5 tips voor een kindvriendelijke keuken

Was jij gewend aan het bewaren van schoonmaakspullen in het kastje onder de gootsteen? Dan is de kans groot dat je merkt dat dat als je kleine kinderen hebt geen handige plek meer is. De keuken is spannend terrein voor die kleintjes. Er gebeurt van alles en er is ook nog eens van alles te vinden wat je in je mond kunt stoppen – of dat nu eetbaar is of niet! Daarom is het belangrijk om de keuken kindvriendelijk en kindveilig te maken. Vijf tips om dat voor elkaar te krijgen, bruikbaar in een volledig nieuwe keuken, maar ook heel makkelijk aan te passen in een bestaande.

1. Let op de kraan

Ken je dat? Je draait de kraan open in de verwachting koud water te krijgen, maar dan blijkt de vorige keer heet water getapt te zijn. Gevolg is dat je eerst een straal warm water over je handen krijgt, voordat het water weer afgekoeld is. Je kunt je voorstellen dat dit voor kleine kinderen die de kraan opendraaien helemaal een gevaarlijke situatie is. Leer jezelf daarom aan om na gebruik van heet water de kraan altijd weer even op koud water te spoelen. Zet eventueel een temperatuurbegrenzer op de kraan, zodat je zeker weet dat het water voor je kind niet te heet kan worden. Leer je kind daarna vanaf een jaar of twee aan hoe je omgaat met een kraan. Leg uit hoe je warm en koud water krijgt en laat het hem of haar zelf testen terwijl je erbij bent. Hoe sneller je kind weet hoe het werkt, hoe veiliger het wordt!

2. Voorkom klimmen

Denk je dat je kind nog niet groot genoeg is om op het aanrecht te kunnen klimmen? Think again! Een vindingrijk kind heeft binnen de kortste keren een la opengetrokken, om vervolgens via de la op het aanrecht te klimmen. Voorkom dit door de laden vast te zetten met een sluithaakje. Zo’n haakje plaats je aan de binnenkant van de laden of kastjes, om te voorkomen dat je kind ze open krijgt. Houd ook andere zaken waarop je kind kan klimmen weg bij het aanrecht. Dus zet de prullenbak aan een andere kant en krukjes in de bijkeuken.

3. Let op met hete pannen

Het fornuis blijft een interessant iets voor je peuter. Maar of je nu kookt op inductie of gas: de kans op brandwonden is groot! Raadzaam is om ervoor te zorgen dat je kind tijdens het koken niet in de keuken is. Lukt dit om de een of andere reden niet? Probeer dan vooral de achterste kookpitten van het gasfornuis te gebruiken, zodat je kindje minder makkelijk bij het vuur kan komen. Let er ook op dat je steelpannen met de steel naar achteren zet en niet naar voren, anders is de kans groot dat je kindje ernaar probeert te grijpen. Er zijn ook speciale fornuisrekjes, die je voor de kookplaten of –pitten kunt zetten. Zo kan je kind er minder makkelijk bij. Daarnaast kan het van het fornuis flink spetteren. Kies daarom een goede vloer, die niet te snel glad wordt en makkelijk schoon te houden is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

koken met kinderen

4. Houd de vaatwasser dicht

Het lijkt een vrij onschuldig apparaat, maar ook een vaatwasser kan gevaar opleveren. Wanneer je de deur van de vaatwasser opent net nadat het wasprogramma is afgelopen, komt er een hoop hete stoom vrij. Zorg er dus voor dat je kindje op dat moment niet in de buurt staat. Let daarnaast ook op bij het bewaren van vaatwastabletten. Die tabletten zijn fascinerend door hun kleur en vorm en kunnen door je kind voor eten worden aangezien. Houd deze dus (net als wasmiddelen en andere schoonmaakmiddelen) buiten bereik van kinderen!

5. Houd de oven in de gaten

Peuters vinden het vaak fantastisch om cakejes te bakken samen met papa of mama. Lekker mixen, snoepen van het beslag en knoeien met de vormpjes! Het is een leuke manier om je kind te betrekken bij het koken en bakken in de keuken. Toch is ook hier een onderdeel waarbij je op moet blijven letten: de oven. Wanneer de muffins in de oven staan, wil je kind vast het liefst door het ovenraampje blijven kijken totdat ze klaar zijn. Zo’n ovenraampje kan alleen ook aan de buitenkant heel heet worden tijdens het bakken. Leer je kind dus zo snel mogelijk aan om de ovendeur niet aan te raken. Nog een tip, voor als de oven uit is: zo’n ovendeurtje kan ook fascineren. Voor je het weet klapt je kind het deurtje open, klimt erop en… krijgt het fornuis over zich heen. Advies is daarom om het fornuis vast te zetten aan de muur, zodat deze in ieder geval niet kan omkiepen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om altijd goed op te blijven letten. In plaats van een plek vol gevaren, wordt de keuken dan inderdaad die leuke plek om samen lekker te koken, bakken en eten!

Reageer op artikel:
5 tips voor een kindvriendelijke keuken
Sluiten