6x zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kindje

Opgroeien gaat met vallen en opstaan. Er gebeurt van alles in het leven van je kind en dat kan best spannend zijn. Gelukkig kun je je kind daarbij al vanaf jonge leeftijd steunen. Bijvoorbeeld door het spelen van spelletjes om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. We zetten er 6 voor je op een rij.

Zeker van zichzelf

Het is makkelijk te zien wanneer je peuter trots is op zichzelf. Lukt het om een toren van blokken te bouwen, een bal in het doel te schieten, of om zelf alle kleren aan te trekken? Dan zal je kind het uitkraaien van plezier. Zulke momenten van succes zijn niet alleen bevredigend voor je kind (en jezelf ?), maar ook perfect om het zelfvertrouwen te vergroten. En als je kind vertrouwen heeft in zichzelf, zal hij of zij gemotiveerd zijn om meer van de wereld te gaan ontdekken en nieuwe dingen te proberen.

Opvoeden op de juiste manier

Natuurlijk wil iedere ouder graag een kind grootbrengen dat vertrouwen heeft in zichzelf. Toch is het heel makkelijk om dat op een verkeerde manier aan te pakken. Je baby iets proberen te leren dat (nog) niet binnen haar mogelijkheden ligt? Dan kan die natuurlijke aanleg om te willen leren als sneeuw voor de zon verdwijnen. En een peuter oefeningen laten doen die niet meer uitdagend zijn, heeft hetzelfde effect. De truc is om de juiste taken bij de juiste leeftijd te zoeken. Al in de eerste twee jaar van het leven van je kind, kun je al beginnen met oefeningen. Hieronder vind je een overzicht van mogelijke activiteiten. De genoemde leeftijden zijn gemiddelden, dus vergeet niet om ook op het gedrag van je kind te letten. Pas eventueel eigen variaties toe, als je merkt dat een oefening niet helemaal aansluit. Veel speel- en leerplezier gewenst!

1. Babypraat

Dit spelletje kan je spelen als je kind ongeveer 6 maanden oud is.

Hoe je het speelt

Maak een gek geluidje en kijk of je baby het imiteert. Reageert je kleine met een ander geluid? Doe dit geluidje dan na.

Waarom dit goed is

Rond deze leeftijd gaat je baby zich realiseren dat hij z’n lippen en tong kan bewegen om in geluiden te variëren. Door een dialoog (een gesprekje) te starten leer je je kind dat taal leuk is. Daarnaast stimuleert het de drang om te spreken en te luisteren.

Een stapje verder

Probeer het gebrabbel van je kindje te verbinden aan specifieke behoeften. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kindje steeds hetzelfde geluidje maakt als hij melk wil drinken. Door op de juiste manier op zo’n geluidje te reageren, is dat voor je kindje een teken dat z’n boodschap overkomt. Dat vergroot het zelfvertrouwen en de durf om meer geluidjes uit te proberen.

2. Zit en pak

Ook dit spelletje kun je met je kind spelen wanneer hij of zij ongeveer 6 maanden oud is.

Hoe je het speelt

Leg kussens bij elkaar zodat je baby in een zittende positie gehouden wordt. Leg daarna een kleurrijk speeltje vlakbij, maar net buiten bereik. Je kindje moet zich rekken en strekken om het speeltje te bereiken.

Waarom dit goed is

Deze activiteit ontwikkelt de spieren van de romp en zorgt voor meer balans. Daarnaast krijgt je kind het vertrouwen dat hij zelfstandig rechtop kan zitten.

Een stapje verder

Ondersteun je baby bij het rechtop gaan zitten vanuit een liggende positie. Uiteindelijk kan je kleine die beweging zelfstandig uit proberen te voeren. Geduld is hierbij wel belangrijk, want deze verandering van houding vergt wat oefening.

3. Blokken omgooien

Dit spelletje kun je spelen vanaf het moment dat je kind ongeveer een jaar oud is.

Hoe je het speelt

Bouw een toren van zachte blokken en laat je kind vervolgens de toren omgooien. Wil hij het niet doen? Doe het dan zelf. Bouw de toren daarna opnieuw op en kijk of je kind daarbij ook gaat helpen.

Waarom dit goed is

Deze oefening verbetert de hand-oog coördinatie van je kindje. Daarnaast geeft je kind het gevoel dat het controle heeft, over de toren en over jou.

Een stapje verder

Moedig je kind aan om een eigen toren te bouwen. De meest 1-jarigen kunnen een stapel maken van twee of drie blokken, zonder dat daar hulp bij nodig is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby speelt kiekeboe

4. Waar is mama?

Ook dit spel is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar.

Hoe je het speelt

Terwijl je baby kijkt, verstop jij je achter de tafel of de bank. Dank kom je weer tevoorschijn en roep je ‘Kiekeboe!’. Duik vervolgens weer weg en kom boven op een andere plek.

Waarom dit goed is

Rond z’n eerste verjaardag begint een baby te begrijpen dat wanneer een object uit het zicht verdwijnt, dit niet wil zeggen dat het echt verdwenen is. Kiekeboe spelen helpt het vergroten van dit vertrouwen. Wanneer mama weg is, betekent niet dat ze nooit meer terugkomt.

Een stapje verder

In plaats van tevoorschijn te komen, blijf je verstopt en roep je je kind totdat hij of zij naar je toe kruipt of loopt. Je kind zal het geweldig vinden dat hij je kan vinden!

5. Plezier met boerderijdieren

Dit vertrouwensspelletje is te spelen vanaf ongeveer 18 maanden.

Hoe je het speelt

Bouw een speelgoedboerderij of een poppenhuis, met kindvriendelijke materialen. Speel dan een verhaal met de dieren of poppen en laat je peuter het verhaal overnemen.

Waarom dit goed is

Dit soort spelletjes geeft je kind het gevoel ergens de baas over te kunnen zijn. Dit kan veel zelfvertrouwen geven. Daarnaast helpt het om beter te begrijpen hoe de interactie tussen mensen onderling is.

Een stapje verder

Introduceer een nieuw dier of een andere pop, die kan deelnemen aan het verhaal. Help de fantasie van je kind op gang door vragen te stellen, zoals: ‘Is de pop moe?’, ‘Mag het hondje ook mee-eten?’, of ‘Wat gaan ze eten vanavond?’.

6. Mix en match

Dit spelletje kun je spelen met je kind als hij of zij ongeveer twee jaar is.

Hoe je het speelt

Leg een aantal foto’s van plaatsen waar je bent geweest met je kind op een rij. Vertel je kind daarna wat over iedere foto. Mix ze dan door elkaar. Weet je kind dan nog welke foto bij welke gebeurtenis hoort? Vraag bijvoorbeeld: ‘Op welke foto waren we op vakantie?’.

Waarom dit goed is

Een 2-jarige ontwikkelt de vaardigheid om verschillen te zien in afbeeldingen. Je peuter zal iedere keer trots zijn wanneer hij of zij je kan vertellen om welke gebeurtenis het gaat.

Een stapje verder

Vraag je kind of hij of zij een specifieke foto herkent, en wat hij zich kan herinneren van de gebeurtenis daarop. Je hoeft op deze leeftijd nog echt geen volzinnen te verwachten, maar ook verhaaltjes van slechts één woord zijn verhaaltjes! Je kind krijgt zo de kans om te oefenen met taal en het langetermijngeheugen.

Reageer op artikel:
6x zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kindje
Sluiten