5x taalontwikkeling van je baby stimuleren!

Het hebben van een goede woordenschat is belangrijk en wordt eigenlijk steeds belangrijker. Dit zie je ook terug op school; kinderen krijgen bij rekenen verhaaltjessommen, moeten voor biologie een verslag schrijven en horen een spreekbeurt te houden inclusief PowerPoint-presentatie met steekwoorden. Voor steeds meer beroepen moet je steeds langer naar school en met je neus in de boeken duiken. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met de taalontwikkeling van je kindje. Gebruik deze vijf tips om een goede basis te leggen.

Tip 1. Praten, praten, praten…

Enig idee wanneer het het beste moment is om te beginnen met praten tegen je kindje? Je verwacht het misschien niet, maar dat is al op het moment dat je kindje nog in je buik zit. Met 21 weken zwangerschap is het gehoor van je kindje ontwikkeld. Vanaf dat moment kun je merken dat hij of zij reageert op jouw stem. Ook de stem van je partner en van eventuele broertjes en zusjes zullen herkenbaar worden voor je kleine. Zing samen liedjes voor het kindje in je buik en schaam je niet om hardop tegen jezelf te praten. Je hebt nu een excuus: het is goed voor de taalontwikkeling van je kindje 😉

Tip 2. Lezen, lezen, lezen…

De eerste weken na de geboorte van je kindje is zijn/haar gezichtsvermogen nog volop in ontwikkeling. In het begin ziet je kleine bijna niets, maar met 1 maand lukt het om scherpe contrasten te zien en met twee maanden lukt het ook om andere details te zien. Door deze ontwikkelingen worden boekjes steeds interessanter. Beginnen met het voorlezen en samen bekijken van boekjes kun je daardoor al vanaf heel jonge leeftijd doen. Voelboekjes en boekjes met geluid doen het ook goed bij baby’s. Terwijl jij het verhaal vertelt, kan je baby de plaatjes voelen en op de geluidsknopjes drukken. Zo wordt voorlezen een ervaring waarbij alle zintuigen worden ingezet. Super voor je kindje dus! En daarnaast is het een prima manier om de woordenschat uit te breiden en de taalontwikkeling te stimuleren.

Tip 3. Uitspraak verbeteren hoeft niet

Praten leer je met vallen en opstaan en dat is best lastig! Bij jonge kinderen is het uitspreken van woorden nog best lastig. Hierdoor zijn ze niet altijd even goed verstaanbaar. Je hoeft je hier echter geen zorgen over te maken en ook het continu verbeteren van je kindje is niet nodig. Zeg je kindje bijvoorbeeld ‘ond’ in plaats van ‘hond’? Vertel je kleine dan niet dat het fout is, maar herhaal wat je kindje heeft gezegd op de juiste manier: ‘Ja, wat een leuke hond!’ Op deze manier leert je kindje vanzelf wat de juiste manier van uitspreken is, zonder dat hem of haar steeds verteld wordt dat de uitspraak niet goed is. Een positieve aanpak dus, die je kindje alle ruimte geeft om flink te oefenen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby boekje mandje

Tip 4. Eet samen aan tafel

Tja, misschien voor sommigen een onlogische tip in dit rijtje tips over taalontwikkeling. Het is echter wel een heel belangrijke! Heb je de neiging om ’s avonds lekker lui met het bord op schoot voor de tv te gaan hangen? Doe het niet! Je mist hierdoor namelijk een belangrijk gespreksmoment, terwijl praten voor de taalontwikkeling van je kindje juist zo belangrijk is. Eet dus zo veel mogelijk samen aan tafel. Neem de dag door en geef je kind(eren) de ruimte om hierover te vertellen. Zo leert je kindje al vanaf jonge leeftijd hoe een gesprek gevoerd wordt. Daarnaast is de kans groot dat er tijdens de verhalen van de anderen woorden langskomen die je kleine nog niet kent. Een mooie manier om weer bij te leren!

Tip 5. Doe spelletjes die de taal stimuleren

Denk je dat spelletjes doen alleen voor de gezelligheid is? Ja, natuurlijk is het gezellig, maar het is ook nog eens heel goed voor de taalontwikkeling van je baby of dreumes. Een spelletje memory is bijvoorbeeld een mooi middel om nieuwe woorden te leren. Ook fantasiespelletjes kunnen een waardevolle manier zijn om de taalontwikkeling te stimuleren. Doe bijvoorbeeld alsof je samen op een boot zit en laat je kleine vertellen wat er gebeurt. Zelfs wanneer je baby nog niet zelf kan praten zijn zulke spelletjes zinvol. Laat je fantasie de vrije loop en vertel je kleine over de woeste golven waar jullie samen over varen. Je kindje zal het fantastisch vinden, zeker wanneer je hem of haar in een emmer (uhm… boot) zet en door de kamer heen schuift. Een geweldig voorbeeld van spelend leren!

Reageer op artikel:
5x taalontwikkeling van je baby stimuleren!
Sluiten