5 tips voor de ideale speelkamer

Laatst liep ik na een lange dag naar de bank in de woonkamer, met het plan om daar lekker languit op te gaan liggen. Wijntje in de ene hand, bakje nootjes in de andere. Ik was er bijna en toen… Hop, daar ging ik onderuit. Gevloerd door het eenzame speelgoedautootje dat zijn weg naar de speelgoedkist niet meer had teruggevonden. De gedachte die bij me opkwam liet niets aan duidelijkheid te wensen over, maar ik geef hier de gecensureerde versie weer ;): die troep moest zo snel mogelijk de woonkamer uit. Tijd voor een speelkamer! Met deze vijf tips zorg jij voor de ideale speelkamer voor je kids.

1. Zoek de juiste plek

Ik weet het; niet iedereen is zo ruim behuisd dat er zomaar een speelkamer ingericht kan worden. Toch is het slim om in huis op zoek te gaan naar een eigen plek voor de kinderen. Een plek die je zo kan inrichten dat je zeker weet dat deze veilig is. Hiervoor een kamer op de begane grond inrichten is ideaal. Zelfs de kleintjes kunnen dan veilig naar de speelkamer, zonder een trap op of af te hoeven. Heb je geen kamer over om een speelkamer te creëren? Ruim dan een gedeelte van een andere kamer (bijvoorbeeld de woonkamer) in als ‘speelkamer’. Zorg hier dan wel voor een duidelijke scheidslijn tussen speel- en woongedeelte. Zet bijvoorbeeld een grote speelgoedkist tussen de twee verschillende delen. Zo is het voor je kind ook helder wat het speelgedeelte is en verklein je de kans op speelgoed in de rest van de kamer.

2. Zorg voor goede verlichting

Boekjes lezen, met lego spelen, of spoorbanen bouwen: het kan allemaal in de speelkamer. Let er wel op dat er voldoende licht in de kamer is. Lezen bij te weinig licht is heel slecht voor je ogen. Daarnaast is het in een schemerige kamer lastig zoeken naar kleine legoblokjes of ander miniem speelgoed. Bedenk ook dat je kind vaak liever buiten speelt dan binnen. Dan wordt er dus alleen binnen gespeeld als het buiten slecht weer is – en binnen dus vrij donker. Goede verlichting, helder en energiezuinig, is daarom een must.

3. Houd voldoende ruimte

Zo’n kinderkamer is snel volgebouwd. Dat kinderbureautje is té schattig om niet aan te schaffen. En zo’n enorme speelgoedkist is natuurlijk superhandig voor al dat speelgoed. Maar voor je het weet staat de kamer vol en is er amper meer speelplek over. Kinderen spelen graag op de grond, dus zorg dat daarvan meer dan genoeg te vinden is. Met voldoende ruimte ontstaan de leukste dingen: van enorme lego bouwwerken, tot een door henzelf ingericht schoollokaaltje. Met ruimte haal je de creativiteit in je kind naar boven!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje speelt met klei en poppen

4. Houd rekening met leeftijdsverschillen

Het is natuurlijk heel handig wanneer al je kinderen op dezelfde plek spelen. Zo weet je precies waar ze zijn, en kun je makkelijk even checken wat ze uitspoken. Houd er echter rekening mee dat de behoeften tussen kinderen van verschillende leeftijden flink kan verschillen. Een 10-jarige speelt vaak liever op de spelcomputer, dan met autootjes. Als z’n peuterbroertje dan de hele tijd voor het scherm heen en weer rent met speelgoed, is de kans op ruzie groot. De speelkamer is hierdoor een ideale oplossing voor peuters en kleuters, maar leg je erbij neer dat oudere kinderen en pubers zich liever op hun eigen kamer terugtrekken.

5. Vergeet niet op te ruimen

Zo’n speelkamer lijkt op het eerste gezicht ideaal: al dat speelgoed kan daar mooi liggen, en in de woonkamer heb je nergens last van. Toch zal je merken dat ook in de speelkamer opruimen noodzakelijk is. Voor je het weet is de kamer namelijk één grote chaos, waar geen ruimte meer is om lekker te spelen. En wanneer je kids die ruimte missen, zullen ze hun heil al snel ergens anders in huis zoeken. Zorg er daarom voor dat de speelkamer regelmatig opgeruimd wordt (liefst aan het eind van iedere dag) en laat van jongs af aan de kinderen daar ook mee helpen. Zo leren ze dat opruimen er bij hoort.

Reageer op artikel:
5 tips voor de ideale speelkamer
Sluiten