Petra
Petra Opvoeding 6 Mar 2019

5x zo krijg je ze op tijd op school

‘s Avonds denk ik altijd dat ik het perfect voorbereid heb. Kleding en luiertas voor de kindjes ligt klaar, de broodtrommeltjes staan gevuld in de koelkast en de ontbijttafel is vast gedekt. Niets staat ons in de weg om de volgende ochtend op tijd de deur uit te gaan. Helaas… We zijn vaker te laat dan op tijd. Herken je dat? Hopelijk brengen deze 5 tips hier verandering in!

1. Laat niet merken dat je haast hebt

Hoe zorg je ervoor dat je kids totaal niet meewerken? Simpel: laat merken dat je haast hebt. Hoe gehaaster jij wordt, hoe dwarsen je kinderen zullen worden. Want wees eerlijk: hoe groter de haast, hoe groter de stress. En dus ben je kortaf, heb je een kort lontje en weinig aandacht voor je kids. Je kids zullen je daar op hun geheel eigen manier op wijzen.

2. Voorkom dat je haast krijgt

Snooze je liever een paar keer, omdat die nachtjes al zo kort zijn? Dat snap ik. Toch is het veel relaxter om ‘s ochtends bijtijds je bed uit te stappen. Op die manier heb je voldoende tijd om alles te doen wat er gedaan moet worden, zonder dat er haast bij nodig is. Neem bij voorkeur ‘s ochtends eerst een kwartiertje tijd voor jezelf. Dat moment waarop de rest nog slaapt en je in alle rust kunt bedenken wat de dag gaat brengen is goud waard.

3. Blijf bij de tijd

Natuurlijk heeft het geen zin om iedere minuut te checken hoeveel tijd je nog hebt. Dat levert alleen maar stress op. Toch is het wel praktisch om de tijd in de gaten te houden. Gelukkig bestaan daar tegenwoordig heel handige smartwatches voor. Zo vond ik op horloge.nl een fashionable smartwatch, simpel te koppelen aan m’n smartphone. Daarnaast heeft het ding nog allerlei handige functies, zoals een stappenteller en hartslagmeter. Die laatste check ik trouwens alleen op rustige momenten. Dat mijn hartslag flink versnelt tijdens de drukke ochtendsessies kan ik zo ook wel bedenken…

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby met knuffel

4. Geef iedereen een eigen taak

Het ochtendritueel doorkomen is makkelijker wanneer ieder weet wat zijn of haar taak(je) is. Hier kan je al jong mee beginnen. Zo liet ik onze oudste al vanaf een jaar of 2 ‘s ochtends de pakken melk en karnemelk op tafel zetten. Tegenwoordig laat ik de kinderen ‘s avonds hun kleren klaarleggen voor de volgende dag en moeten ze ‘s morgens zelf hun schooltas inpakken. Hoe meer routine er in zit, hoe makkelijker zo’n ochtend wordt. Geen discussie, maar duidelijkheid!

5. Vergeet de slechte ochtenden

De beste manier om nog meer stress te creëren ‘s morgens vroeg? Jezelf voorhouden dat jullie deze week al een keer eerder te laat op school kwamen en dat dat dus echt niet nog eens mag gebeuren. Bij dergelijke gedachten schiet ik vanzelf in een kramp die dat hele ochtendritueel alleen maar moeilijker maakt. Mijn advies: loopt het een ochtend helemaal in de soep? Vergeet het en begin de volgende ochtend gewoon weer met frisse moed opnieuw. Hoe makkelijker je jezelf opstelt, hoe makkelijker de ochtend verlopen zal. En voor je het weet zitten je kinderen zomaar op tijd op school of opvang!

Reageer op artikel:
5x zo krijg je ze op tijd op school
Sluiten