Petra
Petra Zwangerschap 6 Feb 2022

5 x dingen om je zwangerschap comfortabeler te maken

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. 9 maanden lang verandert er van alles in je lichaam. Alles wat nodig is voor de ontwikkeling van je kindje en je eigen lichaam wordt in gang gezet. De aanleg van alle organen, de handjes en voetjes die ontwikkeld worden. Begrijpelijk dat veel vrouwen de zwangerschap graag zo optimaal mogelijk willen meemaken. Wil je deze mooie periode extra vieren? Denk dan eens aan de volgende 5 leuke dingen die iedere zwangerschap comfortabeler of nog specialer maken. Zodat de roze of blauwe wolk er ook al tijdens de zwangerschap is.

Fijne positiekleding

In de zwangerschap verandert je lichaam. De meeste vrouwen merken tussen de 12 en 16 weken dat hun kleding niet meer lekker zit. Het dichtkrijgen van een broek of een shirt wat knelt. Op den duur gaat het irriteren. Gelukkig is er veel fijne positiekleding te koop. Deze is gemaakt van stretch en zachte stoffen. In de zwangerschapsbroeken zit vaak een buikband verwerkt. Deze kun je omhoog over je groeiende buik trekken. Wel zo fijn in de koudere maanden! Je buik blijft zo lekker warm. Ook zit er in de broek veel elastiek, waardoor deze meerekt met de groeiende buik.

Behalve zwangerschapsbroeken is het aanbod aan positiekleding nog veel groter. Van shirts tot vesten en truien tot nachtmode. Maak het jezelf gemakkelijk en shop de leukste positiekleding online. Als je veel last hebt van buik, rug of bekkenklachten kan een buikband ook helpen. Wat nu de beste buikband is? Vraag dit altijd even aan je verloskundige. Deze kan goed met je meedenken of enkel een buikband voldoende helpt. Het kan ook dat er aanvullend fysiotherapie voor zwangeren wordt voorgesteld.

Je positiekleding koop je niet alleen voor tijdens de zwangerschap. Na je bevalling heeft je lichaam tijd nodig om weer in de oude vorm terug te komen. Investeer daarom in voedingsshirts als je borstvoeding wilt geven. En ook fijn: een paar comfortabele en zachte broeken. Na je bevalling zitten deze ook fijner bij een eventuele wond van de keizeroperatie.

Maak een pretecho in 3D of 4D

Iedereen in Nederland heeft de keuze uit een 13 weken en 20 weken echo. Dit noemen we medische echo’s. De echoscopiste bekijkt op de beelden hoe de groei en ontwikkeling van de baby verloopt. Verder wordt ook de werking van de placenta en hersenactiviteit gemeten. Daarnaast is het ook mogelijk om een extra echo af te nemen. In de meeste gevallen betaal je hier zelf voor.

Je kunt hiervoor kiezen uit een 3D en 4D echo. Dit worden ook wel pretecho’s genoemd. Dé reden om je baby extra te zien en op beeld vast te leggen. Anders als bij een 2D echo, is een 3D echo in stilstaande kleurenbeelden opgebouwd. Je krijgt dus foto’s in kleur mee. Daarbij wordt er bij de 3D echo gebruik gemaakt van dieptebeelden. Je baby komt zo perfect in beeld.

Een andere mogelijkheid is de 4D echo. Deze echo is meer een filmpje van je baby. Je kunt de baby zien lachen, op de duim sabbelen, gapen of zich uitstrekken. Als het echo moment klaar is, kun je ervoor kiezen om ook een filmpje mee te nemen. Erg bijzonder en leuk om ook straks aan iedereen te laten zien!

Maak een pretecho in 3D of 4D

Laat een babyshower voor je organiseren

Een babyshower wordt door vrienden, familie of je partner georganiseerd. Als je zwanger bent, fluister dit dan in het goede oor dat je graag een babyshower wilt. Op de babyshower word je verrast met leuke spelletjes die alles met het ouderschap te maken hebben. Van zo snel mogelijk een luier verschonen tot het proeven van babyhapjes. Wees op alles voorbereid en geniet ervan.

Het is fijn om met vrienden, familie en collega’s de zwangerschap te vieren. Een vast onderdeel is ook het uitpakken van de cadeaus. Je kunt werken met een lijstje met spullen of laat je lekker verrassen. Op een babyshower horen ook lekkere hapjes en drankjes. Een mooi moment om met elkaar de komst van jullie kindje te vieren!

Het raden van de naam van jullie kind, geslacht en geboortegewicht. Allemaal spelletjes die vaste prik op de babyshower zijn. Meestal is het een verrassing wanneer deze gehouden wordt. Al kan de datum natuurlijk ook gepland worden in overeenstemming met jou.

Een zwangerschapsshoot

Steeds meer aanstaande ouders kiezen voor een zwangerschapsshoot. Zoals de naam al zegt, is het een fotomoment waarop je met je zwangere buik gefotografeerd wordt. Veel mensen laten dit tussen de 32 en 38 weken doen. Deze weken is je buik op zijn mooist. Een zwangerschapsshoot is een mooie herinnering voor later. Samen met je partner op de foto en zo die mooie buik ook vastleggen.

Waarom tussen de 32 en 38 weken? De meeste vrouwen hebben veel last van zwangerschapskwaaltjes tot de 12 of 16 weken. Ook is er dan nog bij veel zwangeren geen grote buik aanwezig. Bij 32 weken is je buik mooi gegroeid en heb je vaak meer energie. Een shoot duurt gemiddeld een uur. Probeer het staan en zitten goed af te wisselen. Hou hierbij ook goed je vermoeidheid in de gaten. Eenmaal de zwangerschapsshoot gehad? Dan kun je de mooiste foto naar keuze laten afdrukken.

Schrijf je eigen verhaal op

Maak een eigen journey van je zwangerschap. Koop een mooi schrift waarin voldoende ruimte is voor plakwerkjes. Deel hierin al je gevoelens, afspraakkaartjes van het ziekenhuis of echofoto’s.  Alles wat je een plekje wilt geven en ook wat je wilt onthouden. Van de babyspullen kopen in de winkel tot die fijne positiebroek scoren. Print veel foto’s uit en plak deze er ook allemaal bij. Ook fijn als je de eerste weken nog weinig mensen van je zwangerschap op de hoogte kunt brengen. In je eigen zwangerschapsdagboek kun je alles kwijt!

Het is niet alleen leuk om je zwangerschap zo vast te leggen, maar ook nuttig. Door te schrijven vertragen je gedachten. En dat is wel zo fijn, met al die hormonen in je lichaam. Veel vrouwen hebben na de bevalling behoefte om weer iets van de zwangerschap op te halen. Dan kan een plakboek erg nuttig zijn. Ook leuk om je partner hierbij te betrekken. Schrijf eens op aan welke namen jullie allemaal denken. En als je het geslacht van de baby nog niet weet, raad dan eens allebei en schrijf het voor elkaar op.

Wat kies jij om je zwangerschap optimaal te beleven?

Reageer op artikel:
5 x dingen om je zwangerschap comfortabeler te maken
Sluiten