Petra
Petra Opvoeding 11 May 2019

5x Zo stimuleer je de creativiteit van je kind

Vaak vinden peuters het fantastisch om te tekenen of te kleuren. Lekker kliederen met vingerverf, of krassen met van die dikke potloden. Helaas gaat die lol er bij veel kinderen af als ze wat ouder zijn. Vaak komt dit voort uit onzekerheid. Ze zien andere kinderen kleuren en vinden die tekeningen mooier. Door die onzekerheid verdwijnt de lol. Terwijl het juist zo lekker is als je kind zich kan uiten op creatief gebied! Met deze vijf tips geef je je kind de ruimte op creatief gebied.

1. Vervelen is goed

Toen ik klein was ging de tv alleen aan voor Sesamstraat. De rest van de dag moest ik me op andere manieren zien te vermaken. Mijn kinderen kunnen zich geen tijdperk meer voorstellen zonder Playstations, tablets en spelletjes op de telefoon. Verveelt je kind zich? Omdat de kans op klieren of zeuren dan groot is, hebben veel ouders de neiging om je kind dan maar achter een beeldscherm te zetten. Toch is het de moeite waard om je kind af en toe even door die zure appel van verveling heen te laten bijten. Daar komen namelijk vaak de leukste creatieve ideeën uit voort! Voel je ouder niet verplicht om je kind continu te entertainen, ook niet wanneer je kind zeurt dat jullie nooit eens iets leuks doen. Wanneer je terugdenkt aan je eigen jeugd is de kans groot dat je je herinnert dat je eigen ouders ook niet altijd tijd voor je hadden. Geef je kind de ruimte om zelf ideeën te bedenken om die verveling op te lossen.

2. Knoeien is niet erg

Ken je dat? Je hebt net het hele huis vol en dan besluit je kind lekker te gaan knutselen. Binnen de kortste keren ligt de kamer weer onder de papiersnippers, stukjes klei en zitten er verfvlekken in het gordijn. Begrijpelijk dat je daardoor niet altijd staat te juichen wanneer je kids aan het knutselen staan. Aan de andere kant: wat is er nu leuker aan lekker kliederen? Je kunt je huis door middel van een aantal aanpassingen simpel ‘vlek proof’ maken:

  • Heb je een kwetsbare eettafel, bijvoorbeeld van hout? Koop dan een groot plastic tafelzeil dat je over het tafelblad kan leggen wanneer de kinderen willen knutselen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de tafel;
  • Er zijn knutselschorten in allerlei soorten en maten. Je hebt plastic schorten die het hele lijf bedekken, inclusief de armen. Voor kleinere kinderen zijn er ook speciale knutsel slabbetjes, die je net als een slab om de nek hangt. Even geen knutselschort in de buurt? Zorg dan dat de kinderen de kledingstukken die echt niet vies mogen worden uittrekken. Dat knutselt veel plezieriger!
  • Wil je kind kleien en heb je vloerbedekking? Dan is de kans groot dat je nog weken na de knutselsessie klei uit het tapijt loopt te schrapen. Handige oplossing: leg een groot stuk zeil op de grond en laat je kids zich daarop uitleven met de klei. De kans op klei in de vloerbedekking is dan een stuk kleiner.

3. Zorg voor genoeg ruimte en materialen

Heeft je kind opeens de knutselkriebels? Dan is het natuurlijk wel handig dat er plek is om zich uit te leven. Voor peuters en kleuters kan een eigen (school)tafeltje een mooie oplossing zijn. Zet het in een hoek van de woonkamer, of boven op de eigen slaapkamer als bureautje. In andere gevallen kan de eettafel meestal prima dienen als knutsel atelier. Daarnaast is het handig om te zorgen dat er voldoende materialen in huis zijn om aan de slag te gaan. De frustratie is groot wanneer je wilt kleuren en de viltstiften blijken allemaal leeg of puntloos te zijn. Bij winkels zoals de Action hebben ze volop knutselmaterialen voor een zacht prijsje. Let er daarbij wel op dat de kwaliteit niet altijd even goed is. Het kan de moeite waard zijn om af en toe wat te investeren in bijvoorbeeld kwaliteitsstiften en -potloden van merken zoals Bruynzeel. Vooral wat oudere kinderen kunnen hiervan jarenlang plezier hebben.

