarmee kan je over een half jaar misschien wel de eerste babyhapjes voor je kindje mee maken!

3. Zon = Vitamine D

Het is belangrijk om niet te veel in de zon te zitten en ook steeds zonnebrandcrème op te doen. Toch is de zon niet alleen je vijand, maar ook je vriend. Door een paar minuten per dag in de zon te zitten, stel je je huid bloot aan UV-licht. Daardoor maakt je lichaam meer vitamine D aan. Een tekort aan vitamine D komt veel voor tijdens de zwangerschap. Er zijn signalen dat dit tekort een hoger risico op suikerziekte en pre-eclampsie oplevert. Het is wel mogelijk om via voeding extra vitamine D binnen te krijgen, bijvoorbeeld via melk en vette vis. Toch wordt vaak geadviseerd om extra vitamine D te slikken, omdat het heel moeilijk is om voldoende uit de voeding te halen. Vraag bij je verloskundige na welke type vitaminepreparaat geadviseerd wordt.

4. Lekker shoppen!

De tijd dat zwangerschapskleding het meest weg had van vormloze vuilniszakken ligt gelukkig ver achter ons. Er zijn nu volop schattige zomerjurken, fleurige rokken, tanktops en badkleding voor zwangeren verkrijgbaar. Dit hoeft niet per se veel te kosten, want ook bij voordeliger modeketens zit zwangerschapskleding tegenwoordig vaak in de collectie. Weinig budget? Ook kringloopwinkels hebben steeds vaker leuke zwangerschapskleding te koop. Een prettige bijkomstigheid van het zomers weer, is dat een luchtig jurkje vaak voldoende is. Zo’n jurkje, gemaakt van rekbare stof, is vele malen comfortabeler dan een knellende broek.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw op het strand

5. Minder kans op RS-virus

Het RS-virus is een ontzettend besmettelijk virus dat luchtweginfecties veroorzaakt. Voor kindjes jonger dan 6 maanden kan dit virus levensgevaarlijk zijn. Vooral prematuur geboren baby’s en kindjes met hart- of longproblemen lopen risico. Fijn van een zomergeboorte: RS-virussen zijn vooral actief in de koudere maanden. In de zomer is het risico dus wat kleiner.

6. Zin in vocht

Ben je iemand die eigenlijk niet voldoende drinkt? Dan kan dit ook tijdens warmere dagen problemen geven. Je loopt als je zwanger bent namelijk meer kans op uitdroging. Ook vocht vasthouden gebeurt gek genoeg eerder wanneer je onvoldoende drinkt. Groot pluspunt van de zomer: die zomerse koude drankjes zijn wel heel lekker! Nee, die cocktails mét alcohol moet je laten staan, maar er zijn genoeg versies te bedenken zonder alcohol. Geef je water bijvoorbeeld een smaakje door er komkommersliertjes, stukjes aardbei of schijfjes sinaasappel in te stoppen. Ook verse muntblaadjes zijn erg verfrissend. Vind je het lastig om voldoende te drinken? Maak dan ’s morgens alvast een kan vol water met een smaakje en drink daar geregeld een glas vol van.

7. Het is vakantie!

Zomer betekent vaak ook vakantie van werk en school. Dat is natuurlijk fantastisch in de eerste periode van je zwangerschap. Wanneer je dan last heb van zwangerschapskwaaltjes, doe je gewoon lekker rustig aan. Ook leuk: ga nog een keertje op vakantie met je partner. Alleen jullie met z’n tweetjes. Over niet al te lange tijd zal er een kindje bij komen en dan zijn die weekjes samen weg eerst niet zo makkelijk meer. Maak dus nog even tijd voor elkaar en trek er lekker samen op uit. Lekker samen op ‘babymoon’!

Laatste reactie
1 reactie totaal
Petra

Iemand tips om een tropische dag hoogzwanger goed door te komen? :sunny::sunny::sunny:

Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
7x waarom zwanger zijn in de zomer juist prettig is!
Sluiten