Petra
Petra Opvoeding 31 Jul 2019

6 manieren om leren leuk te maken

Tijd om te spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het verbetert de mentale en fysieke gezondheid van je kind en versterkt de emotionele gesteldheid. Spelen kan niet alleen leuk zijn, maar ook een goed moment om als ouders je kind wat te leren. Deze 6 manieren maken leren leuk!

1. Gebruik hun interesses

Observeer welke activiteiten je kind het vaakst uitkiest, en geef hem of haar speelgoed of dingen die gebruikt kunnen worden om hun interesse verder te ontwikkelen. Is je kind een echte lezer? Zorg dan dat er voldoende boeken in de buurt zijn en varieer daarbij in onderwerpen. Is je kind geen stilzitter, maar juist iemand die continu in beweging is? Geef dan actief speelgoed, en doe dingen waarbij het hele lichaam geactiveerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan een simpel spelletje Twister, om spelenderwijs de namen van de kleuren te leren. Is je kind meer een luisteraar dan een lezer? Zorg voor opnameapparatuur waarmee je kind z’n eigen radioprogramma’s kan maken, opnemen en naluisteren. Is je kind meer visueel ingesteld? Regel dan voldoende stiften, waterverf, potloden en (gekleurd) papier, zodat ze zich lekker kunnen uitleven. Elk kind zal nieuwe dingen op een eigen manier organiseren en onthouden. Het is slim om daar als ouder op in te spelen. Faciliteer je kind op een manier die het beste past, zodat je kind alle ruimte en interesse heeft om nieuwe dingen te leren en te ontdekken.

2. Dance to the music

Uit onderzoek blijkt dat muziek een sterk effect kan hebben op de ontwikkeling van kinderen. Sommige goedgekozen liedjes kunnen zelfs heel leerzaam zijn. Veel kinderen leren goed via liedjes. Dat feit is al jaren bekend op opvang en basisschool. Er wordt daar niet voor niets veel gezongen. Als ouder kun je een educatieve playlist maken, om als achtergrondmuziek tijdens het spelen te dienen. Via die weg leren kinderen heel makkelijk dingen zoals tellen, het alfabet en de dagen van de week. Die liedjes blijven goed hangen. Dat merkte ik persoonlijk laatst nog, toen ik mijn zoon een liedje hoorde zingen over de dagen van de week, om uit te vogelen welke dag er ook alweer na dinsdag kwam – hij is 7! ?

3. Buitenlandse films

Ja, van de meeste buitenlandse films en cartoons, bestaan nagesynchroniseerde versies voor kleine kinderen. Maar zo gauw je kind een beetje kan lezen, kun je veel beter de originele versies met ondertiteling bezoeken. Misschien lukt het je kind niet meteen om al die ondertiteling te lezen, maar hij of zij zal er zeker wat van opsteken. En als je thuis tv kijkt en er is een oudere broer of zus in de buurt, dan is dit vaak helemaal geen probleem. Onze oudste zoon las vroeger regelmatig de ondertiteling voor aan de middelste, omdat die toen nog niet kon lezen. Mijn oudste voelde zich dan echt stoer, terwijl z’n broertje genoot van de aandacht van grote broer. Zo zat er een educatief element in, zonder dat dit de pret drukte!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje speelt op het strand

4. De keuken in

Koken is een leuke manier om kinderen reken- en leesvaardigheden bij te brengen. Er zijn hele leuke kinderkookboeken verkrijgbaar, voor kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen. Als je kind eenmaal beter leest, kun je je samen storten op recepten uit gewone kookboeken. Lees dan samen het recept door en praat over de verschillende afmetingen en hoeveelheden. Je kunt zelfs deelsommen oefenen door het recept aan te passen naar meer of minder personen. De kans is groot dat je daar als ouder af en toe ook best wat hulp bij kan gebruiken, dus wat is er nu leuker dan dat samen te doen? Je kunt er zelfs wat scheikunde instoppen. Maak bijvoorbeeld een cake met boter en een cake met zonnebloemolie en bekijk welke cake het beste wordt. Op die manier komt er zelfs een wedstrijdelement in. Zo’n element kan voor sommige kinderen een extra stimulans zijn om aan de slag te gaan.

5. Tijd voor ouderwetse spellen

Veel spellen spelen zich tegenwoordig af in de virtuele wereld. Hoewel je kind van die video games ook best wat kan opsteken, is het aan te raden om ook die oude bordspellen weer uit de kast te halen. Denk aan spelletjes zoals Monopoly, Cluedo en Slangen en ladders. Samen een spelletje doen verstevigd de familieband, maar ondertussen werk je ook nog aan de ontwikkeling van vaardigheden zoals logica, redeneren, tellen, samenwerking en wiskunde. Een leuk spel om met jonge kinderen te spelen is ‘Wie ben ik?’. Je kind leert zo spelenderwijs vragen te stellen, logisch te redeneren en om te gaan met winnen en verliezen. Een gezellige spelletjesavond is dus stiekem eigenlijk een educatief moment voor je kind!

6. Stimuleer fantasie

Denk je dat je kind van fantasiespel niets leert? Niets is minder waar! ‘Vadertje-moedertje’, het spelen van superheld, of verkleden als prinses: het zijn allemaal geweldige manieren om de sociale ontwikkeling te stimuleren. Ook het probleemoplossend vermogen wordt er bij aangesproken. Wie mag er vader spelen en wie moeder? En hoe krijg je het als superheld voor elkaar om over die hoge schutting te komen? Al die kennis is cruciaal als het gaat om groei, ontwikkeling en sociale interactie als je kind opgroeit. Geef je kind dus de ruimte om de fantasie de vrije loop te gaan. Zorg voor verkleedkleren, zoals kostuums. Ook oude kleren van papa, mama, opa of oma kunnen trouwens geweldig verkleedmateriaal zijn. Vul de boel aan met leuke accessoires, zoals kroontjes en zwaarden, of speelgoedsets zoals een mini-keukentje. Weinig budget? Geef dan in ieder geval je kind de ruimte om te experimenteren. Ze zullen op die manier hun eigen manier om een fantasiespel te spelen wel vinden!

Reageer op artikel:
6 manieren om leren leuk te maken
Sluiten