6 redenen om je kind vaker een appel te geven

Een gezond tussendoortje voor je kind? Geef een appel. Makkelijk, lekker en supergezond!

In dit artikel lees je 6 redenen waarom het een goed idee is om je kind vaker een appel te geven (en er ook meteen een voor jezelf te pakken).

1: Bomvol vezels

Appels zitten bomvol vezels en dat levert veel gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen namelijk bij aan een:
• soepele stoelgang en het voorkomen van obstipatie
• stabiele bloedsuikerspiegel
• lager risico op insulineresistentie en diabetes type 2
• gezonde darmflora (wat weer een heleboel andere voordelen oplevert, zoals een gezond immuunsysteem en een betere opname van voedingsstoffen)

2: Bescherming tegen diabetes

De appel kan helpen om je kind te beschermen tegen diabetes type 2. Een paar appels per week eten kan het risico al aanzienlijk verlagen.

Tijdens een onderzoek onder volwassenen waarbij de gezondheidseffecten van appels werden onderzocht, bleek dat degenen die 2 tot 6 appels per week aten een 27% lager risico op diabetes type 2 hadden dan degenen die geen appels aten. Degenen die iedere dag een appel aten hadden nog een iets lager risico, bij hen was het verschil in vergelijking met de groep die geen appels at 28%.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje eet appel

3: Een gezond gewicht

Appels kunnen helpen om overgewicht bij je kind te voorkomen. Als je kind te zwaar is, zijn appels een goede manier om het afvallen wat makkelijker te maken.

Dit gezondheidsvoordeel is te danken aan de vezels en vocht die appels bevatten. Deze zorgen er namelijk voor dat appels goed verzadigen. En dat maakt het voor je kind makkelijker om minder te eten.

Dit bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek waarbij de proefpersonen verdeeld werden in een controlegroep en groepen die appel, appelmoes of appelsap kregen voordat ze aan hun lunch begonnen.

De groep die van tevoren appel kreeg, at in totaal 15% minder calorieën (de calorieën van de appel meegerekend) dan de controlegroep die voorafgaand aan hun lunch niets kreeg.

4: Gezonde botten door appel

Voldoende fruit eten wordt gelinkt aan een hogere botdichtheid. Een hogere botdichtheid betekent sterkere botten en een lagere kans op botbreuken.

Onderzoekers denken dat dit komt doordat appels en andere fruitsoorten veel antioxidanten bevatten.

5: Rijk aan antioxidanten

Appels bevatten dus veel antioxidanten. Dit zijn stofjes die ons lichaam beschermen tegen oxidatieve stress.

Oxidatieve stress ontstaat door stofjes die je lichaamscellen aanvallen. Deze stofjes heten vrije radicalen. Kleine hoeveelheden vrije radicalen zijn geen probleem voor ons lichaam. Door onze leef- en eetgewoontes krijgen wijzelf en onze kinderen echter met veel vrije radicalen te maken, terwijl we lang niet altijd genoeg antioxidanten binnenkrijgen.

Door ervoor te zorgen dat je kind veel antioxidantrijke voeding eet, wordt oxidatieve stress beperkt. Daardoor daalt het risico op verschillende ziektes, waaronder diabetes, hartziektes en kanker.

6: Kleiner risico op astma

Het eten van appels wordt gelinkt aan een lager risico op astma. Ook dit gezondheidsvoordeel is te danken aan de antioxidanten die appels bevatten. Daarnaast kunnen ook de vezels een rol spelen bij het beschermen tegen astma.

Gezond snoepen met appels

Redenen genoeg dus om je kind vaker een appel te geven. Ze bevatten veel vezels en antioxidanten en kunnen helpen om het risico op diabetes, overgewicht en astma te verkleinen. Ook dragen ze bij aan sterke botten.

Het fijne is dat dit gezonde fruit bij de meeste kindjes geliefd is. Appel is op zichzelf al erg lekker, maar je kan er natuurlijk ook mee variëren. Strooi bijvoorbeeld eens wat kaneel of speculaaskruiden over de appelschijfjes. Of serveer appelpartjes samen met een dip van amandelpasta (of een andere notenpasta).

Bronnen: Dianne A Hyson, Adv Nutr, 2011. Julie E Flood-Obbagy, Barbara J Rolls, Appetite, 2010. Shen CL, von Bergen V, Chyu MC, Jenkins MR, Mo H, Chen CH, Kwun IS, Nutr Res, 2012.

Reageer op artikel:
6 redenen om je kind vaker een appel te geven
Sluiten