Knutselmaterialen in huis

Andere materialen die handig zijn om altijd in huis te hebben:

  • Verf. Voor jongere kinderen is er speciale (vinger)verf, die niet gevaarlijk is wanneer het per ongeluk ingeslikt wordt. Oudere kinderen kunnen prima aan de slag met waterverf of acrylverf. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook verfstiften. Handig en makkelijk in gebruik;
  • Klei. Er zijn veel verschillende kleuren kinderklei te koop. Minpuntje: wanneer je kind ermee kleit vermengen de kleuren zich snel. Wat dan overblijft is een grote hoop klei in een bruinige of grijzige kleur. Daarnaast wordt de klei snel hard wanneer de potjes na gebruik niet goed afgesloten worden. Regelmatig wat nieuwe potjes klei aanschaffen is dus geen overbodige luxe;
  • Papier. Niets frustrerender dan te willen tekenen en dat er dan geen papier blijkt te zijn. Gewoon wit printpapier is prima voor de gemiddelde tekening en kost weinig. Wanneer je verft is het handiger om wat dikker papier te hebben, dat niet gaat bobbelen als het nat wordt. Ook is het leuk om vouwblaadjes of ander papier in verschillende kleuren in huis te hebben. Knippen en tekenen wordt dan nog leuker;
  • Kinderlijm. Zorg voor een pot met een goed hersluitbare dop. Er zijn potjes met deksel, met lijm die je met een kwastje kan aanbrengen. Er is ook knutsellijm die je vanuit de fles kan opspuiten op het papier of ander materiaal. Nadeel van die flessen is dat de tuit snel verstopt raakt met lijmresten. Met behulp van een naald kan deze verstopping meestal wel verholpen worden;
  • Kinderschaar. Veel peuters vinden knippen geweldig. Schaf een veilige kinderschaar aan, om de kans op knippen in de vingers te verkleinen. Er zijn ook scharen met speciale kartels, waardoor je bijvoorbeeld golfjes of driehoekjes in het papier kunt knippen. In combinatie met een stapel vouwblaadjes kan dit uren knipplezier opleveren!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

peuter knutselt met lijm

4. Knutsel gezellig mee

Het is prettig wanneer je kids zich even zelf kunnen vermaken met de nodige knutselspullen. Toch is het de moeite waard om er af en toe gezellig bij te gaan zitten. Zoek op internet een leuk knutselproject en ga samen aan de slag. Er zijn knutsels voor peuters, maar ook voor oudere kinderen. Bang dat je zelf niet creatief genoeg bent om te kunnen knutselen met je kind? Tja, dan ben je zelf duidelijk nog niet helemaal hersteld van je eigen opgebouwde onzekerheid op knutselgebied 😉 Stap eroverheen en bedenk dat het resultaat niet museumwaardig hoeft te zijn. Probeer dat ook aan je kind mee te geven: het proces van het maken is belangrijker dan het uiteindelijke resultaat! De lol die je samen kunt hebben tijdens het knutselen is toch vele malen belangrijker dan het uiteindelijke knutselwerk?

5. Ook buiten kun je creatief zijn

Is creatief bezig zijn alleen iets voor regenachtige middagen, wanneer je kind niet buiten kan spelen? Fout gedacht! Ook buiten zijn er namelijk veel manier om creatief te zijn. Creativiteit gaat namelijk veel verder dan knutselen alleen. Neem je kind eens een keertje mee naar een sloot en laat het zoveel mogelijk manieren verzinnen om naar de overkant te komen. Of ga het bos in om sporen te zoeken en deze na te tekenen. Geef je kind de ruimte om te leren, te ervaren en te ontdekken. Zo leer je kind om ‘out of the box’ te denken en creatieve oplossingen te zoeken voor problemen. Daar heeft je kind niet alleen nu, maar ook later wat aan!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
5x Zo stimuleer je de creativiteit van je kind
Sluiten