5x Zo houd je het gezellig op de achterbank!

Vakantie is leuk, maar lange autoreizen kunnen een drama zijn. Als ouder wring je je in de gekste bochten om de reis zo aangenaam mogelijk te houden. Maar ja, wat doe je als je een baby op de achterbank hebt die maar blijft huilen? Of een paar kids die elkaar om de vijf minuten in de haren vliegen? Gebruik deze 5 tips om de reis gezellig te houden!

1. Neem op tijd pauze

Is het je tactiek om zo snel mogelijk door te rijden, zodat de reis naar de eindbestemming zo kort mogelijk duurt? Niet doen, want dat werkt niet! Voor kinderen (en volwassenen trouwens ook) is het belangrijk om in ieder geval om de paar uur even te stoppen en van de achterbank af te kunnen. Neem een plaspauze, loop een rondje of ga even voetballen. De reis zal er wat langer van duren, maar voor een goed humeur is het echt noodzakelijk om af en toe uit te stappen.

2. Ga niet te ver

Was je toen je nog geen kinderen had gewend aan het maken van verre reizen? Voor kinderen hoef je dat echt niet te doen. In principe zullen je (jonge) kinderen zich al prima vermaken op een bungalowpark om de hoek. Wil je toch verder weg? Reis dan niet te ver. En als je toch een verre reis wilt maken, is het aan te raden om die reis op te splitsen in verschillende reisdagen. Rijd per dag maximaal een uur of 5 en overnacht onderweg. Zo is het beter vol te houden.

3. Zorg voor afleiding op de achterbank

Er zijn tegenwoordig gelukkig heel wat spullen die voor afleiding kunnen zorgen op de achterbank. Waar wij het vroeger moesten doen met een boek (en daar meestal binnen no time wagenziek van werden), zetten we tegenwoordig YouTube of een dvd’tje aan. Iets originelers? De Breakzy zak (zie foto) zit boordevol met klein speelgoed dat past bij de leeftijd van je kind. Geef de inhoud van de tas in een keer, of beloof je kind om de zoveel kilometer een nieuw cadeautje. Zo blijft er tijdens de reis genoeg te doen op de achterbank!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Breakzy zak openen

4. Wissel van plek

Zorg voor wat afwisseling door af te wisselen van zitplaats. Doe dit bijvoorbeeld bij iedere tussenstop. Laat bijvoorbeeld een van de kinderen eens voorin zitten (natuurlijk als dat nodig is in het juiste autostoeltje!) en zet papa of mama achterin. Heb je maar een kind? Dan kan het voor hem of haar natuurlijk behoorlijk saai worden op de achterbank. Ook dan kan het prettig zijn om papa of mama er eens naast te laten zitten, om samen eens een spelletje te doen of een filmpje te kijken.

5. Maak duidelijke afspraken

Bereid je reis goed voor, door van tevoren duidelijke afspraken te maken wat betreft gedrag tijdens de reis. Wanneer je kids wat ouder zijn kun je deze afspraken van tevoren met hen doornemen en vastleggen. Door van tevoren duidelijk te maken wat wel en niet mag, schep je duidelijkheid. Een handige regel uit eigen ervaring is onder andere: om de beurt een kwartier YouTube. Zo gauw er tijdens de reis ruzie over ontstaat, wijs ik op de 15-minutenregel. Dat voorkomt een hoop discussie!

Reageer op artikel:
5x Zo houd je het gezellig op de achterbank!
Sluiten